S sinočnjim slavjem je Ana Haložan postala 14. predstavnica Slovenije na izboru za mis Universe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
S sinočnjim slavjem je Ana Haložan postala 14. predstavnica Slovenije na izboru za mis Universe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ana Haložan
Pred njo so slovenske barve zastopale Urška Bračko, Sara Savnik, Ema Jagodič, Marika Savšek, Mirela Korać, Anamarija Avbelj, Tjaša Kokalj, Nataša Pinoza, Dalila Dragojević, Sabina Remar, Polona Baš, Iris Mulej in Minka Alagič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Svečano kronanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ana Haložan
Cvet najlepših. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iris Mulej
Iris Mulej se je tudi tokrat predstavila v vlogi žirantke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
6pack Čukur in Nika
Med nastopajočimi se je znašel tudi 6pack Čukur. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Utrinek enega izmed številnih plesnih nastopov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
false
Takšno obvestilo je pričakalo gledalce, ki so želeli spremljati izbor preko "live streama" v Nemčiji. Foto: YouTube
Za naziv najlepše se je pomerilo štirinajst deklet. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ana Haložan
Na svetovni izbor potuje Ana Haložan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Izbor se je vrnil v Festivalno dvorano hotela Union, kamor ste sinoči lahko prišli z vabilom ali odgovorom na vprašanje, kdo vas je povabil. Ob pravilnem odgovoru ste lahko mimo varnostnikov vkorakali v sprejemno sobo, kjer vas je pričakal prizor obiskovalk, ki so se v večernih oblekah nastavljale petim fotografom, in preostalih obiskovalcev, ki so iskali stranska vrata, da čim prej v svojih oblačilih za vsak dan zasedejo svoj stol v ozadju dvorane.

Tam je bilo vse podrejeno televizijskim kameram, in kot smo izvedeli med samim izborom, je bilo to tudi prvič, da so izbor prenašali prek "live streama" oz. kot je dejala voditeljica večera Kaly Kolonič: "V tem trenutku nas gleda 70 držav." Spletni prenos je potekal prek portala YouTube, ki pa ni prizanesljiv do dogodkov, kjer v ozadju predvajajo skladbe Taylor Swift, Ellie Goulding, Katy Perry in drugih, ob katerih so se sinoči predstavljale tekmovalke. Na YouTubu so zaradi kršitve avtorskih pravic umaknili zvok.

14 jih je stopilo na oder, čeprav so obiskovalci na začetku lahko podrobno spoznali le 21-letno Nežo Tavčar iz Žirov, ki je nebogljeno stala, medtem ko se je za njo na velikem zaslonu prikazovala slika iz zaodrja, kjer je Koloničeva preverjala utrip deklet "tik pred odhodom na oder".

Poleg Tavčarjeve so se sinoči predstavile še 25-letna Amadeja Teraž iz Mojstrane, 27-letna Danijela Zagorščak iz Kopra, 20-letna Samanta Mihelič s Ptuja, 18-letna Lejla Ličina iz Kamnika, 25-letna Sanela Jolić iz Borovnice, 23-letna Lana Nastja Anžur iz Sežane, 22-letna Sara Radulović iz Šmartna ob Paki, 27-letna Sanja Mihić iz Črnuč (Ljubljana), 19-letna Ana Haložan iz Slovenskih Konjic, 20-letna Katja Trdan s Kočevske Reke, 23-letna Urška Novak in 27-letna Pia Sara Odlag iz Maribora ter 21-letna Anja Kragelj iz Štor.

Po sistemu izločanja se je v kopalkah predstavilo najboljših deset: to so postale Tavčarjeva, Teraževa, Miheličeva, Jolićeva, Radulovićeva, Haložanova, Trdanova, Novakova, Kragljeva in Odlagova. A še preden so se dekleta lahko predstavila v novem hodu, ki ga je ocenjevala 14-članska (strokovna?) žirija, je voditeljica večera med drugim poudarila, da so vsi žiranti strokovni na svojem področju.

Sponzorji, sponzorji in ... sponzorji
Med njimi je bilo dvanajst predstavnikov podjetij in podpornikov, ki so organizacijo sploh omogočili oz. so prispevali nagrade. "Doktor Ante, na žalost vas zelo slabo vidim, ampak to je zaradi moje kratkovidnosti, ne samo zaradi slabe luči v dvorani. Zato se veselim operacije v vaši kliniki v petek, da vam ne morem povedati," je med naštevanjem žirije izkoristila priložnost za reklamo voditeljica.

Izmed poznavalcev tovrstnih izborov sta pravzaprav izstopala le mis universe Slovenije 2002 Iris Mulej in lastnik licence Vladimir Kraljevič. A žirija je imela na voljo za ocenjevanje hoda v kopalkah in v večernih oblekah ter pozneje odgovore najboljše peterice na vprašanja. Preden je dekleta na odru asistentka producenta postavila na svoja mesta, pa je prireditev slonela na dveh elementih: plesnih in pevskih točkah ter predvajanju videoposnetkov s priprav, kjer nikomur v dvorani zaradi številnih omemb verjetno ni ušlo, v katerem hotelu so bila dekleta nastanjena.

Videoposnetki in šov
Tako so jih lahko bolj kot v živo spoznali na posnetkih. Kjer so lahko videli, kako med pripravami naličena plavajo v bazenu, kako naličena tečejo do kamere in mimo nje ter seveda, kako nekatera v prostem času najraje spoznavajo nove ljudi ali se ukvarjajo s športom (v sklopu predstavitvenih videov).

Med prireditvijo, ki je trajala dve uri in vsega skupaj vsebovala štiri hode deklet, odgovore na vprašanja in razglasitev, so lahko obiskovalci pospremili nastope svetovnih podprvakov v rokenrolu iz Plesnega mesta in mednarodna prvaka v salsi Giancarla in Masho. Priča so bili lahko odpiranju ust Eli (ob njej je nastopila tudi skupina Maestro) in skupine Sam's Fever, ki so nastopili na plejbek, ter petju Alye oz. rapanjem in tudi petjem raperja 6pack Čukurja prav tako na plejbek.

Slovo Urške od lente
Stopnjevanje napetosti, katero dekle se bo uvrstilo med najboljših pet, je bila spet dobra priložnost, da si je dvorana lahko ogledala videoposnetek s predstavitvijo pokroviteljev. Prav tako pa je v sliki svoje leto predstavila zdaj že nekdanja mis Universe Urška Bračko, ki je na svetovnem izboru, kot je bilo poudarjeno v posnetku, prišla tudi do skupne fotografije z lastnikom licence Donaldom Trumpom, ki s kampanjo za predsednika ZDA odganja podpornike za izbor.

Ni šlo brez vprašanj
Po dobri uri je na odru končno stalo pet deklet, ki so lahko še upala na zmago, med njimi so bile Miheličeva, Haložanova, Trdanova, Novakova in Kragljeva. Dekleta so bila druga za drugo postavljena pred najbolj nehvaležno nalogo na izboru - odgovarjanje na vprašanje.

Med drugim: ali meniš, da ima v tem obdobju, ko je težko najti zaposlitev s kakršno koli šolo, izobraževanje na fakulteti sploh kakršno koli korist? Imaš trideset sekund časa in lahko daš slovenskim politikom kakršen koli nasvet. Nedavne analize kažejo, da so med mladimi t. i. selfiji, objavljeni na družbenih omrežjih, zelo bolano, narcisoidno obnašanje. Ali se strinjaš s tem?

In odgovori? Na vprašanje o izobraževanju: "Mislim, da je izobraževanje zelo pomembno za vsakega posameznika in s tem dobi priložnost za novo delo." O nasvetih politikom: "Mislim, da je v Sloveniji kar problem v delovnih mestih, zato bi poudarila, naj se politika malo bolj zanima za narod." In o selfijih: "S tem se ne strinjam, saj menim, da to ni narcisoidno obnašanje, menim, da je normalno do določene mere."

In še razglasitev
Po še zadnjem hodu najboljših petih je končno prišel čas za razglasitev. Lento najlepše je prejela 19-letna Ana Haložan, prva spremljevalka je postala Urška Novak, druga spremljevalka pa Anja Kragelj. Za mis simpatičnosti, ki so jo izbrala dekleta sama, je bila razglašena Danijela Zagorščak, za mis fotogeničnosti, ki so jo izbrali prek glasovanja na Facebookovi uradni strani Miss Universe Slovenija pa Katja Trdan.

Kdo je 19-letna Ana Haložan?
Ana se že nekaj časa ukvarja z manekenstvom, tako da je naziv le še ena stopnica v njeni karieri. To je bil njen prvi lepotni izbor, toda želja je obstajala že nekaj časa. "Mis Universe je najbolj razširjeno tekmovanje v ZDA in svetu in me zato najbolj zanima," je dejala 19-letnica, ki je v Mariboru pravkar zaključila šolanje na ekonomski šoli in postala ekonomski tehnik. V prostem času pa najraje skrbi za svoje telo.

Slovenijo bo predstavljala na svetovnem izboru, za katerega pa se še ne ve, kje bo. "Slovenijo želim predstaviti kot zelo lepo majhno državo, pokrito z zelenjem. In hkrati s pestro naravo, kjer imamo vse, kar si želimo," je še dodala 19-letnica.

Najlepša med vsemi je najprej - po krajšem poziranju na odru - v spremstvu lastnika licence odšla v predprostor, kjer jo je čakalo poziranje pred steno z napisi oglaševalcev in s pravzaprav vsemi poslovnimi partnerji in sponzorji prireditve. Nato je prišel čas še za sedmo silo. In nato se je znova vrnila k poziranju s prisotnimi.

Težave lepotnih izborov pri nas
Slovenski izbor za mis Universe je tako še toliko bolj pokazal, da je organizacija tovrstnih dogodkov izjemen strošek, za katerega se zdi, da je kompenzacija med organizatorjem in investitorji oz. sponzorji izražena v času, ki je med izborom namenjen bolj ali manj odkritemu oglaševanju. Hkrati pa to za sabo potegne manjše zanimanje širše javnosti in tudi medijev. Ampak saj ... Na koncu je le pomembno, da dekle predstavi Slovenijo na svetovnem izboru, kajne?