Bode Miller je v svetovnem pokalu dosegel 33 zmag, dobil dva velika kristalna globusa in štiri naslove svetovnega prvaka - v štirih različnih disciplinah. Foto: Reuters
Bode Miller je v svetovnem pokalu dosegel 33 zmag, dobil dva velika kristalna globusa in štiri naslove svetovnega prvaka - v štirih različnih disciplinah. Foto: Reuters
Miller ima za seboj zelo burno leto - poročil se je s profesionalno igralko odbojke Morgan Beck, ki je kmalu zanosila, a utrpela spontani splav. V istem času pa je Millerju sina povila Sara McKenna, s katero je imel kratko razmerje. Miller je poleg tega letos izgubil tudi mlajšega brata Chelona, ki je utrpel epileptični napad. Foto: Reuters
Največji tekmec Millerju za medalje bo, vsaj če gre soditi po lanski sezoni, rojak Ted Ligety. Foto: Reuters
Tudi Ligety ne varčuje s kritikami na račun smučarskih organizacij. Tako se je v svojem blogu pred dnevi ponovno spravil na FIS in njihova zadnja pravila o dolžini veleslalomskih smuči. Foto: Reuters

Smučarski zvezdnik, ki bo 12. oktobra praznoval 36. rojstni dan, se na bele strmine vrača po letu dni premora. Lansko sezono si je namreč vzel zase, za okrevanje po operaciji kolena, novo ženo, novega otroka in novo hišo. A ob vseh teh novostih stara sla po smučanju in zmagah - na njegov, ne pa preračunljiv način - ostaja močnejša kot kdaj prej.

Dvakratni zmagovalec skupnega seštevka v svetovnem pokalu se bo februarja v Sočiju še petič potegoval za olimpijske medalje. "Motivirajo me izključno denar in medalje," je v svojem slogu odgovoril novinarjem, ko so ga vprašali, kaj ga na "stara leta" še žene pri smučanju. "Da ne bi še naprej delal nečesa, kar obožujem tako kot smučanje, bi bilo noro. To je tisto, kar ljubim in pri čemer sem razmeroma dober. Poleg tega prinašam ljudem veliko veselja in užitkov, kadar smučam."

Neortodoksni Američan, ki vstopa v novo sezono 10 kilogramov lažji in v vrhunski kondiciji, pravi, da so leta samo številka: "Dokler nisi že ves gnil in zgrbančen, bi moral še vztrajati pri tem. Jaz sem že precej zgrbančen, nisem pa še popolnoma gnil."

Bode Miller o "neumni" protigejevski zakonodaji
Medtem ko so se nekateri ameriški zimski športniki na vrhu v Park Cityju izogibali pereči temi ruske protigejevske zakonodaje, je Miller spet dokazal, da nima dlake na jeziku. Gostitelje olimpijskih iger v Sočiju je tako naravnost označil za "neumne": "Naravnost sramotno je, da obstajajo države in ljudje, ki so tako neumni." Petkratni dobitnik olimpijskih medalj je udaril tudi po ameriškem olimpijskem komiteju in Mednarodnem olimpijskem komiteju, ker se nista jasno zavzela za vrednote strpnosti in odprtosti, ki jih tako zelo zagovarjata v svojih listinah. "Mislim, da je usrano, da nimamo boljšega sistema, ki bi se ukvarjal s temi stvarmi. Zahtevajo od športnika, da gre nekam in tekmuje in bo zastopnik filozofije in ves ta drek, ki sodi zraven, nato pa mu rečejo, da ne sme izraziti svojega mnenja ali prepričanj, je čista hinavščina. Če bi meni pustili, da postavljam pravila, bi jih v hipu zamenjal. Veliko stvari lahko rešim zelo hitro, a žal me ni nihče izvolil ali mi dal tako moč. Prvo čustvo, ki se mi poraja, ko slišim kaj takega, je sram. Kot človek mislim, da je sramotno."


Ameriški rekorder

Bode sicer ima že pet olimpijskih medalj, kar je več kot kateri koli ameriški smučar. V Naganu leta 1998 je bil po lastnih besedah povsem nepripravljen, "zelenec" pri 20-ih in z le nekaj štarti v svetovnem pokalu. V Salt Lake Cityju štiri leta pozneje pa je že zasvetil z dvema medaljama.

Po "polomiji" v Torinu leta 2006, ko je več prahu dvignil z izjavami o ponočevanju, pitju in divjih zabavah, pri odličjih pa ostal praznih rok, se je (ameriškim) medijem in javnosti (Evropejci so imeli vedno več posluha za njegove akrobacije in posebnosti) odkupil s tremi medaljami v Vancouvru leta 2010, tudi zlato v kombinaciji. Za Millerja so sicer odličja kljub modrosti in malce zrelosti, ki ju je pridobil z leti in družinskim življenjem, še vedno drugotnega pomena. Pri svoji vožnji bi rad v cilju predvsem vedel, da je dal vse od sebe - četudi se to ne prevede vedno v zmage.

Vse na svojem mestu
Ima pa 16 let po svojem olimpijskem debiju v glavi, v profesionalnem in zasebnem življenju precej bolj urejeno. "Toliko več koščkov je zdaj lepo na svojem mestu, zaradi česar se počutim uravnovešenega, trdnega in sposobnega sestaviti skupaj točno tak nastop, ki ga bom potreboval na določen dan." In še: "Naredil sem veliko napak, cel kup neumnih stvari. Imel sem kopico groznih tekem, pa tudi nekaj res izjemnih. Spremenil ne bi ničesar."

Miller še ne ve, ali bo ostal del belega cirkusa tudi naslednjo sezono, a smučanje označuje za "ljubezen svojega življenja", in ko ga bo zapustil, želi storiti to v pravem trenutku, z "dobro energijo" in pri tem ostati zgled navdiha za mlajše generacije. "Moj načrt za letos je, da sprašim riti," je še zaupal sedmi sili.

Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se začenja 26. oktobra v Söldnu.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj uradnih fotografij ameriških olimpijcev.