Pri Volkswagnu pravijo, da želijo s konceptnim golfom GTE sport pokazati, kako bo videti golf v prihodnosti. Foto: Volkswagen
Pri Volkswagnu pravijo, da želijo s konceptnim golfom GTE sport pokazati, kako bo videti golf v prihodnosti. Foto: Volkswagen

Volkswagen je v Ribnici na avstrijskem Koroškem predstavil dva posebna golfa. Ekskluzivni jubilejni model za 40. rojstni dan GTI-ja in konceptni plug-in hibridni golf GTE sport.
V prihajajočem letu bo golf GTI praznoval svoj 40. rojstni dan. Ta zgodovinski dogodek je Volkswagen počastil z naprednim jubilejnim modelom, golfom GTI clubsport. Kot predserijsko študijo so ga pokazali v okviru legendarnega GTI-srečanja ob Vrbskem jezeru.
Golf GTI clubsport z močjo 195 kilovatov ima 26 kilovatov moči več kot golf GTI performance. Posebnost je funkcija 'boost' za kratkotrajno, približno 10-odstotno povečanje maksimalne moči. Serijsko izdelani GTI bo na trg prišel v začetku leta 2016. Jubilejni model bo izstopal tudi z individualno zasnovano notranjostjo in ekskluzivnimi karoserijskimi elementi.
Popolnoma nov je sprednji odbijač, nova stranska pragova, prav tako nov in aerodinamično inovativen usmernik zraka na robu strehe ter posebej za ta model razviti zadnji difuzor. Vsi ti elementi so bili zasnovani za še boljšo zmogljivost.
Koncept kot češnja na vrhu torte
Volkswagen je za letošnji Wörthersee, zbor ljubiteljev predelanih vozil, pripravil še plug-in hibridnega golfa GTE sport s skupno močjo 295 kilovatov in 670 Nm navora. Motor je enak kot v polu, ki nastopa v WRC-prvenstvu v reliju. To pomeni 1,6-litrski prisilno polnjeni bencinski TSI agregat z 220 kilovatov moči in 400 Nm navora.

Hibridno kombinacijo so zagotovili z dodatnima 85-kilovatnima elektromotorjema, eden je vgrajen na zadnjo os, kar pomeni, da ima vozilo pogon na vsa štiri kolesa. Energija je shranjena v litij-ionski bateriji in omogoča vožnjo zgolj na elektriko, do 50 kilometrov daleč. Najvišja hitrost je 280 km/h, pospešek z mirovanja do 100 km/h pa 4,3 sekunde.