Foto:
Foto:
Vladimir Putin med obiskom ranjencev v bolnišnici v Beslanu.
Reakcije ljudi, ki so med žrtvami prepoznali svoje sorodnike.
Otroci, ki jim je uspelo pobegniti iz šole, so pripovedovali o krutem ravnanju ugrabiteljev.
Šola v Beslanu po koncu drame s talci.

Toliko mrtvih so do zdaj reševalci našli v šoli v Beslanu na jugu Rusije, je sporočil namestnik glavnega ruskega tožilca Sergej Fridinski. Ranjenih naj bi bilo več kot 700 ljudi, 260 jih še pogrešajo.

Fridinski je tudi dejal, da je bilo skupaj ubitih 26 ugrabiteljev, nobenega pa niso ujeli živega. Ruski tožilec je tako zavrnil navedbe, da je varnostnim silam uspelo prijeti tri ugrabitelje.

Zaprli meje Severne Osetije
Ruski predsednik Vladimir Putin je ruskim varnostnim organom ukazal zapreti območje Beslana, poostriti nadzor nad mejami pokrajine na jugu Rusije in postaviti nadzorne točke, da bi tako našli vse vpletene v ugrabitev več kot 1.000 ljudi v šoli v Beslanu.

Rusija ima opraviti z mednarodnim terorizmom, ki ji grozi z vso svojo močjo in jemlje življenja njenih državljanov, je ob obisku Beslana dejal Putin. V skladu s tem je potrebno vzpostaviti bolj učinkovit varnostni sistem, je dodal. Za ponedeljek in torek pa je odredil dan žalovanja.

Predsednik obiskal ranjence
Putin je zjutraj obiskal ranjence v bolnišnici v Beslanu, kjer se zdravi več sto ljudi. Na srečanju s krajevnimi poveljniki varnostnih sil je Putin teroriste obtožil, da želijo zanetiti etnični spor in razdeliti severni Kavkaz.

Vsak, ki bo pokazal naklonjenost takim dejanjem, bo obravnavan kot sokrivec teroristov in terorizma, je dejal Putin.

Eksploziv v šoli že poleti
Neimenovani vir pri krajevnih varnostnih organih poroča, da so ugrabitelji že poleti, ko so prenavljali zgradbo šole, vanjo predčasno prepeljali eksploziv, orožje in ostalo vojaško opremo.

Med ugrabitelji so bili arabski plačanci, Čečeni, Osetijci, Dagestanci in Inguši, sodelovale pa so tudi ženske, imenovane črne vdove, ki so posebej izurjene za samomorilske napade.

Krute razmere v šoli
Osvobojeni talci so po tragediji pripovedovali, da jim ugrabitelji niso dovolili jesti in piti ter oditi na stranišče. Nekateri otroci so novinarjem dejali, da so ljudje pili urin, da bi premagali žejo.

Tragičen razplet
Večina talcev so močno oboroženi ugrabitelji zadrževali v telovadnici šole, ki je bila tudi minirana. Priče poročajo, da je s strehe telovadnice, kjer so ugrabitelji z lepilnimi trakovi namestili več bomb, ena padla na tla in eksplodirala, kar je povzročilo paniko in talci so začeli bežati skozi okna.

Potem ko so ugrabitelji začeli streljati na bežeče talce, je bila ruska vojska, ki je sicer zavračala uporabo sile in je bila pripravljena na pogajanja, prisiljena vdreti v šolo. Ob tem je nastala zmeda, saj so proti šoli začeli hiteti nekateri sorodniki talcev, ki so bili oboroženi, tako da so imeli ruski ostrostrelci težave z iskanjem ugrabiteljev, saj se jih je nekaj preobleklo v civilna oblačila in jim je zato tudi uspelo pobegniti.

Ves čas operacije je bilo slišati eksplozije in streljanje, ruskim silam pa naj bi šele proti večeru uspelo ubiti tudi ugrabitelje, ki so pobegnili iz obroča okoli šole in so se zatekli v neko hišo na jugu mesta, kjer jih je nato obkolila ruska vojska.

Nemirni Kavkaz
Na ruskem delu Kavkaza je Severna Osetija, ki meji na nemirno Čečenijo, edina pokrajina, kjer je večinsko prebivalstvo pravoslavne vere. Sicer je na tem območju muslimansko prebivalstvo v večini.