Malmö Arena je te dni osrednje zbirališče za ljubitelje Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Malmö Arena je te dni osrednje zbirališče za ljubitelje Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Medijsko središče oživi predvsem popoldne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Osvežitve v zaodrju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
'Green room' je postavljen v zaodrju Malmö Arene. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Športna dvorana, ki je znana po svoji večnamenskosti, leži na območju hitro rastočega območja Öresund. Pod svojo streho lahko sprejme tudi do 15.500 obiskovalcev, vse pa je odvisno od postavitve odra in zahtevnosti produkcije šova. Od odprtja novembra 2008 je sprejela že okoli 2,3 milijona obiskovalcev.

Dvorana je sicer dom hokejske ekipe Malmö Redhawks, prav tako pa v njej potekajo ostala športna tekmovanja. Nazadnje je gostila moško svetovno prvenstvo v rokometu januarja 2011. A pod svojo streho je že spustila glasbene izvajalce, kot so Bob Dylan, Lady Gaga, Depeche Mode, Rammstein, Eric Clapton.

Pot do dvorane je preprosta; stoji v neposredni bližini železniške proge, ki med drugim povezuje København in Malmö. Iz centralne postaje je tako potrebnih samo šest minut, in že ste v Areni. Ta je vse od preteklega tedna okupirana z evrovizijskim duhom. Plakati, na katerih se izpisuje slogan letošnjega izbora "We are one", je na vsakem koraku. Po mestu in v dvorani je razkropljenih okoli 2.450 ljudi, ki se trudijo izpeljati šov po najboljših močeh.

Po dvorani je razvrščenih 12.000 stolov, ki jih je izdelalo slovensko podjetje iz Kamnika. V dvorani ne morate zgrešiti 12 metrov dolgega glavnega odra, kjer je 220 kvadratnih metrov namenjenih za nastope izvajalcev (vključno s sprehajalno stezo - tj. catwalk).

"Goethe je za arhitekturo rekel, da je 'zamrznjena glasba', mi upamo, da smo je nekaj zajeli na odru," pravi oblikovalka odra Frida Arvidsson in poudarja, da so od vsega začetka gradili oder z namenom, da izkaže močno identiteto in hkrati poveže gledalce in nastopajoče.

V ozadju odra se raztezajo trenutno najmočnejši videoprojektorji - 28 Barco HDQ 40. Nad odrom je 1.243 luči, štirinajst jih ima svojega upravitelja. Oder obkroža lok 800 luči, vse skupaj pa se napaja na 3,5 megavatih elektrike. Po dvorani se vije še 40 kilometrov kablov, vse dogajanje na odru pa v domove prenaša 24 kamer.

Evrovizijsko središče poleg dvorane sestavlja še medijsko središče, ki ima svoje prostore v razstavišču Malmömässn. Pod svojo streho te dni združuje okoli tisoč novinarjev in fotografov. Hkrati pa je to tudi prostor, kjer se na svoje nastope pripravljajo izvajalci. Pot jih skozi improviziran predor nato pelje naravnost pod oder v dvorani.

Nekaj fotoutrinkov s prizorišča smo za vas zbrali v spodnji galeriji.