Lady Hussey je bila najtesnejša zaupnica pokojne kraljice Elizabete II. Foto: Reuters
Lady Hussey je bila najtesnejša zaupnica pokojne kraljice Elizabete II. Foto: Reuters

Ngozi Fulani je dejala, da so jo izjave lady Hussey "popolnoma osupnile", palača je opazke označila za "nesprejemljive in skrajno obžalovanja vredne", predstavnik princa Williama pa je dejal, da "v naši družbi ni prostora za rasizem". "Opazke so bile nesprejemljive in popolnoma prav je bilo, da je ta oseba nemudoma odstopila," so sporočili.

83-letna lady Hussey je bila tesna zaupnica pokojne kraljice Elizabete II. in jo je lani tudi spremljala na pogrebu njenega soproga, princa Philipa. Več desetletij je bila ključna in zaupanja vredna oseba v palači, ena od njenih nalog pa je bilo tudi prirejanje najrazličnejših dogodkov v Buckinghamski palači.

Ngozi Fulani je za Independent povedala, da je zadeva "večja od te ene posameznice", ampak da gre za institucionalni rasizem. "Potem ko se je zgodilo, sem bila v šoku, in vsak, ki me pozna, ve, da ne prenašam takih nesmislov. Ampak morala sem premisliti toliko stvari. Kot temnopolta sem se znašla v položaju, ko sem želela nekaj reči, ampak bi bil dogodek samodejno viden kot moja krivda, v težavah pa bi bila moja organizacija Sistah Space."

Dogodek v Buckinghamski palači je gostila kraljica soproga Camilla. Ngozi Fulani je na fotografiji levo zadaj. Foto: AP
Dogodek v Buckinghamski palači je gostila kraljica soproga Camilla. Ngozi Fulani je na fotografiji levo zadaj. Foto: AP

Fulani je dejala, da si ne želi, da bi na lady Hussey zdaj gledali kot na "negativko".

Mandu Reid, vodja Stranke za žensko enakopravnost, ki je bila pripetljaju priča, je za BBC povedala, da so bila vprašanja lady Hussey "žaljiva, rasistična in nedobrodošla", in da je komaj verjela svojim ušesom, ko jo je slišala zasliševati Ngozi Fulani, od kod prihaja, čeprav ji je že pojasnila, da je bila rojena v Veliki Britaniji.

"Ta incident jemljemo skrajno resno in smo ga nemudoma preiskali, da bi ugotovili vse podrobnosti. V tem primeru so bile podane nesprejemljive in globoko obžalujoče izjave. Obrnili smo se tudi na Ngozi Fulani in jo povabili tudi na osebni pogovor, če si tega želi," so sporočili iz Buckinghamske palače.

"Medtem pa bi ta posameznica rada izrazila svoje najgloblje opravičilo za bolečino, ki ji jo je povzročila, in je že sestopila s svojega častnega položaja. Vse člane palače še enkrat opominjamo na politiko raznolikosti in vključevalnosti, ki se jo morajo ves čas držati."

Fulani je bila na sprejemu v Buckinghamski palači v imenu dobrodelne organizacije Sistah Space, ki podpira ženske afriškega in karibskega rodu v Veliki Britaniji, ki so bile žrtve družinskega nasilja in spolnih zlorab.