Foto:
Foto:
Uzbekistanski predsednik Islam Karimov v boju proti terorizmu sodeluje z ZDA, zato mu je spoštovanje leta 2002 izkazal tudi sedaj upokojeni general Tommy Franks.

Tri ločene napade so istočasno izvedli samomorilski napadalci, šlo naj bi za islamske skrajneže, z razstrelivom okoli pasu.

V napadu na izraelsko veleposlaništvo naj bi bila ubita policist in lokalni varnostnik, v napadu na veleposlaništvo ZDA pa naj ne bi bilo žrtev. V eksploziji v preddverju tožilstva je bilo ranjenih pet, v vseh napadih pa skupaj devet ljudi.

Uzbekistan je ameriški zaveznik
Administracija uzbekistanskega predsednika Islama Karimova v boju proti terorizmu tesno sodeluje z ZDA, Američani pa so v napadu na Afganistan uporabljali tudi uzbekistansko letalsko bazo. Predsednika Karimova v boju proti islamskim skrajnežem obtožujejo kršitev človekovih pravic.

V bombnih napadih in spopadih s policijo je marca in aprila letos v Taškentu in Buhari umrlo 47 ljudi, današnje napade pa povezujejo prav s sojenjem 15 obtožencem.

Odgovornost prevzel Islamski džihad
Odgovornost za današnje napade je prevzela manj znana skrajna skupina Islamski džihad v Uzbekistanu, z dejanjem pa so želeli opozoriti na nepravičnost oblasti in izkazati podporo palestinskim, iraškim in afganistanskim upornikom.