Povpraševanje po defenderju narašča. Foto: Land Rover
Povpraševanje po defenderju narašča. Foto: Land Rover

Jaguar Land Rover (JLR) bi utegnil proizvodnjo trenutne generacije modela land rover defender podaljšati v leto 2016.
Defenderja proizvajajo v tovarni JLR v Solihullu v Veliki Britaniji. Po uradnih informacijah naj bi bilo tako vsaj do konca januarja prihodnje leto. Prvotno je bilo najavljeno, da bodo proizvodnjo zaustavili konec leta 2015. Časnik Birmingham post piše, da bodo defenderja v Veliki Britaniji proizvajali tudi po februarju 2016.
Še več, v JLR-ju so uvedli drugo izmeno, saj povpraševanje po tem terenskem vozilu, ki je na trgu že od leta 1948 in si je prislužilo status ikone, narašča. Leta 2014 so pri JLR-ju prodali 17.781 modelov defender. Letos so številke za JLR še bolj razveseljive, saj so v prvi polovici leta po vsem svetu prodali že 11.511 defenderjev, kar predstavlja rast v višini 29 odstotkov. V Evropi se je prodaja povečala za 40 odstotkov, v Veliki Britaniji pa za 25 odstotkov.
Proizvodnja se seli drugam
Pri podjetju Jaguar Land Rover imajo smele načrte, proizvodnjo pa želijo zaradi nadaljnje rasti preseliti ven iz Velike Britanije. Cilj je, da bi do leta 2020 na leto prodali 800.000 avtomobilov znamk Jaguar in Land Rover. V podjetju so tako ta mesec podpisali sporazum s podjetjem Magna Steyr, da bodo svoje modele, za zdaj še niso povedali katere, proizvajali v tovarni v Gradcu v Avstriji. Ločeno je poljski minister za gospodarstvo Janusz Piechocinski dejal, da s Slovaki in Madžari bijejo bitko, v kateri državi bo JLR gradil tovarno s proizvodno kapaciteto 350.000 vozil na leto. Prodaja vozil, ki jih bodo izdelovali v novi tovarni, naj bi se začela leta 2019.
V sindikatu JLR so izrazili skrb, da naj bi zaradi nižjih stroškov iz Velike Britanije umaknili prav proizvodnjo modela defender. Pri JLR-ju sicer načrtujejo naslednika defenderja, ki bo ohranil terensko zasnovo in vso praktičnost, ki jo prinaša, vgradili pa mu bodo nove pogonske motorje, ki bodo zagotovili nižjo porabo in manjši izpust škodljivih emisij. Prav tako bo dobil številne napredne asistenčne sisteme za pomoč vozniku in številne varnostne sisteme.
Autocar poroča, da bi novi model utegnili začeti prodajati leta 2018.