Lanski zmagovalec Måns Zelmerlöw je pred samim nastopom na izboru polnil medije na račun plagiata in domnevnih homofobnih izjav v preteklosti, toda na koncu to ni imelo prav nobene vloge pri končni uvrstitvi. Foto: EPA
Lanski zmagovalec Måns Zelmerlöw je pred samim nastopom na izboru polnil medije na račun plagiata in domnevnih homofobnih izjav v preteklosti, toda na koncu to ni imelo prav nobene vloge pri končni uvrstitvi. Foto: EPA
Na vrhu stavnic še naprej ostaja Rus Sergey Lazarev s pesmijo You are teh only one. Foto: EPA
Z izjemo Velike Britanije in Nemčije se po napovedih stavnic obeta lep izkupiček za predstavnike t. i. "velike peterice" - skupine držav, ki so neposredno uvrščene v finale. Najbolje kaže Francozu s pesmijo J'ai cherché italia, sledita mu Španka Barei s spevno himno za množice Say Yay! in italijanska predstavnica Francesca Michielin s klasično italijansko popevko No Degree of Separation. Foto: EPA
Jamalo stavnice uvrščajo med prvo deseterico letošnjih nastopajočih na Evroviziji. Foto: EPA
Če je mogoče verjeti stavnicam, se lepa uvrstitev znova obeta Švedom. Foto: EPA
Druženje evrovizijskih predstavnikov v Amsterdamu. Foto: EPA
false
Stavnice so vedno bolj naklonjene slovenski predstavnici. Foto: Ziga Mihelcic

Večina izvajalcev je svoje predevrovizijske točke nabirala na treh najbolj odmevnih promocijskih koncertih te pomladi: v Amsterdamu, Izraelu in Londonu. Začelo se je pred dvema tednoma v prestolnici Nizozemske, kjer je na že osmem koncertu Eurovision in Concert nastopilo rekordnih 26 izvajalcev, med njimi tudi ManuElla.

Priprave pred izborom lahko spremljate na družbenih omrežjih Eme:

- na uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in Twitterju.

A številka bi bila še večja, če ne bi zadnji hip armenska predstavnica Iveta Mukuchyan odpovedala svoj nastop. Razlog? Razmere na azerbajdžansko-armenski meji, ki so vladale na začetku aprila."Moji dragi prijatelji iz Evrope, odločila sem se, da ne nastopim na letošnjem koncertu Eurovision in Concert, ker žalujem in molim za miroljubne armenske ljudi, ki so jih strašno mučili in ubili v (samooklicani, op. a.) Republiki Gorski Karabah. Molim za pogumne vojake, ki so umrli med branjenjem naših otrok, staršev in neodvisnosti," je zapisala armenska predstavnica v uradni izjavi.

Politične napetosti so načele evrovizijsko težnjo po združevanju držav v miru in glasbi že po izboru pesmi 1944, ki jo bo v Stockholmu predstavila Ukrajinka Jamala. Rusi so skočili v zrak, saj so pesem, ki govori o deportacijah krimskih Tatarov v času vladavine sovjetskega voditelja Stalina, označili za neprimerno. Po njihovem mnenju naj bi besedilo vsebovalo politično sporočilo (kar pa je prepovedano na Evroviziji).

A evrovizijska koncertna turneja se ni ustavila po Amsterdamu - prvič so se izvajalci zbrali v Tel Avivu na posebnem dogodku, s katerim so Izraelci poskusili obuditi evrovizijsko norijo, ki je nazadnje vladala leta 1999, ko so gostili izbor. Pred novim združevanjem je prišla novica iz norveškega tabora.

Njihova predstavnica Agnete je na svojem uradnem profilu na Facebooku zapisala, da se že tedne bori z virusno okužbo, ki jo je prikovala na posteljo. To je bil tudi razlog, da je odpovedala nastope tako v Amsterdamu kot Tel Avivu in Londonu. "Nalezljiva bolezen je prizadela tudi nekaj mojih prijateljev, sodelavcev in njihove družine - ki se podobno kot jaz borijo z njo," je zapisala Agnete. Bolezen je sicer tudi estonskemu predstavniku Jüriju Pootsmannu preprečila, da bi nastopil v Tel Avivu, toda Estonec je že nazaj v polnem pogonu.

Med najdejavnejšimi ambasadorji svojih pesmi so tako bili Albanka Eneda Tarifa, Avstrijka ZOË, Bolgarka Poli Genova, Latvijec Justs, Romun Ovidiu Anton, Francoz Amir ter Britanca Joe in Jake, ki so se udeležili vseh treh večjih evrovizijskih koncertov.

Napačno vzgojeni Britanci?
Toda britanske (rumene) medije bolj kot njuni predstavniki polni kritika evrovizijskega producenta Christerja Björkmana, ki je po poročanju Mirrorja domnevno na glasbeni konferenci Polar Talks London izjavil, da je komentiranje pokojnega Sira Terryja Wogana uničilo izbor v očeh Britancev in iz njega ustvarilo tarčo posmeha.

"To je počel 28 let in njegovi komentarji so vedno bili polni posmeha. Tako zdaj obstaja cela generacija Britancev, ki ne pozna druge strani izbora. Vzgojil je generacijo gledalcev, ki verjamejo, da je Evrovizija kičasti šov brez kakšnega koli pomena," je dejal producent.

Tako ni nobeno presenečenje, da so se na Otoku razpisali o beloruskem predstavniku Ivanu, ko je objavil posnetek vaje za nastop, kjer je bil popolnoma gol in obkrožen z volkovi. "Nedvomno je izkušnja, čudovita izkušnja. Še posebej, ker nisem še nikoli nastopil na odru v Adamovem kostumu in z divjimi živalmi," je razlagal za tiskovno agencijo AFT. A obstaja majhna verjetnost, da bo ideja uresničena na evrovizijskem odru, ker pravila prepovedujejo živali na odru in označujejo goloto na odru za "neprimerno", saj gre za družinsko oddajo.

Incidenti pri sosedih
In še pogled k sosedom: hrvaška predstavnica Nina Kraljić se je po začetnem uspehu na stavnicah soočila z obtožbami, da naj bi bil Lighthouse plagiat, saj na trenutke spominja na skladbo švedske pevke Zare Larsson - Undercover, toda kakršne koli dvome je razblinila hrvaška nacionalna televizija HRT, ko so v sporočilu za javnost razložili, da skladbi vsebujeta dva identična takta. V razlagi so napisali, da se to občasno zgodi, toda še zdaleč to ni dovolj, da bi lahko govorili o plagiatu.

A največ se je v preteklih dneh pisalo o incidentu, v katerega so bili vpleteni predstavniki Bosne in Hercegovine - Dalal & Deen, Ana Rucner in Jala. Na rojstnodnevni zabavi Deena je producent in avtor pesmi Ljubav Je Almir Ajanović po pisanju medijev vrgel steklenico v Jalo, ampak zadel nekega drugega gosta - pevca Šačirja Ametija.

Nekaj časa je bil celo pod vprašajem nastop Bosne in Hercegovine na izboru, saj je njihova vodja delegacije Lejla A. Babović poudarila, da vsak, ki se sooča s kriminalnimi obtožbami, ne more biti del evrovizijske ekipe. Na koncu so Ajanovića vrgli iz nje. Ta pa se je že javno opravičil za svoja dejanja, ki so bila po njegovih besedah rezultat "nesporazumov, ki so jih sprožile interne težave znotraj ekipe".

Vse predstavnike letošnje Evrovizije lahko preverite s pomočjo posebnega interaktivnega zemljevida.

In stavnice ...
Pripetljaji na koncu igrajo precej majhno vlogo, če pogledamo stanje na stavnicah - ko so pred samim izborom edini (a zelo nezanesljiv) kazalnik stanja. Tam po vseh nastopih v živo še vedno kraljuje Rus Sergey Lazarev, sledita mu Francoz Amir in Šved Frans (ki ga mimogrede Švedi še zdaleč niso vzeli za svojega, saj so na nacionalnem izboru Melodiefestivalen stiskali pesti za Oscarja Ziaja). Po promocijskih nastopih je največji skok uspel srbski predstavnici Sanji Vučić - ZAA, spodbudni pa je tudi pogled stavnice drugega predizbora, kjer se uvrstitev v finale nasmiha naši predstavnici ManuElli.