Visoko v zraku je bila sinoči tudi slovenska zastava, ki je bila v rokah Uroša Trefalta, nečaka Mita Trefalta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Visoko v zraku je bila sinoči tudi slovenska zastava, ki je bila v rokah Uroša Trefalta, nečaka Mita Trefalta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gabriela Gunčíková je Češko prvič popeljala v evrovizijsko finale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Francoska pesem je s pomočjo Zoë vrnila Avstrijo spet v finale - potem ko so lani njihovi predstavniki dosegli nič točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eno izmed večjih presenečenj prvega predizbora je bil izpad Islandije, ki jo je zastopala Greta Salóme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Minus One so izkoristili pomanjkanje rokerskih skupin na izboru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Francoske spremljevalne vokalistke v ekipi San Marina, na čelu katere je bil Turek Serhat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Martina Majerle tokrat nastopa ob boku Nine Kraljić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Freddie je vrnil Madžarsko v finale, ki ji je ta korak prav tako spodletel lani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Letos so prvič med neposrednim prenosom predizbora predvajali nastope predstavnikov t. i. "velikih pet", ki so nastopili na ponedeljkovem izboru za žirije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Amir se počasi oddaljuje od zmage na Evroviziji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmagovalci torkovega večera na odru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Čehi prej niso dosegli kakšnih večjih uspehov na Evroviziji, a sodelovali so le med letoma 2007 in 2009 in v teh letih skupaj zbrali devet točk. Slabo statistiko je popravila 22-letna Gabriela Gunčíková. Z malce slovenske pomoči (Trefalt je režiral videospot za evrovizijsko pesem in ostal del ekipe tudi v Stockholmu). "Uroš je neverjeten režiser in zelo nadarjen človek. Z mano je bil od samega začetka. Bila sva skupaj, ko sem snemala pesem. In res mi je v veselje, da je del moje ekipe," je po uvrstitvi za MMC dejala Gunčíková.

Prvi predizbor je razveselil še ene povratnike - Hrvate. Ti so po dveh letih odsotnosti upali v 24-letno zmagovalko prve sezone The Voice Nino Kraljić. "Bojujem se zgolj sama s seboj, in to je vedno najtežji boj. Ves čas razmišljam, komu naj to posvetim. Na The Voiceu sem točno vedela, komu posvečam celotno izkušnjo, in zato je bila v meni tudi neka globlja nota. Ne želim samo peti, ustvariti želim nekaj globljega. Razmišljam komu, kaj, kako in imam sto dvomov in nekakšnih vprašanj. Evrovizija je moj najbolj stresen projekt do zdaj. Ne zaradi velikosti, saj mi je vsaka scena enako pomembna, in to ni povezano z izkušnjami, ravno nasprotno. Nekateri zelo izkušeni in znani hrvaški glasbeniki so na Evroviziji omedlevali, ker je to ogromen in zelo utrujajoč projekt. Na žalost te na to ne more nič pripraviti. Zato je energijo treba varčevati, kolikor je le mogoče," je za MMC razlagala Kraljićeva.

Hrvaška predstavnica se je od prihoda do uvrstitve v finale odpovedala vsem evrovizijskim zabavam. "V naslednjih dneh bom poskušala počivati, da se znebim manjšega prehlada in da se pozdravim," je dejala po drugi vaji.

V Kraljićini ekipi smo lahko slišali še eno staro znanko slovenskih odrov - Martino Majerle. Zastopnica Slovenije leta 2009 s skupino Quartissimo tokrat nastopa kot spremljevalna pevka skupaj z Linom Lacmanovićem Ćućićem, Andrejem Babićem in Danijelo Večerinović. "Nisem načrtovala nastopiti tu. Poklicali so me zadnji hip in ponudbo sem sprejela, saj je Zdravko Čolić prestavil turnejo, na kateri bi morala peti, za devet mesecev," nam je razlagala Majerletova.

Vse o izboru za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu Ema 2016, na Facebooku,Twitterju, Instagramu in Youtubovem kanalu ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

A če je bil to večer slavja za Hrvate, so brez uvrstitve v finale ostali predstavniki Bosne in Hecegovine ter Črne gore. Highway so tvegali in na Evrovizijo prišli s pesmijo, ki je pravi odklon od tipičnih balad, s katerimi so Črnogorci do zdaj nastopali na Evroviziji (in navsezadnje tudi dosegali vidne uspehe - lani Knez). "Želeli smo narediti nekaj drugačnega, zato smo prišli z drugačno pesmijo. Ampak mislim, da bo občinstvu všeč, ker smo naredili malce bolj edinstveno pesem," je še pred odhodom na oder razlagal Marko Pešić.

Omejeno dovoljenje za drugačnost
S Highway so bili na odru še Bojan Jovović (nekdanji član No Name) in dva spremljevalna pevca - Marija Lazić iz Srbije in Nikola Marjanović iz Hrvaške. "Slovence smo klicali, ampak niso hoteli nastopiti z nami. Rekli so, da s Črnogorci ne bi nastopili za nobeno ceno. Šalim se," je v smehu dejal Petar Tošić. Tako Marijo kot Nikolo so člani spoznali na X Factorju. "Nikola in Marija sta izjemna pevca, čeprav smo bili mi boljši od njih na X Factorju, ampak to ni pomembno," je v svojem slogu nadaljeval Tošić. "X Factor so spremljali tudi v Sloveniji - to vemo, ker smo dobili veliko pozdravov od vas in ob tej priložnosti pozdravljam vse naše oboževalce tam," je še dodal Pešić.

Podobno usodo so doživeli tudi predstavniki Bosne in Hercegovine, ki so sinoči končali svojo pestro zgodbo, ki jo je zakrivil Deen (tisti pevec, ki je leta 2004 Evroviziji predstavil pesem In The Disco). Letos je združil moči z rojakinjo Dalai Medhat-Talakić, hrvaško čelistko Ano Rucner in raperjem Jalo (oz. Jasminom Fazlićem). Druščina je najprej delila mnenja javnosti zaradi raperskega vložka v pesmi, nato je prišel neslavni pretep v ekipi, ki ga je zakrivil avtor pesmi (pozneje izločen iz ekipe) in na koncu je bila na odru še bodeča žica.

"Upam, da bo občinstvo znalo prepoznati naš trud, delo in lepo sporočilo, ki ga pošiljamo s svojim nastopom. To je, da je skrajni čas, da nehamo graditi med sabo zidove in žice, ampak da smo prijazni drug do drugega, da skušamo razumeti tuje trpljenje in bolečino. In da pomagamo, če le lahko. Mislim, da je to nekako človeško in pošteno. Mi, države iz nekdanje Jugoslavije, smo veliko pretrpeli in vemo, kako je nekaterim ljudem danes težko, ko pridejo do žice ali zidu. To ni nujno vezano samo na begunsko krizo v Evropi, tako je, recimo, tudi kadar je v igri vprašanje LGBT-populacije. In tudi vsi tisti ljudje, ki so drugačni od tega, kar nam je predstavljeno kot 'normalno'. Mislim, da moramo biti širokih nazorov in dovoliti ljudem, da živijo svoje življenje, kot ga želijo, in jim pomagati, če smo tega zmožni," je o sporočilu pesmi za MMC razlagal Deen.

Preslišani materni jeziki
Toda več kot očitno je, da evrovizijsko občinstvo ni več naklonjeno močnim sporočilom v maternem jeziku. Poleg Bosne in Hercegovine so se poslovili tudi Grki. "Zakaj pa ne bi Evropa razumela našega sporočila? To bo razvidno iz gibanja po odru in strasti, ki si jo želimo prenesti naprej kot skupina," so za MMC dejali člani skupine Argo, ki so se v svojem besedilu dotaknili trenutnih razmer v Evropi.

Da ne bo pomote: najprej je stas
A evrovizijsko občinstvo bolj kot kruta resnica privlačijo nedosegljivi ideali. Naj bo to v obliki razkošnosti azerbajdžanskega nastopa (znova je padlo na oder na tisoče evrov v obliki zlatega dežja) ali lepotnega ideala iz Armenije.
Iveta Mukučjan je pevka, manekenka in igralka, ki se je rodila v prestolnici Armenije, odraščala v Hamburgu in postala prepoznavna, ko je nastopila v nemški različici šova The Voice. "Trudili smo se osredotočiti na notranja občutja, ko smo pripravljali ta nastop. Mislim, da nam je uspelo, ker se ljudje osredotočijo na nastop in jih ne zmotijo vse luči," je o nastopu, kjer pade najtežji vokalni del prav na spremljevalne pevke, razlagala Iveta Mukučjan.

Toda Armenka je bila poleg Maltežanke - še ene povratnice na izbor - Ire Losco - favoritinja za preboj v finale. Malti se po zmagi na otroški Evroviziji obeta še ena lepa uvrstitev. "Zelo nerada se postavljam pod močan pritisk. Na odru vedno poskušam biti najboljša verzija same sebe. Upam, da bom lahko obdržala svoj zen in mir, šla na oder ter dala vse od sebe. Načeloma poskušam ignorirati vsakršne komentarje na skladbo oziroma nastop. Seveda jih sprejmem in procesiram ter v njih uživam, a se vseeno poskušam distancirati, saj bo odločal le nastop na tisti glavni večer. Ne gre za vaje, ocene žirije ali obleko, pomembne so tri minute na tisti večer," je za MMC pojasnila Maltežanka, ki je le dva dneva pred nastopom razkrila, da pričakuje otroka.

Iskanje narejenih uspešnic
A kakor koli že - Maltežani so se projekta Evrovizija 2016 lotili zelo načrtno. Ire Losco je posnela 16 pesmi različnih avtorjev. O evrovizijski pesmi je odločala nacionalna in mednarodna komisija, ki je na koncu potrdila Walking on Water. Poleg Malte pa je veselo še v eni mali otoški državi - Cipru. Ciprčani so izkoristili odsotnost izstopajoči rokerskih pesmi in prišli na izbor s pesmijo, ki jo sami opisujejo za "radijsko prijazno poprockovsko pesem". Toda nikakor ni mogoče prezreti podobnosti njihove pesmi s pesmijo The Killers Somebody Told Me.

"Danes, ko pišete 'mainstream' pesem, je težko narediti nekaj, kar zveni drugače. Pri 'mainstream' pesmi je najpomembneje, da gre takoj v uho. Ko imate štiri akorde, kako kombinacij lahko ustvarite? Na neki točki vas bo pesem spominjala na kakšno drugo. Toda to je v redu. Menimo, da ne posnemamo nikogar. Lahko, da se sliši nekaj podobnosti, ampak koga to briga," je pojasnjeval za MMC kitarist Minus One Harrys Pari.

In neskončno iskanje podpornikov
Letos je bitka za pridobivanje pozornosti - tako v klasičnih medijih kot na družabnih omrežjih - še posebej neizprosna. Tako ni več dovolj le pesem, ki gre hitro v uho. Seveda pa pomaga, če jo izvajalec ima. Eden izmed mojstrov promocije letos je Nizozemec Douwe Bob. O njem se je pred izborom več pisalo na račun odpiranja bara v Stockholmu kot o pesmi.

"Vse življenje sem delal v različnih barih, tam sem praktično odrasel. V mojem domačem mestu, v Amsterdamu, so bari resnično del kulture, tam se naučiš vsega. Zato je bilo odprtje bara tukaj nekako samoumevno. Tja sem povabil tudi predstavnike drugih držav in kar nekaj se jih je odzvalo in so dejansko prišli, kar je bilo resnično lepo. Gre za več kot zgolj za odprtje bara. Zelo pomembno je, da se zabavaš z ljudmi in da se jim približaš," je razložil za MMC Nizozemec.

A kot je dejal predstavnik San Marina na letošnji Evroviziji Turek Serhat: "Evropa postaja vedno manjša, saj se ljudje preseljujejo. Tako da seveda pričakujem podporo Turkov in tudi cele Evrope. Saj kar šteje, je pesem, če imaš dobro pesem, dobiš podporo cele Evrope." In to sta imela tudi še dva slovenska "soseda" - Madžar in Avstrijka. Zoë in Freddie sta vse položila na svoja glasova in "tveganje" se je izplačalo. "Učinki so precej preprosti, a to mi je všeč, saj nisem ravno oboževalec pompoznosti. Naša skladba ima precej globoko besedilo in močno sporočilo, zato nisem želel, da bi bila pozornost gledalcev usmerjena na kar koli drugega," je dejal za MMC Freddie (mimogrede s pesmijo Pioneer je na nacionalnem izboru premagal starega evrovizijskega znanca Andrása Kállaya - Saundersa.

Po prvem predizboru je tako jasno, da so v finalu 61. izbora za pesem Evrovizije prav vse slovenske sosede (Italija je bila tja uvrščena neposredno). Favorit za končno zmago pa še vedno ostaja Rus Sergej Lazarev. "Že prvič, ko sem stopil na oder, nisem čutil nobenega pritiska," je zatrdil Rus za MMC. A še preden preskoči zadnjo oviro, je tu drugi predizbor, kjer se bo predstavila tudi slovenska predstavnica ManuElla.

Več utrinkov s prvega predizbora pa si lahko pogledate spodaj.