Izbor glasba
Lea Sirk je domov odnesla nagrado za končno zmago in nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo. Foto: David Lotrič Banović
Manca Špik je ponovila svoj uspeh iz leta 2016. Le da je tokrat na odru stala sama. Foto: David Lotrič Banović
Tudi tokrat se je Lea Sirk pod skladbo podpisala kot avtorica. Podobno kot pri Hvala, ne je skladbo Moj profil ustvarila skupaj s Tomyjem Declerqujem. Foto: David Lotrič Banović
Festival sta povezovali Bernarda Žarn in Lorella Flego. Foto: David Lotrič Banović
Za uvod v 38. izvedbo Melodij morja in sonca je poskrbel lanski zmagovalec Isaac Palma s skladbo Če te kdaj spustim iz rok. Foto: David Lotrič Banović
VIDEO
Lea Sirk - Moj profil (zm...
VIDEO
Lea Sirk - Moj profil
VIDEO
Melodije morja in sonca 2...

Dodaj v

Lea Sirk: Vse do leta 2018 sem bila poraženka

Drugo mesto (in glasove ljudstva) je osvojila Manca Špik
15. julij 2018 ob 09:35
Portorož - MMC RTV SLO

Leto 2018 je njeno, pravijo. Zmagovalka Eme, predstavnica Slovenije na Evroviziji in zdaj tudi zmagovalka 38. Melodij morja in sonca, odgovarja, da smo šele na polovici leta. A je na dobri poti, da se besede drugih tudi uresničijo.

Že v Lizboni, kjer je v finalu Evrovizije osvojila 22. mesto, je prišla novica, da bo letošnja zmagovalka Eme nastopila tudi na Melodijah morja in sonca s skladbo Moj profil. "Zakaj sem se tu pojavila? Niti sama ne vem. Vedela sem, da hočem predstaviti novo skladbo in da je zdaj pravi čas za to. Ne morem več toliko peti Hvala, ne, ker bom en dan oglušela (smeh). Melodije morja in sonca so bile za predstavitev te skladbe najboljši možni termin. Melodije so tu, ni se mi treba voziti v Ljubljano, kar je zame velika prednost (smeh). In na domačem terenu je vedno najhuje nastopati (smeh), ampak sem prebila tudi ta led," je po zmagi in prejemu nagrade strokovne žirije za najboljšo izvedbo dejala Sirkova.

Po letu 2007 se je drugič preizkusila v tekmovalnem delu (prvič se je v duetu z Jasno Jug, ko sta s skladbo Povej mi, kdaj osvojili tretje mesto. " "Do leta 2018 sem bila poraženka," je povedala zmagovalka večera že na tiskovni konferenci po zmagi in poudarila: "To, da sem tu, pomeni, da ne smeš obupati."

28-letnica je že takoj, ko je stopila na oder v avditoriju Portorož, požela največji aplavz zbranih. In na koncu je tudi prejela največ točk obiskovalcev in strokovne žirije. Radijska žirija ji je namenila osem točk, po rezultatih televotinga pa je prejela še sedem, kar je bilo dovolj, da je za štiri točke premagala Manco Špik.

Sirkova je na festivalu slavila z netipično skladbo za Melodije morja in sonca, česar se zaveda tudi sama. "Zdelo se mi je, da bo skladba toliko iz vesolja, ker ni vsebovala besed morje, sonce, poletje, barke, poljubi in ljubim te - vse to, kar bi morala skladba za MMS vsebovati. Želela sem nastopiti z drzno vsebino. Glede na to, da je moje glavno občinstvo mladina, sem želela napisati skladbo, ki se bo dotaknila prav njih. Ta festival je bolj za starejše občinstvo kot za mlajše, ampak se je nabralo takšno povprečje točk, da sem lahko zmagala," je dejala v smehu Sirkova.

A pevka, avtorica skladb in flavtistka se vse od prihoda z Evrovizije še ni ustavila, saj je takoj po njej začela svojo miniturnejo po Sloveniji. "Dejstvo je, da nastop na festivalu pritegne neko medijsko pozornost. Vemo, da smo na zelo majhnem trgu. Ta nastop na festivalu pritegne pozornost na druge nastope, ki so moj glavni cilj," je poudarila Sirkova.

In ob vprašanju, katera zmaga ji pomeni več - na Emi ali na MMS-ju? "Kakor pogledaš. Na Emi veš, da te čaka še tri mesece garanja, po MMS-ju pa greš lahko na dopust naslednji dan," je znova dejala Sirkova v smehu.

Urok drugega mesta za Manco Špik
Prav leto 2007, ko se je Sirkova prvič pojavila na festivalu MMS, pa je ostalo zapisano v lepem spominu Špikovi, ki je takrat prvič slavila na festivalu s skladbo Baila, baila, baila. Letos je ponovila uspeh, ki ga je dosegla pred dvema letoma skupaj s Kvatorpirci, ko je njihova skladba pristala na drugem mestu. In tudi letos je slavila po rezultatih televotinga. "Urok, ki se je zgodil po trinajstih letih. Zelo privoščim zmago Lei in sem zelo ponosna nanjo. Ona je bila do leta 2018 poraženka. Jaz sem že zmagala na tem festivalu leta 2007 s skladbo Baila, baila baila in vračam se na festival, da si napolnim dušo s tem odrom. Čaroben je. Ljudje so super. Vzdušje. To potrebujem," je poudarila Špikova.

A domov ni odšla praznih rok, saj je prejela nagrado strokovne žirije za izvedbo. "Vesela sem in ponosna nase. Prejela sem nagrado za izvedbo, ki mi največ pomeni. To mi predstavlja potrditev, da sem dobra glasbenica. Veseli me, da mi je uspelo tako odpreti dušo in srce, da je strokovna komisija in tudi ljudje na televotingu začutili, da sem res odpela iz srca. Ni lahko odpeti tako čutno, lepo, globoko, nostalgično pesem. Nobene ne jemljem kot matematično enačbo. V vsako se poglobim - jo začutim. In jo želim pripovedovati na podlagi svojih izkušenj in življenja. Mislim, da mi je nocoj res uspelo. Uživala sem, kot že dolgo ne. Treme nisem imela, kot že dolgo ne. Zame se je nocoj zgodila čarovnija," je poudarila Špikova.

Skladba Kjer pomol poljubi morje, pod katero so se podpisali Raay, Rok Lunaček in Krešimir Tomec, je tako nadaljevanje zgodbe, ki jo je začela s skladbo Oba in pozneje Pesem. "13. leto se gibljem po festivalih in slovenskih odrih. Za sabo imam 13 let samostojne kariere. Izkazalo se je, da me ljudje tu najbolj sprejemajo. Največje uspehe po porodu svoje hčerke Lane sem doživela s pesmimi Oba, Pesem in zdaj še to. To sem jaz. To so moje glasbene korenine. Z Raayem sva se pred leti znova povezala - vmes sva se malo glasbeno razšla. Prijateljsko in družinsko nikoli. Vesela sem, ker je to potrditev, da me ljudje čutijo in vidijo takšno, kot sem. Če bi bila zlagana Manca, ne bi bilo tako. Ljudje niso neumni. Vedno začutijo iskrenost. In jaz imam te pesmi res rada. Približujem se 40. letu in nisem več plavolaska s kratko oblekico in globokim dekoltejem, ki bi skakala po odru. To fazo sem prerasla in ponosna sem na to, da postajam zrela odrasla ženska in glasbenica z izkušnjami. Trenutno sem to, kar sem. In zato mi stvari uspevajo," je še povedala Špikova.

Novinci med prejemniki nagrad
Je pa festival, vsaj kar se tiče nagrad strokovne žirije, ki so jo sestavljali Marta Zore, predsednica, Patrik Greblo, Dajana Makovec, Alesh Maatko in Damjan Levec – Eperatrizz, poskrbel za nekaj presenečenj. Tako sta nagradi za najboljše besedilo in najboljšega novinca prejela do zdaj širši javnosti neznana izvajalca.

Nagrado za najboljše besedilo je prejel Bogdan, ki je s skladbo Kanela končal na 13. mestu. "Všeč mi je, da sem se uvrstil na MMS in tu predstavil skladbo, s tem pa pokazal svoje občutke in sebe v tej luči, ker sem prvič v življenju stal kot 'frontman' z mikrofonom v roki. In to je zame potrditev. Predvsem pa želim to še naprej početi v življenju," je dejal pevec po festivalu.

Nagrada Danila Kocjančiča za najboljšega novinca pa je šla v roke skupine Proteus, ki so na koncu pristali na 11. mestu. "Smo razmeroma nova skupina in je nagrada priznanje, da gremo v pravo smer. Mi smo ustanovili skupino, ker radi igramo to glasbo in se super razumemo. Nismo imeli velikih ciljev. To, da nas je strokovna žirija izbrala za obetavne izvajalce, nam pomeni veliko potrditev, da nadaljujemo ustvarjanje in pripovedujemo svojo zgodbo," je poudarila pevka skupine Pikaja.

MMS je podobno kot pretekla leta ponudil 14 novih skladb. In po podelitvi nagrad in razglasitvi zmagovalke bo tudi tokrat o najboljši kazalnik o uspešnosti festivala, kje bodo te skladbe našle svoje mesto - naj bo to na radijskih postajah ali na koncertih.

Več utrinkov s festivala si lahko pogledate spodaj.

MestoNaslov skladbe in izvajalecGlasovi
žirij
Glasovi
radijskih
postaj
Glasovi
občinstva
TelevotingSkupaj
1.Moj profil - Lea Sirk12812739
2.Kjer pomol poljubi morje - Manca Špik10581235
3.Tvoja lepota - Klapa Semikantá36101029
4.Pa sem šla - Steffy6121221
5.Vrni se, srce - Prifarski muzikanti512816
6.Številka srca - Irena Vrčkovnik in Mjav 46616
7.Passi nel blu - Swing Deal8 5 13
8.Jaz bi šla naprej - Mila210 12
9.Hej Dj - The Plut Family173112
10.Lahko bi mi povedal (da me nimaš rad) - Ana Štokelj 7512
11.Odklop - Proteus73 10
12.Sanjal bom - Lauryln & Jan Bogatič42 410
13.Kanela - Bogdan 437
14.Z mano se ne da - Kalamari

Klavdija Kopina, foto: David Lotrič Banović
Prijavi napako
Komentarji
jebelacesta23
# 15.07.2018 ob 10:11
Leo Sirk sem si (pred vsem po barvi glasu in njenem uporniškem značaju) predstavljal kot Lauro Pausini. Bi si želel, da bi ji sledila tudi po vzorcu glasbene zvrsti. V vsakem primeru pa čestitke, prijetna sprememba običajnih tipov pevk zadnjih 10 let. MMS pa... je bolj, kot na zmagovalcu na strani organizatorja festivala, da se odloči, kakšen tip glasbe in način izvedbe bo v prihodnosti delegiral. Menim, da si MMS ni opomogel vse od zmage Brizgalne pumpe (Atomik Harmonik). Takrat se je namreč začelo mešanje glasbenih stilov in njih prisotnost na do takrat, pop festivalih.
Bloodline
# 15.07.2018 ob 11:31
Vse do leta 2018 sem bila poraženka

No, tvoja "glasba" je še zmeraj porazna.
Steffy
# 15.07.2018 ob 11:47
Prav imate, mhm... Pravo MMS besedilo je zmagovalka MMS 2004 - refren je čisto primorski, morje, masline, rože...pa to... :DDDD

Brizgalna Brizga
Atomik Harmonik

Izbrala Si Bom Fanta "tizga Ta Velizga"
Saj Brizgalna Ta Njegova Res Najlepse Brizga
Izbrala Si Bom Fanta "tizga Ta Velizga"
Tudi Meni Je Lepo, Ko Tako Zavriska
Beastman
# 15.07.2018 ob 15:41
Lea ma eno velko prednost pred ostalimi: Tud, če je komad dolgočasen se jo da gledat in poslušat.
cene vols
# 15.07.2018 ob 11:29
Lea Sirk definitivno najboljša. In kaj ma to veze, da ni bla tipična MMS melodija? Karkoli je boljše kot tista patetična klapa wanabe al pa Irena Vrčkovnik s skladbo ki.bi bla še v 90ih zastarela..
gospod iskreni
# 15.07.2018 ob 13:08
sober je res, ampak sem Leo slišal že tudi v boljših verzijah. Nisem mislil robato v smislu možače. Mislil sem robato odpeti toni, malce občutka pa le moraš imeti.
odzajcatč
# 15.07.2018 ob 14:51
...premalo fotk....
zmajmun
# 15.07.2018 ob 10:42
sem mal poslušal in lea je edina mela dober komad..
Figeto
# 15.07.2018 ob 14:45
Živ primer, kako lepo punco pokvariti z frizuro in barvo. A se ne gleda v ogledalo. A ne bi imela raje naravne lase? Se boji, da ne bi bila opazna?
Pomanjkanje samozavesti?
V glavnem: Maškare!
KAROLINA
# 15.07.2018 ob 14:05
Po več letih mi je bila letos prireditev nadvse všeč. Zabavno. Kar se tiče zmagovalcev pa ima pač vsak svoje mišljenje oz. okus.
gospod iskreni
# 15.07.2018 ob 11:16
Zelo robato, nič spevno in romantično. MI je Lea čisto ok izvajalka, ampak tak komad ne sodi na MMS. Pa pri odprtih samoglasnikih malo več kontrole, pri konzunantih pa preciznosti. Ker se sliši vse kot skakalnica, gor in dol s poudarjanjem samoglasnikov.
Rossonero75
# 15.07.2018 ob 11:00
Pa s to frizuro in pa barvo le-te,je bila kot Varuška McPhee,če je kdo gledu to:)
exwannabe
# 15.07.2018 ob 10:20
Kot, da bi ne vem kaj dosegla...eno samo guncanje "afn" in lezenje pravi "nekam" .... folk pa itak kupi že čisto vsak štanc.....ma, za kakšno slovensko veselico bo že....tam pa res ves šoder prav pride....in večji šoder ko je, bolj so ljudje navdušeni....kam smo prišli....bruh
3010eur
# 15.07.2018 ob 11:54
Kdo bo zmagal ? ... Vse je že zmenjeno ... Plačano ... Urejeno ... Tako, da ni problemčka, džabe se sekirate, kakšni kriteriji, vatli, smernice itd., bodo v prihodnosti.

Treba je preživet nekak:))
interakt
# 15.07.2018 ob 12:06
Ni za se prehvalit, vec kot na rtvju ob nedeljah pri mariotu ne bo nastopala
Juhu
# 15.07.2018 ob 10:58
Nič kaj posebnega vse skupaj.
Naj si ogledajo kako se to naredi na južnih TV.
A minuse daje pa kar sam mmc ker jim je nerodno za vse skupaj.
revolution
# 15.07.2018 ob 17:19
Sicer sem toliko domoljuba, da tujim izvajalcem ne privoščim zmage na slovenskem festivalu, ampak bi raje videl, da bi zmagali Italijanki kot Lea, ker njun komad veliko bolj spada na MMS kot pa Lein. Njen komad je v stlu Eme, samo, da je za par nivojev slabši, kot je bil na Emi.
pajadeja
# 15.07.2018 ob 15:11
ja kaj pa si zdaj? se imaš za zmagovalko, ali kaj?
PikiMiki
# 15.07.2018 ob 10:38
Svašta. Sepravi če ne mormo zbrat dovolj različnih izvajalcev za dve prireditvi bi mogoče lahko eno ukinili in naredili neko novo prireditev ki bi pokrila kak drug glasben žanr. Iz denarja od Evrovizije bi mogoče lahko naredili dve novi prireditvi.
sober
# 15.07.2018 ob 12:58
Nekdo je napisal robato...zelo res, vendar ona taka je. Težko ti možačo narediš ful tenkočutno ali bolj ženstveno. Sicer lahko najde to v sebi, ampak Lea to nima namena storiti, njej je ta trd stil všeč. Zato kot ženska pevka meni ni zanimiva. Recimo Severa Gjurin je ok. Pa nova pevka od Tabu, Raiven... sej se jih najde nekaj. MMS je pa tako ali drugače preživeta, nezanimiva zgodba, ki bi jo morali opustiti ali vsaj nadgraditi.. sej veste, tradicija je šlamparija.
Sl4fko
# 15.07.2018 ob 12:31
Pa... 22. mesto ni glih zmagovalno...
Kazalo