Princ Andrew (prvi v vrsti) in princ Harry (zadnji) na pogrebu kraljice Elizabete. Foto: EPA
Princ Andrew (prvi v vrsti) in princ Harry (zadnji) na pogrebu kraljice Elizabete. Foto: EPA

Gre za t. i. državne svetovalce, ki so potrebni, ko monarha ni v državi ali ima hude zdravstvene težave, kot se je to zgodilo, ko je takrat še princ Charles namesto mame, kraljice Elizabete, maja nagovoril parlament. Ob tisti priložnosti ga je spremljal drugi državni svetovalec, v tem primeru njegov sin princ William.

Državne svetovalce predstavljajo kraljeva soproga oz. kraljičin mož in prve štiri osebe v liniji za britanski prestol, starejše od 21 let. To so trenutno kraljica Camilla, princ William, princ Harry, princ Andrew in Andreweva prvorojenka, princesa Beatrice.

A ker Harry od leta 2020, ko se je odrekel svojim kraljevim dolžnostim, živi v Kaliforniji, Andrew pa ima prepoved opravljanja javnih zadolžitev zaradi svojih povezav s pokojnim obsojenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, številni iz najožjega kroga monarhije menijo, da bi morali obema vzeti vlogi državnih svetovalcev.

Kralj Karel III. in prvi v vrsti za prestol, njegov prvorojenec princ William. Foto: AP
Kralj Karel III. in prvi v vrsti za prestol, njegov prvorojenec princ William. Foto: AP

Ta teden so vprašanje načeli celo v zgornjem domu britanskega parlamenta, ko je vikont Stansgatski vprašal, ali vlada nima težav nadaljevati stanja, v katerem bi vlogi državnih svetovalcev lahko zasedla Harry (38) in Andrew (62). Ob tem je pozval, naj se kralja Karla III. (73) vpraša, ali je mogoče "smiselno" popraviti kraljevi akt, ki uravnava te vloge.

Vikontu je odgovoril lord True, ki je dejal, da bo vlada "vedno upoštevala, kakšni dogovori so potrebni, da se zagotovi zaupanje v našo ustavno ureditev", in pri tem namignil, da je zdaj čas, da se to podrobno preveri.

"V preteklosti smo videli, da se je nasledstvena linija izkazala kot uporabna priložnost, da se razmisli o obstoječih ureditvah," je povedal lord True. Ob tem ni podal dodatnih pojasnil, razen da bodo potrebna posvetovanja z dvorom.

Reforma neizbežna?

Vprašanje državnih svetovalcev je pereče, saj bosta kralj Karel in kraljica Camilla v naslednjih mesecih najverjetneje zunaj domovine – na svoji prvi turneji po smrti kraljice – septembra.

V pogovoru za Daily Mail je ugledni kraljevi kronist Robert Hardman dejal, da so o dotičnem vprašanju razpravljali najvišji predstavniki palače, o tem pa so se pogovarjali tudi s kraljico pred njeno smrtjo. Spremembe bi se lahko zgodile "v nekaj tednih", kralj Karel pa bi nato lahko poiskal zamenjave v širšem krogu, pri čemer omenjajo predvsem princeso Ano in princa Edvarda, navaja Hardman.

"O teh predlogih se je razpravljalo že pred nekaj meseci, z blagoslovom kraljice. Odgovor lorda Trueja v parlamentu nakazuje, da je reforma neizbežna," je še dodal Hardman.