Pevec Jesse Hughes je bil pred nastopom izjemno čustven. Foto: Reuters
Pevec Jesse Hughes je bil pred nastopom izjemno čustven. Foto: Reuters
Koncert je potekal v dvorani Olympia, prizorišče pokola, Bataclan, pa naj bi se odprlo do konca leta. Foto: Reuters
Skupina se je v Pariz vrnila že manj kot mesec dni po napadih in se takole poklonila žrtvam. Foto: Reuters

"Bonsoir Pariz, pripravljeni smo na to," je zaklical pevec Jesse Hughes zbrani množici ob zvokih pesmi Paris Wakes Up, ki predstavlja portret mesta, kjer se začenja nov dan, nato pa takoj začel z otvoritveno pesmijo I Only Want You. Med nastopom je zaklical še: "Mir, ljubezen in rock 'n' roll!"

Ob koncu koncerta so oboževalci pristali v objemu drug drugega, Hughes pa je med koncertom zapustil oder in objel preživelo oboževalko. Med udeleženci so bili tudi nekateri svojci žrtev, ki so želeli tako "dobiti zaključek".

Nekateri strokovnjaki so odločitev kalifornijske rockovske skupine označili kot prezgodnjo vrnitev na pariški koncertni oder, vendar je večer minil brez zapletov. Varnost je bila poostrena, obiskovalce pa so pred vstopom v dvorano temeljito preiskali - nekaj, česar pred koncertom v Bataclanu niso izvedli.

Eden izmed oboževalcev je povedal, da je po 40 minutah koncerta pogledal na uro, saj je prav po slabi uri novembrskega koncerta prišlo do terorističnega napada. "Po napadih me je bilo strah že iti v kino," je za AP povedan eden izmed preživelih, Florian Novac. Potem ko je videl, kako dobro je poskrbljeno za varnost na torkovem koncertu, pa je dejal, da se ne boji več, ampak vstopa na nastop samozavestno.

Bodo nastopili še v Bataclanu?
Eagles of Death Metal so že pred časom povedali, da si želijo biti prva skupina, ki bo nastopila ob ponovnem odprtju Bataclana. To naj bi se zgodilo konec letošnjega leta.

Zasedba je sicer po napadih v Parizu že nastopila 7. decembra. Pridružila se je enemu izmed koncertov irske rockovske skupine U2 v areni AccorHotels. Na koncu nastopa Ircev so skupaj zaigrali in zapeli ganljivo izvedbo pesmi People Have The Power ameriške pevke Patti Smith. Ameriška zasedba je zaigrala tudi svojo uspešnico I Love You All The Time.

Skupina je v Bataclanu nastopala 13. novembra, ko je v dvorano vdrla skupina islamskih skrajnežev in začela krvavi pokol. Hkrati so napadi potekali še po pariških kavarnah in pred stadionom. Največ smrtnih žrtev od 130 ubitih je bilo prav v Bataclanu, kjer so številni preživeli dolge ure, preden jih je rešila policija. Odgovornost za napade je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS).

Hughes še bolj goreče do orožja
Hughes je za švedsko TV4 odločitev za koncert pojasnil z besedami, da "ni hotel, da slabi fantje zmagajo". "Tisti, ki jim ni uspelo iz dvorane priti živi, so umrli zelo lepo. Videl sem ljudi, kako so počeli najlepše možne stvari za sočloveka. Umrli so dobro, z veliko poguma," je dejal Hughes.

Pred torkovim koncertom pa se je nato v intervjuju za francosko televizijo i-Tele zlomil in hlipajoče dejal, da ne ve, zakaj je Bog tisti novembrski petek izbral prav njih. A ob tem je 43-letni rocker, dolgoletni orožarski aktivist, številne razburil z izjavo, da francoska prepoved nošnje orožja ni prav preprečila teroristom napada, ampak jim ga je celo olajšala.

"Je vaša prepoved nošnje orožja preprečila eni sami j***i osebi smrt v Bataclanu? In če lahko kdor koli odgovori pritrdilno, bi to rad slišal, ker mislim, da ne. Prepoved je preprečila zgolj, da bi nekateri izmed najpogumnejših ljudi, kar sem jih videl v življenju, obraz smrti zagrabili za roge in jih pokončali s svojim orožjem," je dejal Hughes.

Hughes, ki goreče zagovarja posedovanje orožja brez vseh omejitev in je v dokumentarnem filmu, ki so ga po napadih sicer umaknili s festivalov, pištolo celo uperil v prijatelja, pravi, da če kaj, je celotna grozljiva izkušnja njegove proorožarske nazore samo še okrepila. "Vem, da se ljudje ne bodo strinjali z menoj, ampak preprosto se zdi, da je Bog ustvaril moške in ženske, tisto noč pa jih je strelno orožje izenačilo. Mislim, da se je moje gledanje na stvari po napadu spremenilo samo v tem, da morda dokler nihče nima več pištol, jih morajo imeti vsi."