Iva uživa v svojem poklicu. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Iva uživa v svojem poklicu. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Sobotno popoldne
V sobotnem popoldnevu sta bili danes gostji Iva Babić in Tjaša Železnik. Foto: Uradni Facebook profil oddaje Sobotno popoldne

Zase sicer pravi, da varčevanja ni občutila v tolikšni meri kot nekateri njeni kolegi, saj je zaposlena. Zaveda pa se, da v tem cehu dela ogromno ljudi, ki so samostojni delavci in živijo od honorarjev. "Skrajno neodgovorno je, da niso plačani za svoje delo," meni Babićeva.

V svojem poklicu sicer zelo uživa. Poleg igre jo veselijo še njena družina, partner Primož Ekart in njuna dva otroka, potovanja ter dobre knjige in filmi. Simpatična igalka rada tudi kaj dobrega skuha, saj uživa, ko gleda, kako ob njenih jedeh gostje cmokajo.

"Kuham zelo rada. S hrano kažem ljudem, kako rada jih imam. Uživam, ko gledam kako cmokajo in hvalijo. Kuham vse mogoče, od klasičnih jedi moje stare mame in bake, mamina kuha je seveda najboljša, do mehiške, tajske, japonske ... Še najraje ustvarjam mešanice različnih kuhinj iz sezonskih sestavin," je povedala.

Celoten pogovor z Ivo lahko preberete spodaj.


S partnerjem imata dva otroka. Bi igralski poklic označili kot prednost, kar se tiče družinskega življenja?
Verjamem, da je v vsakem poklicu težko usklajevati vse obveznosti družinske in poslovne narave. Marsikateri večer nismo skupaj, to pa nadomestimo z daljšimi jutri in daljšimi poletnimi počitnicami. Včasih me otroka pogrešata, včasih pa me imata poln kufer.

Če ne bi bili igralka, kaj bi si želeli početi?
Če ne bi bila igralka… Že misel mi v luči političnih dogodkov zveni zloslutno. Varčevanje v kulturi, avtorske pogodbe, ki jih ne smemo sklepati ... Krivice v družbi me najbolj pogrejejo, tako da predvidevam, da bi delovala nekako v tej smeri.

Ste tudi sami občutili varčevanje v kulturi?
Pred kratkim sem snemala film Adria blues, in čeprav naj bi pred enim mesecem dobili prvo polovico honorarja, še vedno ni ničesar. Sama sem zaposlena in zaradi tega nisem v hudi stiski, vendar pri filmu dela ogromno ljudi, ki so samostojni delavci v kulturi in živijo od honorarjev. Skrajno neodgovorno je, da niso plačani za svoje delo. Filmski center pa je brez denarja, ker mu ga ne nakažejo. Upam, da bo kaj drugače zdaj, ko je rebalans sprejet.

Veliko vaših kolegov se je spoprijelo tudi z vodenjem različnih oddaj in prireditev. Ste se tudi sami kdaj preizkusili v tem?
Tudi sama sem povezovala nekaj dogodkov, vendar se bojim, da to ni ravno moja niša. Prepuščam to tistim, ki so v tem boljši.

Kaj poleg igre in družine vas še veseli?
Veliko berem. Uživam v filmih, Kinodvor inspirira.

Se boste poleti odpravili kam na počitnice?
Gremo, gremo! Iznašli smo način, kako potovati poceni, in se odpravljamo v Izrael. Še prej pa k sestri na poroko v Amsterdam.

Kje in kdaj ste preživeli najboljši dopust?
Veliko je takih spominov. Ko sem prvič s sestro, sestrično in bratrancema bila poleti brez starševskega nadzora, to je bilo nekaj. Potem prve počitnice s Primožem in zdaj ko skozi oči otrok odkrivam stvari znova. Rada potujem, potovanja me napolnijo in spočijejo.