Svoj glasbeni
Svoj glasbeni "pohod" je populariziral s skupino The Wailers in obveljal je za enega od utemeljiteljev reggaeja - izpeljanke iz afrokaribske glasbe in ameriškega rhythm in bluesa. Foto: AP
Umrl je zaradi kožnega raka, star je bil le 36 let. Foto: AP
Poročen je bil le enkrat. Na fotografiji sta njegova soproga Rita in njun sin Ziggy. Foto: AP/EPA
Glasbenikovo življenje so že uprizorili tako na odru kot na velikem platnu. Foto: AP/EPA

Pevec, producent, kitarist in glasbenik Robert Nesta (Bob) Marley se je rodil v vasi Nine Mile na severu Jamajke očetu Norvalu Sinclairu Marleyju, ki je bil potomec angleških priseljencev iz Sussexa, in Jamajčanki z afriškimi koreninami Cedalli Booker. Zaradi svoje nizke rasti (165 cm) in mešanega rodu se je moral vso svojo mladost spopadati z zbadljivkami pa tudi s fizičnim obračunavanjem, zaradi česar se je razvil v bojevitega in močnega mladeniča z vzdevkom Tuff Gong.

Do leta 1959 je obiskoval glasbeno šolo, ki jo je vodil znameniti jamajški pevec Joe Higgs, kjer se je spoprijateljil z Nevillom O'Rileyjem Livingstonom z vzdevkom "Bunny Wailer". Z njim sta leta 1962 ustanovila skupino Wailing Wailers (The Wailin Wailers). Kmalu je za skupino izvedel "Sir Coxtone" Dodd, glasbeni producent iz Studia One. Skupini se je v tem času pridružil Peter Tosh, s pomočjo Leeja "Scratcha" Perryja pa se je skupina osamosvojila pred Doddovimi zahtevami po igranju skaja in posnela nekaj uspešnic v novejšem slogu rocksteadyja.

Leta 1963 so Marley, Tosh, Livingston, Juniror Braithwait, Beverly Kels in Cherry Smith ustanovili vokalno skupino Teenagers. Pozneje so se preimenovali v The Willing Rudeboy in nato še v The Wailers. Debitantski album pod naslovom The Wailing Wailers so izdali leta 1965. Leta 1971 sta se skupini The Wailers pridružila basist Aston Francis "Family Man" Barret in njegov brat, bobnar Carlton "Carly". Dve leti pozneje so izdali prvi album zunaj Jamajke z naslovom Catch a fire, njihov zadnji studijski album pa je bil Confrontation (1983), ki je izšel po Bobovi smrti. K temu, da njegova slava tudi po smrti ni zamrla, pa je pripomogel album največjih uspešnic Legend (1984), ki je postal najbolje prodajani reggae album vseh časov.

Prvi superzvezdnik iz tretjega sveta
Marley je s svojo energijo in pristopom obnorel poslušalce po vsem svetu. Postal je prvi superzvezdnik iz tretjega sveta, ki mu je Jamajko uspelo postavil na svetovni glasbeni zemljevid. Med Marleyjeve največje uspešnice sodijo skladbe, kot so I Shot the Sheriff, No Woman, No Cry, Could You Be Loved, Stir It Up, Jamming, Buffalo Soldier, Redemption Song in One Love.

Zavračal zdravniško pomoč
Poleg glasbe pa je njegovo življenje zaznamoval tudi nogomet (v nekem intervjuju je dejal: "Če me želite spoznati, morate igrati nogomet proti meni in Wailersom") in rastafarijanstvo, novo religiozno gibanje, ki je vzniknilo na Jamajki s težnjo po duhovni vrnitvi v zibelko človeštva - Afriko. Mama ga je sicer vzgajala kot katolika, a se je kmalu vrgel v rastafarijanstvo. V skladu s tem je postal vegetarijanec, pustil si je dolge dreade, verjel, da je Haile Selassie utelešenje boga, svojo "obljubljeno deželo" Sion pa je med drugim opeval v skladbi Iron Lion Zion, pri čemer je imel v mislih Etiopijo.

Prav rastafarijansko prepričanje pa je bilo vzrok, da je Marley zavračal zdravniško pomoč, ko so leta 1977 ugotovili, da ima raka. Na njegovem nožnem palcu so odkrili maligni melanom, Bob pa ni želel, da mu prst amputirajo (delen razlog naj bi bil tudi nogomet, saj bi ga tako težje igral). Bolezen se mu je vedno bolj širila in na koncu je sprejel medicinsko pomoč, a je bilo žal prepozno. Poslovil se je 11. maja 1981 v Miamiju, pokopali pa so ga v rojstni vasi skupaj s kitaro. Star je bil 36 let. Leta 1994 je bil sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Leta 2012 pa so o zvezdniku posneli dokumentarni film Marley, ki ga je režiral Škot Kevin Macdonald.

Ne ve se točno, koliko potomcev ima
V svojem življenju je bil Bob poročen le enkrat, leta 1966 se je poročil z Alpharito Constantio "Rito" Anderson, vendar pa njun zakon ni bil idiličen. Marley je ženo večkrat (odkrito) prevaral (kar je Rita čez čas sprejela kot del njunega razmerja), je pa v biografiji No Woman, No Cry: My Life With Bob Marley zapisala, da jo je glasbenik večkrat prisilil v spolne odnose. Skupaj sta imela tri otroke, hčerko Cedello ter sinova Davida "Ziggyja" in Stephena. Marley je posvojil tudi dva Ritina otroka iz njenega prejšnjega razmerja in imel še vsaj šest otrok z drugimi ženskami.