Evrovizija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 24 glasov Ocenite to novico!
Lea Sirk
Lea Sirk je Sloveniji priborila nov nastop v finalu izbora za pesem Evrovizije. Foto: David Lotrič
Sanja Ilić & Balkanika
Sanja Ilić & Balkanika veljajo za eno izmed najbolj razpoloženih delegacij na letošnji Evroviziji. Foto: David Lotrič
Christabelle
Med bolj razočaranimi delegacijami so bili Maltežani, ki so podobno kot pretekla leta veliko vložili v promocijo. Njihova predstavnica Christabelle je priletela celo v Ljubljano za nastop v oddaji Vikend paket. Foto: David Lotrič
Alexander Rybak
Alexander Rybak ostaja v igri, da dvakrat odnese domov zmago na Evroviziji. Foto: David Lotrič

Dodaj v

Foto in video: Poleg Lee bučno slavje Srbije in razburjen Nizozemec

Utrinki z drugega evrovizijskega predizbora
11. maj 2018 ob 10:21
Lizbona - MMC RTV SLO

Medtem ko je Lea Sirk spisala še eno uspešno poglavje sodelovanja Slovenije na izboru za pesem Evrovizije, so se ob njej veselili še predstavniki Ukrajine, Švedske, Madžarske, Avstralije, Nizozemske, Moldavije, Danske, Norveške in Srbije.

Prav srbska delegacija je v drugem predizboru kraljevala tako na odru (po svojem nastopu so prejeli velik aplavz v dvorani) kot v garderobi, kjer so s petjem in dobro voljo ves čas opozarjali nase. Člani zasedbe Sanja Ilić in Balkanika so vse stavili na združitev elementov tradicionalnih in modernih zvokov, ki so se izkazali za dobitne. Po pričakovanjih sta se jim tam pridružila predstavnik Švedske Benjamin Ingrosso in predstavnik Danske Rasmussen.


V finale Evrovizije sta se uvrstila dva povratnika Nizozemec Waylon in Norvežan beloruskih korenin Alexander Rybak. Waylon je po drugi strani Nizozemski leta 2014 kot član dua The Common Linnets priboril drugo mesto. Tega so tako kot pred štirimi leti znova razglasili kot zadnjega za finalista. "Ostanite zvesti svoji obrti. Delajte to, kar čutite. Imate pravico, da vsaj enkrat poskusite po svoje. In morate poskusiti. To je vse, kar lahko. To imate v svojem srcu in duši. In stojte za tem. Ne ozirajte se na to, kar drugi pravijo. Mojo pesem so napisali Rus, Američan in Nizozemec. Moji plesalci prihajajo iz Konga. Združujem svetove," je poudaril na tiskovni konferenci Waylon. Hkrati pa je Nizozemec tudi komentiral neprimerne komentarje, ki so se pojavili na spletu od njegovega nastopa na prvi vaji. "Stvari, ki sem jih prebral na spletu o plesalcih in o odrskem nastopu ... Nekateri ljudje bi se morali j*** sramovati samih sebe. Res," je dejal razburjeni Nizozemec.

Rybak, ki je Norveški leta 2009 že priboril zmago, je postal tudi edini up držav na vzhodu Evrope, kot sta Belorusija (od koder segajo njegove korenine) in Rusija, ki sta letos izpadli že v predizboru. 31-letni Rybak je ob tem podatku zgolj diplomatsko odvrnil, da se veseli glasov iz vseh delov Evrope. A v oči vseeno bode izpad velesile, kot je Rusija, toda nastop Julije Samojlove preprosto ni prepričal Evrope.

Dogajanje iz zakulisja Evrovizije lahko spremljate na MMC-jevih družbenih omrežjih Instagram in Facebook. Ter tudi na valovih Vala 202 in dnevnoinformativnih oddajah Televizije Slovenija.

A Rusi vseeno niso ostali čisto brez svojih predstavnikov. Philipp Kirkorov, sicer Rus z bolgarskimi koreninami, se podpisuje kot avtor glasbe moldavskih predstavnikov DoDeRoS, ki so se od svojih predhodnikov naučili, da je saksofon magnet za evrovizijske glasove. Kirkorov je Rusijo zastopal leta 1995 na izboru v Dublinu s pesmijo Kolybelnaya dlya vulkana in na koncu pristal na 17. mestu. Nato pa se je na Evrovizijo vračal kot avtor, med drugim je tako ustvarjal pesmi beloruskega predstavnika Dmitryja Kolduna leta 2007, ukrajinske predstavnice Ani Lorak leta 2008, ruskih sester dvojčic Tolmačovi leta 2014 in Sergeya Lazareva pred dvema letoma.

Posebno zgodbo je spisala predstavnica Avstralije, Jessica Mauboy. Leta 2014 se je že predstavila evrovizijski javnosti, ko je predstavljala svojo državo v Köbenhavnu – toda takrat Avstralija še ni bila del tekmovanja (to je postala leta 2015). Mauboyeva je pela zgolj v šov programu. Hkrati pa je skupaj s Sirkovo sinoči zaključevala kvote izvajalk, ki se jim je uspelo uvrstiti iz drugega predizbora v finale.

Da pa je letos še bolj kot pretekla leta nagrajena drugačnost in drznost, so poleg Sirkove pokazali tudi madžarski rokerji AWS in predstavnik Ukrajine Melovin, ki so za mnoge presenečenje drugega predizbora - kar se tiče uvrstitve v finale.

Tja pa se ni uvrstil črnogorski predstavnik Vanja Radovanović. Vprašljiv je bil tudi njegov nastop v predizboru, saj so člani sveta črnogorske javne radiotelevizije od vodstva javnega servisa zahtevali, da diskvalicirajo pevca. Člane sveta in spletne komentatorje je Radovanović razjezil z neposrečeno šalo, ki jo je povedal na tiskovni konferenci. "Kaj si slepi in gluhonemi otroci želijo za božič? Raka," je izjavil Radovanović. Pozneje se je opravičil za šalo: "Iskreno se opravičujem vsem, ki sem jih užalil s slabo interpretacijo neprimerne šale Rickyja Gervaisa. Dobro vem, kako je izgubiti nekoga zaradi raka. Vem, da ni bil niti primeren čas niti primeren trenutek za kaj takega. Oprostite mi."

Več utrinkov z včerajšnjega dogajanja v zaodrju pa si lahko pogledate spodaj.

K. K., Iz Lizbone Klavdija Kopina, foto: David Lotrič
Alexander Rybak
The Humans
The Humans
DoReDos
Jessika feat. Jenifer Brening
Jessika feat. Jenifer Brening
Rasmussen
DoReDos
Waylon
Waylon
DoReDos
Alexander Rybak
Christabelle
Christabelle
Jessica Mauboy
Ethno-Jazz Band Iriao
Ethno-Jazz Band Iriao
Benjamin Ingrosso
Rasmussen
DoReDos
Gromee feat. Lukas Meijer
Ethno-Jazz Band Iriao
AWS
Laura Rizzotto |
Laura Rizzotto |
Sanja Ilić & Balkanika
The Humans
Jessika feat. Jenifer Brening
Julia Samoylova
AWS
Sanja Ilić & Balkanika
DoReDos
AWS
MELOVIN
Benjamin Ingrosso
Jessica Mauboy
Rasmussen
Prijavi napako
Komentarji
gospod iskreni
# 11.05.2018 ob 11:52
Sem bil navdušen nad našo. Vrhunsko dodelan komad, očitno ima v ozadju zelo dobro ekipo. Ubistvu sem kar malo ponosen. V našem jeziku in zažgala sceno. Bravo Lea. Ko pleše poje z isto močjo, to je izjemna vokalna tehnika. Čestitke.
Vreizeja
# 11.05.2018 ob 10:55
Večina je bila mnenja, da nima šans za finale. Pa se je uvrstila, morda zanalašč. :)
b7
# 11.05.2018 ob 11:50
@Slavkoo Ni problem majhnost, problem je da smo mogoče v vsej zgodovini poslali 2 za silo dostojna komada na Evrovizijo, zato pa itak nikoli ne moremo računat na zmago. A je Srbov tok veliko da je Molitva zaradi tega zmagala? Ne, sam skupi so spravili komad, ki je bil všeč večini ljudi.
Pri nas imamo samooklicano strokovno žirijo, ki komadov, kot so jih imeli npr. Ruslana, Lordi, sploh poslala nebi tja, pa so zmagali.

Pa sej zdej je tako ali tako vseeno, ker gre sam še za politično skorumpirano tekmovanje, ker so dodali še "strokovne" žirije po državah. Če se ljudem smiliš in si iz prave džave boš pač zmagal. Tko kot Italijani, ki so leta 2015 dobili daleč največ glasov ljudi v zgodovini tekmovanja, ampak jih je žirija preglasovala, ker je imel nekdo drug v ozadju nastopa mal animiranih slikic.
logar
# 11.05.2018 ob 11:57
so se ob njej veselili še predstavniki Ukrajine, Švedske, Madžarske, Avstralije,

So kam vse segajo meje Evrope.
alex_l
# 11.05.2018 ob 11:00
ŠE eno uspešno poglavje ... ŠE eno uspešno poglavje ... poleg katerih ostalih uspešnih poglavij? vsaj v zadnjih letih...
Buterfly_007
# 11.05.2018 ob 12:31
Lea je res zažigala s svojo energijo včeraj, upam da lahko pride tam med 15-20 mestom, seveda ji zelim boljšo uvrstitev kot to, konkurenca v finalu bo veliko hujsa kot včeraj, tako da realistično v top 15 bi bilo zelo težko priti.

Zadnje mesto v finalu bo pripadlo Veliki Britaniji.

srbski cigumigu turbofolk je zažigal?

Tisto pa res ni bil turbofolk, balkanika je etno-pop skupina, glavna pevka je relativno znana etno pevka v Srbiji. Edini turbofolk komad na letošnji evroviziji je Moldavija.
313
# 11.05.2018 ob 13:46
In seveda se razume, da bo v finalu nastopal bližnjevzhodni Izrael evropska Rusija pa ne...

Evropska Rusija se je tokrat nadejala bližnjice uporabivši poceni trik, a je namesto tega zašla v slepo ulico in obtičala v polfinalu - po meni upravičeno. Kakorkoli, bližnjevzhodni Izrael ji za to ni prav nič kriv.
Ambroise
# 11.05.2018 ob 12:21
Homer, pravilno bi bilo Obrigada não não ker je ženska...

Je pa zanimiv, ker v grščini ne (ναι ) pomeni da...
oziris.va
# 11.05.2018 ob 12:14
logar
# 11.05.2018 ob 11:57

so se ob njej veselili še predstavniki Ukrajine, Švedske, Madžarske, Avstralije,

So kam vse segajo meje Evrope.


Kaj bo šele, ko bo nastopilo pol Afrike in cel Bližnji vzhod ...
bilzerian
# 11.05.2018 ob 10:36
srbski cigumigu turbofolk je zažigal?
Rockos
# 11.05.2018 ob 13:53
Izrael po mentaliteti spada veliko bolj v Evropo, kot Rusija, pa isto velja tudi za Avstralce. Rusi so do sedaj v finala prihajali večinoma zaradi mase svojih glasovalcev v sosednjih republikah bivše SZ. Kdor se spomni glasovanja, ko so zmagali mu je vse jasno. Putin se je očitno uspel že skoraj vsem državam v okolici tako priskutit, da so ti glasovi upadli na minimum.
cene vols
# 11.05.2018 ob 12:51
A na Mmcju že lobirate za Srbijo. Saj ni treba, jim bodo slovenčki vseen dal 12 pik.
marque
# 11.05.2018 ob 13:22
Maltežani so resnično razočarani; jih lahko vsaj danes špikam v službi :D
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 10:35
Obrigado, nao, nao. (Prevod v slovenski jezik: Hvala, ne, ne.)
kristt
# 11.05.2018 ob 22:23
bravo Lea... komad kot se šika in pevka jot šika
nitro82
# 11.05.2018 ob 21:45
Zanimivi so vsi ki na veliko šinfajo... Kaj vas potem sploh briga? Ne glej, ne komentiraj... Obvoz. Tisti ki pa imamo radi prireditev kot dogodek pa bomo jutri imeli fajn večer. Vsi ki pa bodo nasprotnega mnenja pa si samo uničujejo sobotni večer. Ne vem zakaj je tak pomembno kateri bomo v finalu.... Vseeno je, glavno da je šov...
Sandalovina
# 11.05.2018 ob 17:08
Čestitke, Lea! Pesem se mi ni zdela nekakšan presežek v glasbenem pomenu, presežek so ji dali Lea in ekipa z energijo in dovršenim nastopom. Srečno v soboto!
peroaroma
# 11.05.2018 ob 14:19
patria

dobro si napisal, tudi sam lee ne razumem nič, zato sem prosil za besedilo, ki je kar kul ko ga prebereš. Ampak nima veze vse ostalu je kul in po mojem celo najboljši nastop na ESC. Če bi tisti nastavek pesmi malce dodelali in bi se razvil v refren bi najbrž bili favoriti za zmago
daco1
# 11.05.2018 ob 14:15
Bravo Lea,odlično oddelan nastop.Tudi v finalu pokaži primorsko korajžo in boš v 1.deseterici.Čestitke.
peroaroma
# 11.05.2018 ob 14:10
mogoče kdo ve kako se določijo kvote na stavnicah?
Ker ni najmanjše možnosti da smo s Srbijo na zadnjih mestih. Že če si med sabo podelimo točke to pomeni okoli 20 mesta
aba
# 11.05.2018 ob 13:35
pa kaj nevoščljivci dregate tja kam ni treba...
pa tud jaz nimam posluha za glasbo in mi je bil všeč nastop Slovenke.
nastop pa razumem kot šou in to je poanta Eurosonga.
če bi pela balado in stala na miru spet ne bi blo ok.
dajte malo možgane na off ko gledate eurosong
Jernej_
# 11.05.2018 ob 13:28
@bzbox V finalu lahko glasujejo vse države, ne glede na to če so se uvrstile v finale ali ne.
Jernej_
# 11.05.2018 ob 13:13
blagor gluhim.
stewie
# 11.05.2018 ob 12:44
To sta seveda Baby Twins.
https://www.youtube.com/
watch?v=BC2jQgmYblM
stewie
# 11.05.2018 ob 12:44
Glede na to, da ima največ možnosti za zmago tista izraelska kura, predlagam, da drugo leto v Jeruzalem naši pošljejo dve največji kuri na slovenski glasbeni sceni, itak vedno ponavljajo za zmagovalci.
aba
# 11.05.2018 ob 16:37
@pikimiki
jaz pa rade volje dam rtv naročnino da si lahko dam duška vsaj 1x na leto nad eurosongom, pa čeprv nimam pojma o muziki.
pač to je neki fetiš pa nisem v "paradi ponosa".
uživaj v soboto od 21 ure........
anny22
# 11.05.2018 ob 16:21
Če je Izrael v Evropi, kje je šele Avstralija? :)
Pač oboji so ponudili dovolj denarja in denar ne smrdi. Finale si bom ogledala, če me ne bo prej premagal spanec. Me zanima, kako bo publika reagirala na "izpad štroma". Originalna fora, moram reč.
peroaroma
# 11.05.2018 ob 15:01
313

če samo preračunam pa recimo da od vsakega dobimo samo 8 točk, to pomeni 5*8 = 40 pa še toliko naključnih torej okoli 80 . To bo lepa uvrstitev
peroaroma
# 11.05.2018 ob 14:59
ipad

moje informacije govorijo o 15. mestu
ipad
# 11.05.2018 ob 14:58
Ne podcenjujte moči tega komada. Čar je ravno v temu, da. V dvorani je po nastopu požela največje navdušenje, enako bilo tudi ob kratkih posnetkih. Da ne govorim ob napredovanju v finale. Na youtubu ma pa več ogledov od šveda... zmagati sicer ne more, med deset pa bo skoraj 90%.
313
# 11.05.2018 ob 14:45
mogoče kdo ve kako se določijo kvote na stavnicah?
Ker ni najmanjše možnosti da smo s Srbijo na zadnjih mestih. Že če si med sabo podelimo točke to pomeni okoli 20 mesta


Spet odvisno koliko točk si bomo bivši Jugoslovani podeljevali med seboj - iz tega naslova jih lahko nekdo prejme 60, lahko pa tudi samo 5.
redwinger
# 11.05.2018 ob 14:25
Slika 42,a model hoče bit Marlyn Manson,,,,,
krkuščekov
# 11.05.2018 ob 14:24
Samo da ne bo spet "štroma zmanjkal". Bi blo precej passe...
peroaroma
# 11.05.2018 ob 14:17
bi bilo tole glasovanje potrebno resne analize. Ker ne verjamem v avtomatično že vnaprej znano glasovanje, Ker potem bi izrael bil vedno v finalu pa ni. ker bi rusija vedno zmagala pa je letos že out, mi slovenci ki nimamo nobenega zaledja pa smo v finalu.

Vseeno pa ni logike da je kokodajskasti izrael favorit, oz. boljši od naše Lee. Zna to bolj logično razložiti?
bobbek
# 11.05.2018 ob 13:37
Bravo,Lea, udaren komad,mislim,da en boljsih,koerografija nastimana v nulo,mogoce bi morala pet v soboto v anglescini,da Evropejci razumejo zakaj se sploh gre v sporocilu,navijam zate.
zlovenec
# 11.05.2018 ob 13:33
Parada ponosa, 0 points.
los-t
# 11.05.2018 ob 19:35
Semenj ničevosti...
bzbox
# 11.05.2018 ob 13:07
Sicer ne smemo biti nevoscljivi, toda ponovno se nam ni uspelo kot edinim iz Jugoslavije uspelo uvrstiti v finale. Na ta nacin bi lahko od vseh drzav dobili veliko tock, saj za drugo Jugoslovani ne bi mogli glasovati. Tako pa bodo vecino 12 od exyu dobili Srbi in s tem bomo izgubili morda rekordno uvrstitev v moderni dobi ESC-ja.
patria
# 11.05.2018 ob 14:17
Vse čestitke z uspeh na tem peder festivalu, kjer se tekmuje kdo bo naredil boljši računalniški štanc komad , ki razen redkih izjem nima veliko skupnega z glasbo, glede našega nastopa pa kot sem dejal čestitam k uvrrtitvi, je bilo pa res vseeno v katerem jeziku je pela saj razen hvala ne nisem razumel nobene besede v bsesedilu , ki pa v štanc muziki tako ni pomemno.
HOR
# 11.05.2018 ob 13:33
In seveda se razume, da bo v finalu nastopal bližnjevzhodni Izrael evropska Rusija pa ne...
PikiMiki
# 11.05.2018 ob 15:10
Pomoje je RTV podkupil žirijo, ker z takšno pesem kot jo imamo, bi nas mogli domov poslat že pred prvim nastopom. Ali pa če nas hoče ta evrovizijska organizaca finančno olupit in nam podelit zmago, še preden nas sreča pamet in nehamo financirat te podpovprečne glasbenike katerih edini domet je tako ali tako samo evrovizija.
Krtomir
# 11.05.2018 ob 14:04
@Rockos

Če bi imela Evropa še vedno koncentracijska taborišča, bi bilo to verjetno res.
sivi gandalf
# 11.05.2018 ob 12:00
hvala ne lahko zaradi mene osvoji končno prvo mesto, ampak bo še vedno zanič, sploh nevem ob kateri priliki si nekdo zavrti to pesem

ko si vesel, žalosten, ko se ti poje, ko ti dogaja, ko tečeš, treniraš, ko ti je dougcajt, enostavno je brezveze
Tine Maza
# 11.05.2018 ob 10:53
Hvala, hvala ne
Opa Gangam Style
Slavkoo
# 11.05.2018 ob 10:39
Za nas gromozanski uspeh uvrstitev v finale. Za druge pa je uspeh samo zmaga. Kako smo majhni.
Kazalo