Tako Tim Kores kot Maja Keuc sta sta sodelovala v glasbenem televizijskem šovu, ki jima je utrl pot v svet šoubiznisa. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Tako Tim Kores kot Maja Keuc sta sta sodelovala v glasbenem televizijskem šovu, ki jima je utrl pot v svet šoubiznisa. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Resničnostni šovi trajajo nekaj časa, zato lahko s tem pridobiš prepoznavnost, pa naj je to z neumnostmi, dobrimi stvarmi ali petjem. Ema pa je verodostojen glasbeni festival. Je edini glasbeni festival, na katerem se lahko glasbeniki pokažemo.

Tim Kores
Maraaya
Raay in Marjetka sta stara znanca Eme, na kateri sta nastopila s skupino Turbo Angels (2088) in Tangels (2010). Njuna varovanka je bila April (2011) in lanska zmagovalka na otroški Evroviziji Ula Ložar (2014). Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

V obleki se počutim odlično in mi da dodatno moč. So pa zanimivost moji čevlji, ki jih je takrat na Emi nosila April.

Marjetka
Debitant na Emi Clemens, je z zanimanjem spremljal zakulisno dogajanje, ki je bilo izredno sproščeno. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Če zmagam, bom glas Slovenije.

Jana Šušteršič
Jana Šušteršič
Jana Šušteršič je sicer prekaljena odrska pevka, ki je na Emi nastopila prvič. Nase je opozorila v glasbenem šovu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Ema je vedno boljša, izvajalci so vedno boljši, zelo se trudijo za svoj nastop. Malo sem pogrešala le odrsko sceno, sicer pa je bilo vokalno top.

Alya
Matej Sušnik (I.C.E.) in Alya
Pevka Alya meni, da je Ema odlična priložnost za mlade glasbenike. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Malo sem pogrešala le odrsko sceno, sicer pa je bilo vokalno top.

Alya
Ema 2015: dogajanje po hodnikih
Ema 2015: Maraaya - pot do zmage
Ema 2015: Maraaya - Here for you

"Če si dovolj vztrajen, lahko vsaj enkrat zmagaš na Emi (smeh). In me smo bile dovolj vztrajne," je v šali (ali pač, saj bi lahko držalo kot pribito) izjavila lanska zmagovalka Eme Tinkara Kovač, ob kateri sta stali izkušena Darja Švajger in mladenka Maja Keuc. Še pred tem je pojasnila, da je lani pela v konkurenci s šestimi glasbeniki, "in ugotovila, da sem z vsakim vsaj enkrat sodelovala".

Verjetno si res nihče od nastopajočih v zgodovini Eme ni toliko prizadeval, da bi se povzpel na Olimp kot ravno Aleš Vovk – Raay. S pevko Marjetko jima je uspelo prepričati strokovno komisijo in slovensko javnost, da bo Slovenija pesem Here for you maja poslala na Dunaj.

Glasbeni duo Maraaya v ponedeljek, 2. marca ob 10.00 prihaja v MMC-jevo spletno klepetalnico!

"Pomemben je pravi trenutek in to, da verjameš v svojo skladbo," je samozavestno pojasnjeval pred nastopom na Emi 2015. Ob lanski zmagi Tinkare Kovač (bil je avtor glasbe in soavtor besedila za pesem Spet/Round and Round) so ga oblile solze. Novinarjem je razlagal, da se mu je z zmago Tinkare na neki način povrnil ves vloženi trud in volja, da ni odnehal. Raay in Marjetka sta se v letih ustvarjanja iz turbofolk izvajalcev prelevila v popizvajalca.


Na odru imata vedno dodelana podobo. Tokrat je zanjo poskrbela Vesna Mirtelj, ki je oblikovala Marjetkino dolgo belo obleko in s kristalčki okrasila slušalke, ki jih ima pevka kot del nove podobe Maaraya na glavi. "V obleki se počutim odlično in mi da dodatno moč. So pa zanimivost moji čevlji, ki jih je na takrat na Emi nosila April," pove Marjetka, ki ima menda slušalke na glavi zato, ker se v njih počuti udobno, skoraj tako kot v intimi snemalnega studia. Ker ji po Raayevem mnenju tako pritičejo, si jih je na glavo nataknil tudi sam. "Z videzom na odru je tako, kot če dobiš darilo – lahko ga daš nekomu le v roke ali pa ga primerno zaviješ. Enako je s pesmijo, moraš vedeti, kakšna je pesem in kako jo boš vizualno zavil," razlaga Raay, ki v smehu pojasni, da si nikoli ni izmeril višine svoje naglavne arhitekturne kreacije. Samo za nastop na Emi si je na lasišču izbril črko M, "ker sem bil pri frizerju pred dvema dnevoma, smo jo zdaj le poudarili z belo kozmetično barvico (smeh)". Kako kakovostna je glasba tega vsestranskega glasbenika, bo pokazal čas, tako kot vedno.

Polovica nastopajočih debitantov na Emi
Med osmimi izvajalci na letošnji Emi jih je bila kar polovica debitantov, poleg skupine I.C.E., ki se na odre sicer vrača po krajšem premoru, še Tim Kores (25), Jana Šušteršič (29) in Clemens (22). Zadnjim trem je skupno predvsem to, da so se kalili ali pa vsaj opozorili nase v glasbenih resničnostnih šovih. "Resničnostni šovi trajajo nekaj časa, zato lahko s tem pridobiš prepoznavnost, pa naj je to z neumnostmi, dobrimi stvarmi ali petjem. Ema pa je verodostojen glasbeni festival. Je edini glasbeni festival, na katerem se lahko glasbeniki pokažemo," razlaga Tim Kores v svoji garderobi.

Dobri dve uri pred nastopom je pojedel pico, sendvič in čokolado. "Če imam malo treme, mi paše malo mastnega. Hlače za nastop sem si umazal s pico in piškoti, a to je rock'n'roll," pove nonšalantno in se med pogovorom pohvali, da je med drugim tudi študent arhitekture v Mariboru, pa učitelj potapljanja (osebni rekord potopitve z jeklenko 66 metrov, na dah pa 15 metrov), nekdanji vaterpolist, član metalske skupine in dober kuhar. "Moj dedek je akademski kipar Slavko Kores, talent sem podedoval po njem," pojasni lomilec najstniških src, ki je svojih pet minut slave doživel v šovu X-Factor, kjer je tekmoval tudi s priljubljeno fantovsko skupino In & Out.

Kores: Sprva sem rekel:' Ne'
"Tako vizualni kot vokalni presežek na Emi je bila zagotovo Maja Keuc (op. p. njegovo nekdanje dekle) in Sestre, ki so bile dobra finta, a je to Evropa na žalost dojela po desetih letih." Ko ga vprašam, kaj bi skuhal mami in kaj svojemu dekletu, se malo zamisli, nato pa kot iz topa odgovori: "Za mamo govejo juho, nič kaj preveč seksi (smeh), pa švedske mesne cmočke. Za punco pa pomarančno juho s korenčkom ali pa ingverjevo juho s hruško." (Me prav zanima, kako bi pred 15 leti na to vprašanje odgovoril takrat težkokategorni lomilec najstniških src Gregor Skočir.) Čeprav bi kdo pomislil, da je za mladega pevca udeležba na Emi vsesplošno veselje, Kores prizna, da se glasbenega dogodka sprva ni hotel udeležiti. "Klical me je producent Dejan Radičevič in me vprašal: 'Hej, Kori, bi šel na Emo?' Sprva sem rekel: 'Ne,' saj si nikoli nisem mislil, da bi svojo kariero zapeljal v takšno smer. Hotel sem imeti svojo kariero in svoje pesmi," prizna zgovorni 'pubec'.

Jana Šušteršič: Če zmagam, bom glas Slovenije
Še samozavestnejša je petična pianistka in pevka Jana Šušteršič, ki se 15 minut pred nastopom umirja tako, da se osami, ob sebi pa ima plišasti igrački, "ki imata zame posebno vrednost". Na vprašanje, kakšna je razlika med tekmovanjem v glasbenih resničnostnih šovih in Emo, kot iz topa odgovori: "Če zmagam, bom glas Slovenije." Zmagovalka šova Slovenija ima talent, ki je diplomirala na Berklee College of Music v Bostonu v ZDA, zdaj nadaljuje študij v Valencii, pravi, da je na odru bolj kot obleka pomembna pesem. "Vem, da je pomembno, kako si videti na odru, a tega ne bom nikoli dala na prvo mesto. Zavedam se, da me podpira veliko ljudi, zato je pomembno, da nastopim dobro." Pri obleki za nastop ji je pomagala prekaljena oblikovalka scenskih oblek Nina Šušnjara, ki je podpisana tudi pod kreacijo Alyine obleke.

"Ema je vedno boljša"
"Ves čas jih moram božati," smeje pove Alya s kratko pristriženimi svetlimi lasmi, ko se z desno roko pogladi po levi, ki jo prekrivajo, no, dolgi umetni lasje. "Še preden sem šla na oder, so se lasje skoraj zapletli," razloži z vso resnostjo. Oprava izvajalcev na letošnji Emi je bila zagotovo manj pompozna in glamurozna od lanske, ko je v rdeči latinoobleki in impozantnim naličem poglede kradla Senidah, pa dolgonoga Manca Špik, nekoliko bolj drzna je bila tudi ena od treh letošnjiH voditeljic Maja Keuc, ki je prav tako zaslovela v šovu Slovenija ima talent (2010) in Slovence naslednje leto prepričala še na Emi.

"Ema je vedno boljša, izvajalci so vedno boljši, zelo se trudijo za svoj nastop. Malo sem pogrešala le odrsko sceno, sicer pa je bilo vokalno top. Na nastopu sta pomembna tako pesem kot videz, saj kot izvajalec 'prodajaš' celotno zgodbo. Za nastop na Emo se moraš pripraviti, ne glede na to, koliko stane. Gre za trud, ki ga v to vložiš, saj s tem izraziš tudi spoštovanje do samega tekmovanja." Tudi drugouvrščeni Istran Rudi Bučar, ki je bil na nastopu prehlajen, meni, da je mladim "treba dati možnost". Ob tem pa dodaja, da "hkrati ne sme pozabiti na tiste, ki od tega živijo in ki delajo dobro in ki stojijo za skladbami."

V preteklih letih je bila glasbena prireditev deležna številnih kritik v stilu, 'da ne moreš priti zraven', 'da so vedno eni in isti uveljavljeni tekmovalci, ki že s svojo pojavnostjo izrinejo ostale sotekmovalce'. "Ti mladi izvajalci nimajo kje pokazati, kaj so naredili. Na slovenski sceni se ne more nihče prebiti naprej, saj je vsega preveč. Zato je prav, da se na Emi pokažejo tisti, ki so res dobri. Tudi jaz sem tako začela," pove Alya.

"Ema, še edina priložnost v Sloveniji"
Potop ladje z usodnim topovskim strelom leta 2008, ki ga je povzročil pok nepremičninskega balona v ZDA, je v obliki svetovne ekonomske krize v Sloveniji spotoma potopil še tistih nekaj ladjic, na katerih so slovenski glasbeniki dvigovali svoja jadra. "Za skupine 10 ali 15 let nazaj je bilo laže, saj takrat ni bilo družbenih omrežjih, kjer moraš vse delati sam in je pot do poslušalca težja," razlaga član kranjske skupine I.C.E. Tine. Brez zadržkov prizna, da so se Eme udeležili predvsem zato, da bi dobili priložnost za promocijo prihajajočega albuma. "Ulovili smo termin za prijavo na Emo, ki je danes v slovenski glasbeni industriji še edina priložnost, na kateri se lahko predstaviš javnosti, saj je vedno manj glasbenih oddaj."

Kot kaže, stanje ni dosti drugačno na Hrvaškem. Letošnja tekmovalka Martina Majerle, ki je s Hrvaške, pravi, da očitno na Hrvaškem tudi letos ne bo tekmovanja za pesem Evrovizije Dore. "Na hrvaški televiziji HRT na žalost ni interesa. Mladim ostanejo resničnosti šovi tipa X-Factor. V Istri imamo tudi legendaren festival Melodije Istre in Kvarnerja, pa Splitski festival," razloži pevka, ki je v zeleni sobi hodila kar bosa. Eno izmed opaznejših oblek na prireditvi pa ji je sešila kar njena mama Vesna, ki sicer dela v bolnišnici kot medicinska sestra. "Ker ni več Dore, se pridemo Hrvati predstavit v Slovenijo," pove v smehu Neno Belan. Z izvedbo dueta z Alyo (Misunderstandings) je zelo zadovoljen, zato upa, da jima bo nastop odprl kakšno poslovno priložnost.

Z velikim zanimanjem je zaodrsko zanimanje spremljal komaj 22-letni Clemens, ki je bil presenečen nad sproščenostjo prireditve. "Sem nov izvajalec, saj sem na sceni šele pol leta in Ema je zame velika priložnost, saj sicer svojo glasbo delim prek Youtuba in Facebooka. Zame je velika zmaga že to, da sem sploh prišel na Emo," razlaga Klemen Mramor, ki je prepoznaven po naramnicah in klobuku, vsaj tako pravi sam. Za nastop na Emi pa je svoj odrski stajling dopolnil še z lesenimi metuljčkom, ki so jih za nastopajoče po meri izdelali v mizarstvu.

Tako Jani Šušteršič kot Clemensu je besedilo za pesem napisala novinka med tekstopisci Tina Muc, ki je v preteklosti napisala tudi besedila za Omarja. "Dobim glasbo z besedilom in nato napišem besedilo. Ko sem napisala besedilo, ki ga je zapela Jana, nisem vedela, da je zanjo. A ko ga je zapela, ga je začutila … Všeč mi je, da ti, ki pojejo moja besedila, ta razumejo in jih čutijo, sicer nikakor ne more izpasti dobro," pravi Tina, sicer nekdanje dekle Omarja Naberja, ki je delovanje slovenskega glasbenega ustroja lahko spoznala iz prve roke.

Koliko vztrajnosti bodo imeli novi slovenski upi bomo videli že kmalu. Vrženi v morje morajo plavati. Na obzorju pa jih že opazuje pretkano oko slovenskih menedžerjev in producentov, ki so, vsaj tako se zdi, še edina kontinuiteta na slovenski glasbeni sceni, ki so jo, vsaj tako, kot je videti, sebi po meri oblikovali kar sami.

Fotografije Katja Štok

Resničnostni šovi trajajo nekaj časa, zato lahko s tem pridobiš prepoznavnost, pa naj je to z neumnostmi, dobrimi stvarmi ali petjem. Ema pa je verodostojen glasbeni festival. Je edini glasbeni festival, na katerem se lahko glasbeniki pokažemo.

Tim Kores

V obleki se počutim odlično in mi da dodatno moč. So pa zanimivost moji čevlji, ki jih je takrat na Emi nosila April.

Marjetka

Če zmagam, bom glas Slovenije.

Jana Šušteršič

Ema je vedno boljša, izvajalci so vedno boljši, zelo se trudijo za svoj nastop. Malo sem pogrešala le odrsko sceno, sicer pa je bilo vokalno top.

Alya

Malo sem pogrešala le odrsko sceno, sicer pa je bilo vokalno top.

Alya
Ema 2015: dogajanje po hodnikih
Ema 2015: Maraaya - pot do zmage
Ema 2015: Maraaya - Here for you