Glasba

Poudarki

  • Seznam odigranih pesmi: Halo, Nightrain, Ghost, Standing in the Sun, Back From Cali, Nothing to Say, Serial Killer, Civil War, Not for Me, Doctor Alibi, Watch This, Bad Rain, Rocket Queen, No More Heroes, Starlight, Anastasia, You're a Lie, Sweet Child O' Mine, Slither, Welcome to the Jungle, Paradise City
Slash - za mnoge eden zadnjih predstavnikov izumirajoče vrste rockbožanstev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slash je z Mylesom Kennedyjem uspešno sodeloval že pri svojem drugem studijskem albumu Apocalyptic Love, ki ga predstavlja na aktualni turneji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nekako takole je bila videti nabito polna mala dvorana Hale Tivoli skozi Slasheve zatemnjene oči. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Foto: Slash leta 2013 - dobro utirjeni "Nočni vlak" jeb*nega rokenrola

MMC na koncertu rocklegende
9. februar 2013 ob 08:44,
zadnji poseg: 9. februar 2013 ob 14:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Prvič v Sloveniji, prav lahko bi se pijan spotikal po teh mirnih uličicah. A se to ni nikoli zgodilo (nasmešek)," je nekaj ur pred začetkom koncerta v Hali Tivoli tvitnil Slash.

Čeprav vsaj to, da je prvič obiskal Slovenijo, ne drži - že leta 2005 je kot član zasedbe Velvet Revolver stal na odru Križank -, Saulu Hudsonu spodrsljaja (šale?) ne gre zameriti, saj si človek v četrt stoletja koncertiranja najverjetneje težko zapomni vsak kotiček sveta, ki ga je obiskal. Še posebej, če je to Slash, ki ima že nekaj časa (in to kljub temu, da sploh še ni dosegel abrahama) v sebi srčni defibrilator, posledico divjega življenja po motu "seks, droge, rokenrol". A zdaj nič več, še cigarete si menda ne privošči že nekaj let ...

Točno ob 20.00 so na oder stopili domači rockerji Tide, ki so uprizorili kratek, a udaren nastop in predstavili svoj aktualni album no. 4. S sklepno Kick Out The Jams, priredbo kultnega komada MC5, ki se je znašla tudi na njihovem albumu Nothing to Lose, je pevec Kevin Koradin do zadnjega kotička napolnjeno Halo Tivoli pozval, naj "Američanom pokažemo, da znamo Slovenci dobro zažurat".

Ko pišemo do zadnjega kotička napolnjeno, tokrat to dejansko drži, saj je bil koncert kitarske legende popolnoma razprodan že dan prej. Nekim nesrečnikom, ki so se brez vstopnic pripeljali iz Umaga, češ, saj bomo karte že dobili, se "loterija" žal ni obrestovala in kljub moledovanju na blagajni so morali domov, ne da bi uzrli pod bujne kodre in obvezni klobuk skrito obličje enega največjih rockzvezdnikov našega časa.

Priznati je treba, da je večina množice na koncert najverjetneje prišla tudi iz nostalgije po "Gunsih", zasedbi, ki je Slasha izstrelila v orbito rockbožanstev. Ker je danes bolj verjetno, da ga bomo na odru videli skupaj s Fergie iz Black Eyed Peas (saj res, to se je že zgodilo!) kot z Axlom - spomnimo na neuspeli poskus njune združitve v Dvorani slavnih rokenrola - je pač vsak posebej najboljši približek tistih zlatih časov "zadnjega velikega rockbenda 20. stoletja". In dokazano so prav izvedbe uspešnic GNR tiste, ki so dvorano spravile "na noge" oziroma skoraj vsakogar v dvorani pripravile do tega, da jim je pritegnil.

To se je zgodilo že med drugim komadom večera, kultnim Nighttrain, nato pa med Civil War in Rocket Queen, med katero smo bili priča tudi tistemu pravemu "slashiranju" (med katerim se je kitarski junak za nekaj trenutkov skoraj malce "zaplezal", a vseeno), vrhunec pa so ustvarili balada Sweet Child O' Mine ter rockhimni Welcome to the Jungle in Paradise City, ki sta sledili v dodatku. Med tem komadom, ki je sklenil skoraj do minute točno dve uri trajajoč koncert, so na občinstvo izstrelili konfete in pri mnogih povzročili kurjo polt. A tudi Slashev solomaterial, ki je predstavljal glavnino koncerta, je naletel na dober odziv večine.

Myles Kennedy (Alter Bridge) je več kot spodobno opravljal vlogo frontmana - roko na srce celo bolje, kot jo dandanes ne več najbolj sveži Axl, o čemer smo se lahko prepričali pred dobrima dvema letoma v Zagrebu -, a je treba priznati, da kljub pevski izvedbi, pri kateri mu ne gre česa očitati, karizme mladega gospoda Rosea ne doseže. (Ali jo sploh kdo?) A morda je tako še bolje, saj je bil zvezdnik večera Slash. O tem ni bilo dvoma tudi pri "koreografiji" na odru - kadar je "soliral" on, so se ostali diskretno pomaknili v ozadje. In "soliral" je kar precej, a vseeno v mejah sprejemljivega. Slash pač ne bi bil Slash, če občinstvu ne bi ponudil zadostne količine kitarskih bravur.

Kakšen bi bil torej povzetek večera? Slash je skupaj s Kennedyjem in "Zarotniki" (bobnarjem Brentom Fitzom, basistom Toddom Kernsom - ki se z veseljem postavi tudi pred mikrofon - ter ritemkitaristom Frankom Sidorisom) uprizoril kakovosten koncertni šov brez spektakularnih vložkov in pretiranih olepšav. Na koncu je tudi zvezdnik večera polaskal občinstvu, da je "super" in dodal, da se prej ko slej morda spet vidimo. "O tej turneji ne morem reči ene same negativne reči. Slovensko občinstvo je bilo neprekosljivo. Kako jeb*no dobra energija! Jeb*ni rokenrol!" pa je tvitnil po koncertu.

Alenka Klun, foto: Sandi Fišer

Prijavi napako
Komentarji
jang
# 09.02.2013 ob 09:37
lepo da je bil razprodan. Dober signal navzven
batman
# 09.02.2013 ob 09:25
legenda
LALakeshow
# 09.02.2013 ob 10:22
Bil in užival 10-krat bolj kot v današnjih zafušanih Gunsih. Še ga bo treba it poslušat, morda ko izda nov album :)
keith
# 09.02.2013 ob 11:39
Kero majco ma Slash :-)
Casali7
# 09.02.2013 ob 11:04
Slash je z GNR ustvarjal dve desetletji nazaj. Zdaj je še vedno vrhunski glasbenik, vendar z novo izvrstno zasedbo, ki je ne moremo primerjati z GNR. Zakaj jo pravzaprav bi? Slash je še vedno izvrsten kitarist, Myles in zasedba prav tako. Njihovi komadi so super. In zakaj bi Mylesa primerjali z Axlom...saj ni nadomestek Axla, je pa izvrsten pevec.
Vse čestitke Slashu, Mylesu in "Zarotnikom " (kot jih navaja novinar :) )!!!
Publika se mi je zdela malce zaspana. Verjetno je bilo res preveč pričakovanj po starih komadih GNR, po katere so nostalgije željni obiskovalci koncerta prišli.
alenko.ms
# 09.02.2013 ob 11:04
"Prvič v Sloveniji, prav lahko bi se pijan spotikal po teh mirnih uličicah. A se to ni nikoli zgodilo (nasmešek),"

Pa Slash je že bil v Sloveniji, v Ljubljani v Križankah z Velvet Revolver.. pa še sam tega ne ve :D
Tspace
# 09.02.2013 ob 10:58
@LALakeshow

Slash je vsekakor legenda, ampak prosim, ne govori neumnosti o fušanih newGNR.
Pač je tako kot je, in hvala bugeci da imamo še rock koncerte!! :)
the best of
# 09.02.2013 ob 15:06
Na sliki 8 zgleda, da ni bilo ravno vse polno?

A zdej mora pa že vsak koncert imet ta fan pit? No nej mi kakšen obiskovalec koncertov po svetu razloži al je ta fan pit vsepovsod al samo v Sloveniji in okoliških državah?

Ker včasih se je energija koncerta prenašala od začetka odra pa do konca dvorane! Zdej pa si nekaj vreden samo s fan pit vstopnico, vse ostalo je pa navadna raja za organizatorja.
kok
# 09.02.2013 ob 13:21
Majico mu je pred koncertom podaril en fan, on jo je pa potem nosil cel koncert. Slash je zakon prav tako pa tudi še Axl s svojimi Gunsi.

V Zagrebu je odpel vrhunsko...
klenko
# 09.02.2013 ob 11:52
zakaj se mi zdi da je kancek sarkazma v njegovih besedah o pijanosti po ljubljanskih ulicah, glede na to, da je to dozivel :)
1976
# 09.02.2013 ob 11:50
eden boljših koncertov v Ljubljani!
kleman3
# 09.02.2013 ob 12:03
Zakon je blo! Pure R'n'R night!
7up
# 09.02.2013 ob 10:48
Zakon, legenda.

Vseeno pa, ko poslušam Sweet child of mine in Paradise city nekaj manjka. Saj vemo kaj, samo človek vsega pač ne more imeti:)
kren66
# 09.02.2013 ob 23:04
več kot vrhunsko! publika presenetljivo dobro sprejela in pela nove komade....seveda pa so ta stari najbol zažgali!

"novinar" na 24kur pa piše o žvižgih in ne vem kaj še vse, da se človek vpraša na kerem koncertu je bil :D
gost_1111
# 09.02.2013 ob 19:19
TOP koncert in TOP bend seveda!!! Upam, da jih še kdaj vidmo v Ljubljani.
powerslave
# 09.02.2013 ob 16:12
bilo je nabito polno, ne vem kdaj sem se nazadnje počutil tako utesnjeno v parterju in sam nikoli ne rinem naprej ampak si ponavadi najdem nek manj nagužvan prostor v sredini...

in ja, fan pit je več ali manj nekaj standardnega na koncertih.
ta_prav
# 09.02.2013 ob 10:44
O, ful fajn da so posnetki gor. Očitno je bil ta prav rockerski žur!!! Ne vem sicer, zakaj je recimo ta koncert pod rubriko Zabava, medtem ko je Zoran Predin (prvotno Predikaka) pod rubriko Kultura (teksti niso nič bolj Bog ve kaj: Sonček je in ti si skuštrana, Mentol bonbon, to je ključ od srca naše Ilonke, Kako si lepa ko ti prdne :-), glasbeni aranžma pa prav tako). Isto je bilo z Joe Satrianijem. Itak čisti zabavljač, kaka kultura neki. Saj res kultura je tisto ustvarjanje, ki dobiva državno podporo.

Pa btw Slash nima srčnega spodbujevalnika (pace maker) ampak implantiran srčni defibrilator. REF.
Sebastjan666
# 29.06.2013 ob 08:56
[ url]http://www.youtube.com/watch?v=2WlCA
zC-FRA[ /url]
joz
# 09.02.2013 ob 14:35
[video]:http://www.youtube.com/watch?fea
ture=player_embedded&v=NFqKbFmKuwc[v
ideo]
paganinis
# 09.02.2013 ob 14:21
patetika
new_fire
# 09.02.2013 ob 11:29
Legende so bili zadnjič Motorhead, tale je pa nastopač.
Kazalo