V družbi slovenske predstavnice za izbor Miss Earth 2012, Anjeze Barbatovci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V družbi slovenske predstavnice za izbor Miss Earth 2012, Anjeze Barbatovci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Šajn
"Miss world bo tudi naprej ostal to, kar je, številka ena. V predalu imam devet pogodb za različna tekmovanja, ki mi jih ponujajo, a ta tekmovanja nikoli ne bodo mogla doseči ugleda, ki ga ima Miss world." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Matijašević, Maja Cotič in Laura Škvorc
Letos na svetovni izbor Miss world potuje Maja Cotič (v sredini). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Imeli smo tudi primer fanta, ki je tekmovalko, svoje dekle, med nastopom potegnil z odra, češ da v kopalkah ne bo hodila pred drugimi. Zdaj imamo izkušnje in ni verjetnosti, da bi se kar koli takšnega zgodilo, se prej dobro pogovorimo.

Mis Universe 2010, lanska zmagovalka Stephania Fernandez, Donald Trump in Kamie Crawford
"Miss Universe je zaradi svojega medijskega ozadja in lastnika licence Donalda Trumpa v določenih državah absolutno bolj poznan kot Miss world, predvsem v ameriških, kjer je to tekmovanje zagotovo pomembnejše." Foto: EPA
Miss Slovenije 2010
"Če imajo vse države okoli nas svoje predstavnice, zakaj je Slovenija, ki ima res veliko lepih deklet, ne bi imela. Drugič, ona nosi ime države in ga simbolizira, čeprav država ni primaknila niti enega centa." Foto: MMC RTV SLO P.S.
Rebecca Kim Lekše in Nives Orešnik
Rebecca Kim Lekše in Nives Orešnik, Miss Earth in Miss Slovenije 2012. Oba izbora vodi agencija zakoncev Šajn. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vem, da bo tole zamerila, ampak je res: spoznal sem zelo lepo dekle, res lepo, od katere ni več nič ostalo. Urško Čepin. Ko smo jo spoznali brez vseh plastičnih operacij, je bila čudovita. Kaj je pa zdaj? Se bom vzdržal komentarjev.

Maja Cotič
"Se mi zdi, da smo bili še v času mojih začetnih sodelovanj prepričani, da mora biti miss preprosto lepa in to je to. Odkar delamo po svoje, ostro nasprotujemo temu, da je dovolj zgolj lepa figura." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iris Mulej je edina osvojila naziv Miss Universe in Miss Slovenije. Foto: EPA

Ne rečem, da so vse zmagovalke in finalistke razgledane in inteligentne. Tega res ne moremo reči. Vseeno želimo, da zmagovalka naredi neki vtis na ljudi. Velikokrat jo ocenjujejo po prvih korakih, a jaz pravim, da naj bo tako kot pri vladi, ko jo morajo prvih sto dni pustiti pri miru. (smeh)

Pogovarjali smo se z Igorjem Šajnom, človekom, ki pri naših lepotnih izborih tako ali drugače sodeluje že dvajset let. Delal je kot novinar, se seznanjal z zakulisjem slovenskega "šovbiznisa", pozneje pa pri nas tudi izvajal tekmovanja, kot so Miss Slovenije, Miss Universe in Miss Hawaian tropic. Zadnja leta se je posvetil raziskovanju na področju zdravega življenja, posle z lepotnimi izbori v njegovi agenciji Queen pa zdaj vodi njegova žena Jelka. Letos so organizirali najbolj legendaren lepotni izbor pri nas – miss Slovenije je postala črnolasa Primorka Maja Cotič.

Igor, ki ostaja svetovalec projekta, nam je osvetlil slovensko sceno lepotnih izborov, pojasnil, kako je v resnici z lobiranjem in podkupovanjem na svetovnih izborih, kakšen odnos ima do ženske lepote (prisega na naravno) in kako pomembno se mu zdi to, da dekleta poleg skladne figure premorejo še druge vrline.

Od osamosvojitve naprej so naše misice z vsakim letom postajale večje zvezde, bolj prepoznavne. Vsak je vedel, kdo je miss Slovenije. Zdaj imamo veliko tekmovanj, glamurja pa vedno manj. In zadnja leta se zdi, da nismo imeli nobene, ki bi se zelo usedla v medijski spomin.
Zdaj je res zatišje, potrudili se bomo, da bo spet tako kot včasih. Prihaja do premikov, a ta grozna kriza, v kateri smo, se res močno pozna. Ogromno ljudi iz sveta marketinga nam je celo povedalo, da smo nori, da smo se v teh časih sploh odločili za projekt Miss Slovenije. Ampak mi bomo vztrajali, in ga, upam, začeli delati, kot je treba. Moram vas pa popraviti, tudi včasih je bilo veliko tekmovanj.

Morda pa je bilo manj samo medijev, ki morajo polniti svoje strani in so se tako ukvarjali samo z najodmevnejšim.
To je res. Miss world bo tudi naprej ostal to, kar je, številka ena. V predalu imam devet pogodb za različna tekmovanja, ki mi jih ponujajo, a ta tekmovanja nikoli ne bodo mogla doseči ugleda, ki ga ima Miss world. Sicer imamo mi licenco še za Miss Earth, ki pa je po Miss Universe tretje največje.

Ko se je pri nas začel uvajati Miss Universe, se je propagiralo, da je v resnici na svetu to največje tekmovanje, samo pri nas mislimo, da je Miss world glavno.
Da se tako govori, so bila navodila takratnih organizatorjev, a dejstvo ostaja, da je najbolj ugledno in tradicionalno tekmovanje prav Miss world. Miss Universe je zaradi svojega medijskega ozadja in lastnika licence Donalda Trumpa v določenih državah absolutno bolj poznano kot Miss world, predvsem v ameriških, kjer je to tekmovanje zagotovo pomembnejše.

V nekaterih državah naj bi izbori potekali celo tako, da gre na Miss Universe zmagovalka, prva spremljevalka na Miss world, druga pa na Miss earth.
Res je, a zmagovalka gre na Miss world. Tak sistem ima tudi nekaj evropskih držav, a organizatorji na svetovni ravni temu niso preveč naklonjeni. Meni to ni všeč, ne moreš razvrednotiti tekmovalke, češ, ti si pa malo manj vredna in greš tja, na drugo tekmovanje. Če bo naš koncept odobren, bomo projekta sicer združili v en večer, da bosta to v resnici dva ločena projekta, dve žiriji, isti šov.

Miss Universe je bila pred leti zelo odmevna, zmagovalke še danes srečujemo v medijih. Na primer Tjašo Kokalj, Sabino Remar, Iris Mulej …
To je znano bolj ljudem v medijskem svetu. Če greva zdaj na ulico, vam bodo vsi znali našteti zmagovalke miss Slovenije, miss Universe pa ne.

Iris Mulej pa je bila oboje.
Ampak vsi jo prepoznajo kot Miss Slovenije, ne kot Miss Universe. Da ne bo pomote, tekmovanje je enako prestižno kot Miss world.

Pogodba dovoljuje interni izbor predstavnice na Miss world, tako je potekal tudi lani. Kako to, da ste se letos spet odločili za dražjo različico, televizijski šov?
Dober pregovor pravi: če bi fovšija gorela, bi bili vsi milijonarji. V Sloveniji imam prijatelje, podjetnike, vsi načrtujejo odhod iz Slovenije. Pri nas vse propada, politika, ki to ni, gospodarstvo, vrednote. Letos smo to kljub temu izpeljali.

Iz "inata"?
Ne, to je bila samo dodatna spodbuda, projekt si po mojem mnenju vseeno zasluži pravi, televizijski izbor.

Kašno medijsko pozornost, menite, bo dobila letošnja zmagovalka glede na položaj, njene želje in osebnost? Bo ena izmed tistih zgovornih, kot sta bili Rebeka Dremelj ali Nina Osenar ali bo bolj zadržana?
To je odvisno od treh stvari. Od nje same, od naše ekipe in od slovenskih medijev. Ona me ne skrbi, je pravi človek za to. Sicer je na začetku naredila napako, ko je začela govoriti o zasebnem življenju - povedala je, da ima fanta. Če vas novinar vpraša, ali imate fanta, mu rečete, da je to zasebno življenje, ko vas zalotijo z nekom, pa se seveda napiše, kdo je to. Druga možnost pa je, da zmagate na Miss Slovenije in na oder priteče fant, skače po vas, greste na banket, fant nori, skače, daje izjave.

Je takih veliko?
Ne bi šel v podrobnosti, a obstajajo zgodbe, ki so skoraj za kriminalke.

O ljubosumnih fantih?
Ja, resno, temu bi lahko posvetile cel intervju. Eno dekle se je pred leti tik pred finalnim večerom odločila, da bo odstopila od tekmovanja. V penalih pogodbe imamo predvideno, da mora povrniti vse stroške in denar nameniti v dobrodelne namene. Da ne bodo rekli, da želimo na njih služiti. Fant, ki jo je podpiral, jo prijavil na tekmovanje, ji je naenkrat postavil pogoj, da mora odstopiti ali pa gresta narazen. Potem je fant res plačal stroške. Ta ista punca je prišla še isto leto nazaj, da sta šla narazen in ali lahko še enkrat tekmuje, ampak smo rekli, da morda raje kdaj pozneje, ker se je zdela preveč labilna. Imeli smo tudi primer fanta, ki je tekmovalko, svoje dekle, potegnil z odra med nastopom, češ da v kopalkah ne bo hodila pred drugimi. Zdaj imamo izkušnje in ni verjetnosti, da bi se kar koli takega zgodilo, se prej dobro pogovorimo. Miss mora biti profesionalka in zasebnost zadržati zase, posebej pred novinarji.

Kaj svetujete našim zmagovalkam? Jim realno poveste, da na svetovnem izboru ni velikih možnosti za zmago, da gre za kuhinjo iz ozadja?
Kvote so takšne, da mora biti v finalu z vsake celine določeno število tekmovalk. Rekel bi, da kuhinje v smislu, da pride nekdo s 100.00 dolarji podkupnine, ni. Po mojih izkušnjah se to nikoli ne bi izšlo. Lobiranja načeloma ne odobravam, je pa res, da imajo določene države veliko več priložnosti. Morda to odtehta v samem finalu. Res je nerealno pričakovati, da bi Slovenka zmagala. Lahko se pa zgodi enkrat na deset, dvajset let, da pridemo med prvih šest.

Zakaj je pomembno, da imamo miss Slovenije?
Prvič, zaradi slovenske identitete. Če imajo vse države okoli nas svoje predstavnice, zakaj je Slovenija, ki ima res veliko lepih deklet, ne bi imela. Drugič, ona nosi ime države in ga simbolizira, čeprav država ni primaknila niti enega centa. Z državo še nismo kontaktirali, a jo bomo. Kaj je lepšega, da bi turistično organizacijo na sejmu spremljala naša karizmatična miss, ki govori tuje jezike.

Ste že kdaj kateri rekli, da ni dovolj lepa?
Smo pošteni, a ne na tak način. Če najdem nekoga, ki drugim govori, da niso dovolj lepi, ga vprašam po zdravju in inteligenci.

Kaj jim potem rečete?
Povemo ji, da ima tekmovanje določene standarde. Če ima na primer probleme s kožo, ji svetujemo, kako si lahko izboljša stanje. Če so kakšne druge zadeve, so presuhe, se skušamo pogovoriti tudi o morebitnih težavah s prehranjevanjem.

Pa plastične operacije?
Sem absolutno proti, najlepša ženska je naravna. Moj nasvet bi bil, naj ne posega v svojo lepoto. Vem, da bo tole zamerila, ampak je res: spoznal sem zelo lepo punco, od katere ni več nič ostalo. Urško Čepin. Ko smo jo spoznali brez vseh plastičnih operacij, je bila čudovita. Kaj je pa zdaj? Se bom vzdržal komentarjev. Operacije podpiram le v primeru nesreč in zdravstvenih stanj, ki te iznakazijo.

Mislite, da bi bile ženske raje lepe kot pametne, če bi imele izbiro?
Odvisno od starosti in osebne zrelosti. Če to rečeš osebi, ki je v fazi razvoja in pubertete, bodo pokloni na račun lepote vsekakor imeli prednost pred tistimi o inteligenci ali ljubkem značaju. Morda še dalj časa, glede na to, da se obdobje odraščanja podaljšuje.

Miss world se je začel kot tekmovanje, ki je promoviralo znamko kopalk, potem se je pa naenkrat začelo poudarjati, da so pomembne tudi druge, "duhovne" vrline.
Mi smo se temu po mojem mnenju pozno pripeli, v tujini pa imajo to pravilo že desetletja. Se mi zdi, da smo bili še v času mojih začetnih sodelovanj prepričani, da mora biti miss preprosto lepa in to je to. Odkar delamo po svoje, ostro nasprotujemo temu, da je dovolj zgolj lepa figura.

Že v devetdesetih se je opevalo pamet miss Slovenije Miše Novak, ki naj bi izstopala prav po intelektu.
Jaz njo cenim, je super punca, poznam jo osebno. Ampak ona je znala biti tudi nesramna in včasih arogantna. In taka mis včasih mora biti, mora znati včasih tudi nazaj kaj zabrusiti, ne biti samo pohlevna. Taka mis oziroma ženska bo težko uspela v življenju.

Kako gledate na moške lepotne izbore?
Imamo licenco za mistra sveta, sicer pa mi pri teh izborih določeni vidiki niso všeč. Ne vem, na žensko lepoto se gleda drugače kot na moško, ima neko drugo estetiko, ko jih gledaš na odru.

Želite reči, da je ženska bolj primerna, da jo postavimo za objekt?
Objektiviziramo jo, če gledamo in ocenjujemo samo njeno zunanjost.

A ni objektiviziranje tudi to, da nekoga postaviš pred žirijo, ki potem ocenjuje, ali imaš primerno in všečno osebnost?
V redu. Pevec poje, ga ocenjujemo, plesalec tudi.

No, ampak tukaj gre za neke talente, ob tem pa ni pomembno, da se med drugim pred občinstvom sprehodijo tudi v kopalkah.
Mislim, da v sodobnem svetu že ni takšnega, ki bi želel uspeti in ne bi bil podvržen nekemu ocenjevanju.

Si lahko majhna dekleta Miss Slovenije vzamejo za vzornico?
Kakor katero. Za vsako prevzemamo odgovornost in na koncu mandata bom povedal, ali je ali ni primerna za vzor. Mis je vedno svoja najboljša verzija tisti trenutek, ko preda krono. Vedno pravim, da bi bilo najlepše, da je eno leto "predmisica" in se pripravlja, potem pa gre na izbor.

Kaj pa menite o otroških lepotnih izborih v ZDA?
To je kriminal. Dajejo jim umetne lase, zobe, jim ustvarjajo maske z ličili … nam ponujajo, imam ponudbo licence za Slovenijo. Menim, da mora imeti dekle vsaj petnajst let, da je sposobno gledati vsaj malo kritično na ta svet. Šestletna punčka tega ne more. Enkrat sem to v ZDA videl v živo. Mislim, da je večina mam teh deklic psihično bolnih, nekatere so res neverjetno obsedene.

Jezijo vas nesramna kvizna novinarska vprašanja misicam, kjer se išče neznanje in s katerimi jih očitno želijo ponižati. Ena izmed deklet v enem izmed teh posnetkov vseeno ni vedela, na katerem kontinentu je Las Vegas, kamor je potovala na svetovni izbor. Ni to vseeno malo čudno in problematično?
Tu se pa popolnoma strinjam. Ne rečem, da so vse zmagovalke in finalistke razgledane in inteligentne. Tega res ne moremo reči. Poskušamo pa, da tista, ki zmaga, naredi neki vtis na ljudi. Velikokrat jo ocenjujejo po prvih korakih, a jaz pravim, da naj bo tako kot pri vladi, ko jih morajo prvih sto dni pustiti pri miru. (smeh). No, dajte ji kakšen mesec.


Imeli smo tudi primer fanta, ki je tekmovalko, svoje dekle, med nastopom potegnil z odra, češ da v kopalkah ne bo hodila pred drugimi. Zdaj imamo izkušnje in ni verjetnosti, da bi se kar koli takšnega zgodilo, se prej dobro pogovorimo.

Vem, da bo tole zamerila, ampak je res: spoznal sem zelo lepo dekle, res lepo, od katere ni več nič ostalo. Urško Čepin. Ko smo jo spoznali brez vseh plastičnih operacij, je bila čudovita. Kaj je pa zdaj? Se bom vzdržal komentarjev.

Ne rečem, da so vse zmagovalke in finalistke razgledane in inteligentne. Tega res ne moremo reči. Vseeno želimo, da zmagovalka naredi neki vtis na ljudi. Velikokrat jo ocenjujejo po prvih korakih, a jaz pravim, da naj bo tako kot pri vladi, ko jo morajo prvih sto dni pustiti pri miru. (smeh)