Foto:
Foto:

Novico o tem so že potrdili svojci in sodelavci novinarjev, aretacije pa predstavljajo še nadaljnji poseg v že tako omejeno svobodo poročanja in izražanja v tej državi.

Za zdaj se ne ve, kje so jih pridržali, ostro pa je že protestiralo tudi iransko novinarsko združenje. Zastopnik tožilstva Džamal Karimirad je že dejal, da bodo v kratkem sodili več novinarjem, ki so objavljali na nezakonitih spletnih straneh.

Novinarjem tako grozijo obtožbe, kot so razširjanje protirežimske propagande, delovanje proti državni varnosti, zavajanje javnosti in žaljenje verskih svetinj. V Iranu so v zadnjem času ustanovili več spletnih strani in dnevnikov, poimenovanih Weblogs, ki so se v družbi, še posebej med mladimi uporabniki, dokaj hitro razširili.

Tako so tisti, ki imajo dostop do svetovnega spleta, informacije vse pogosteje iskali na teh straneh. Oblasti so do zdaj pritiskale predvsem na tiskane medije - posledica je bila ukinitev okoli 100 publikacij -, tako da je svetovni splet postal neke vrste pribežališče novinarjev.