Foto:
Foto:
Včeraj so položaje upornikov  v Nadžafu napadla ameriška vojaška letala.
Domačini nemočno opazujejo do zob oboroženega iraškega vojaka.

Pomočnik najvplivnejšega iraškega verskega voditelja je dejal, da se je Sistani vrnil, da bi rešil sveto mesto Nadžaf, kjer že tri tedne potekajo spopadi med privrženci skrajnega šiitskega klerika Moktade Al Sadra in ameriškimi vojaki.

Drugi tesni sodelavec Sistanija je šiitske upornike pozval, naj zapustijo mošejo, ameriški vojski pa je naročil, naj se mošeji ne približuje.

K pohodu v Nadžaf je privržence Al Sadra pozval tudi njegov pomočnik Mahmud Al Sundani.

Spopadi okoli mošeje
Ameriška letala so napadla položaje šiitskih upornikov v svetem iraškem mestu Nadžaf v bližini mošeje imama Alija. Ameriški in iraški vojaki pa kljub ultimatu šiitskim upornikom, ki se skrivajo v mošeji imama Alija v Nadžafu, ponoči niso stopili v mošejo.

Ameriški vojaški poveljnik na prizorišču v bližini mošeje je dejal, da se ameriške in iraške sile še vedno trudijo, da bi pred napadom šiitske upornike omejile na eno mesto. Ob tem je dodal, da ni podatkov, da bi oboroženi privrženci skrajnega šiitskega voditelja Moktade Al Sadra bežali iz Nadžafa.

Iraški obrambni minister Hazim Al Šalan je včeraj zagrozil z napadom na mošejo, če se uporniki v nekaj urah ne bodo vdali. Okoli mošeje je razporejenih 500 iraških vojakov. Iraški skrajneži pa so ugrabili sorodnika obrambnega ministra in za njegovo izpustitev zahtevajo umik ameriških sil iz obleganega Nadžafa.

Napad v Faludži
V nemirnem mestu Faludža zahodno od Bagdada so bili v ameriškem letalskem napadu ubiti trije ljudje, štirje pa ranjeni. Zdravniki iz mestne bolnišnice so sporočili, da lahko število žrtev ameriškega napada še naraste. Priče poročajo, da je bil po napadu nad mestom viden črn dim.

Ameriška letala so v zadnjih mesecih že večkrat napadla hiše v Faludži, kjer naj bi se skrivali skrajneži iz skupine jordanskega terorista Abuja Musaba Al Zarkavija, ki naj bi bil povezan s teroristično mrežo Al Kaida.

V spopadih v Amari na jugu Iraka je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 12 ljudi, 50 pa je ranjenih.