Volkswagen polo je bil lani četrti najbolje prodajani modelo v Evropi. Foto: Volkswagen
Volkswagen polo je bil lani četrti najbolje prodajani modelo v Evropi. Foto: Volkswagen

Viri blizu Volkswagna razkrivajo, da bodo v Wolfsburgu v duhu varčevanja zelo verjetno ukinili trivratno različico mestnega modela polo in prodajali le še bolj praktičen petvratni model.
Pri največjem evropskem proizvajalcu vozil bodo leta 2017 predstavili novo generacijo pola, vendar pa po podatkih, ki jih je Reuters pridobil iz dveh različnih virov iz Volkswagna, trivratne različice ni v načrtih.
Polo po poti clia
Volkswagen pola izdeluje zadnja štiri desetletja, o njegovi uspešnosti pa dovolj pove podatek, da je bil lani četrti najbolje prodajani model v Evropi. Po podatkih JATO Dynamics so se bolje prodajali le modeli volkswagen golf, ford fiesta in renault clio.
Nemci bi tako sledili velikemu rivalu Renaultu, ki je leta 2012 ob predstavitvi aktualne generacije clia ponudil samo petvratni model.
Izločitev trivratnega pola ne bi bil osamljen primer. Volkswagen bi rad zmanjšal število sestavnih delov svojih modelov, v želji po varčevanju pa so prečrtali tudi kabriolet s trdo električno pomično streho eos, nejasna je tudi prihodnost beetla, na račun sestavnih delov pa imajo veliko rezervo tudi pri golfu.
Privarčevali bi 200 milijonov evrov
Vodilni pri Volkswagnu v Ženevi še niso želeli komentirati govoric."Trenutno smo z našo strategijo na pravi poti," je novinarjem v Ženevi dejal šef Volkswagna Martin Winterkorn.
Leto 2014 je bilo sicer rekordno za avtomobilskega proizvajalca, saj so prodali več kot 10 milijonov vozil, kar so načrtovali šele za leto 2017. Načrti so, da naj bi do leta 2017 prihodke povečali za pet milijard evrov, tudi na račun varčevanja. Pri nemškem Spiegelu pišejo, da bi z ukinitvijo proizvodnje trivratnega pola privarčevali 200 milijonov evrov.
Pri Volkswagnu pa ne mislijo le varčevati, ampak tudi investirati. Do leta 2019 bodo v razvoj novih modelov, tehnologij in platform vložili 17 milijard evrov.