50 Cent je v Ljubljani priredil dobro zabavo, do polovice koncerta so bile v zraku že roke večine obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
50 Cent je v Ljubljani priredil dobro zabavo, do polovice koncerta so bile v zraku že roke večine obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
50 Cent
Prve vrste so podivjale že ob prvih taktih koncerta, ko se je 50 še skrival za zaveso. Foto: MMC RTV SLO
11-letna Eva je poleg priložnosti, da je na odru zaplesala s 50-jem, od raperjev dobila v dar še kapo in avtogram. Foto: MMC RTV SLO

Seveda samo tisti, ki so prihajali iz didžejeve opreme. 50 Cent, ki se je rodil kot Curtis James Jackson III v zloglasnem predelu South Jamaica newyorškega okrožja Queens, se je na raperski sceni kot komet vzpel leta 2003 z albumom Get Rich or Die Tryin'.

V tem času smo začeli poslušati o tem, kako je bil "devetkrat ustreljen, pa vseeno ne šepa", kot pove tudi v uspešnici In Da Club, kako je pred kariero raperja prodajal mamila na ulicah New Yorka (tudi njegova mati je bila odvisnica in preprodajalka kokaina) in bil še kot najstnik aretiran.

Skratka, življenjska zgodba, vredna pravega gangsterja, na katerem je 50 Cent - umetniško ime naj bi bilo nekakšna metafora za preporod - zgradil svojo javno (in zelo donosno, danes velja za enega najbogatejših raperjev) podobo "bad boya" z newyorških ulic, ki je le našel pravo pot.

In Da Club v vsakem klubu
Potem ko ga je pod okrilje vzel legendarni Dr. Dre in 50-jeve rime podložil s svojimi prepoznavnimi beati, se je začela zgodba o uspehu in izšel je prej omenjeni prvenec, verjetno eden raperskih albumov, ki so dobili največ medijskega prostora v zadnjem desetletju. In Da Club je postala prava klubska himna, ki je presegla okvirje zabav raperskih navdušencev.

Logičen naslednji korak je bila ustanovitev lastne založbe G-Unit, pri kateri je 50 Cent od okrilje vzel tudi Lloyda Banksa in Tonyja Yaya, ki sta na svojih ramenih nosila tudi ljubljanski koncert in množico zabavala med odmori (bilo jih je kar nekaj), ki si jih je 50 vzel za preoblačenje, nato pa skoraj vsakega od sveže prepotenih kosov vrgel med občinstvo. Seveda ima tudi raper kot domiseln poslovnež tudi lastno linijo oblačil G-Unit ... Igral je v filmih in napisal avtobiografijo, pa čeprav ima šele 34 let. Se mu je pač že veliko zgodilo.

Eva zaplesala s 50-jem
Enega največjih raperskih zvezdnikov zadnjega desetletja smo tokrat v Ljubljani sicer gostili že drugič, a se je med prvim obiskom prišel le "pokazat". S svojim prvim pravim koncertom pa je navdušil dodobra napolnjeno malo dvorano Hale Tivoli, v kateri so prevladovali najstniški raperski navdušenci.

Eno izmed najmlajših, 11-letno Evo, je raper celo povabil na oder, ravno med hitom In Da Club. Sprehodil se je po tako rekoč vseh uspešnicah svoje kariere - If I Can't, P.I.M.P., 21 Questions, Wanksta, Piggy Bank, Candy Shop, Just a Lil Bit, I Get Money, Ayo Technology, Straight to the Bank, So Disrespectful, Baby By Me, Many Men ... -, so bile pa precej okrnjene in skrajšane in prehodi med njimi niso bili ravno spontani.

G-Unit so zbrane ob koncu nastopa povabili na after party v "hotel za vogalom", tako da morda še ni prepozno, da bi z njimi srkali šampanjec?