Glasba
Dragan Bulič
Še v torek obujamo spomine - ena izmed oddaj z najdaljšim stažem na slovenskih radijih je 21. aprila 2014 praznovala 35 let. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dragan Bulič in Jure Franko
Dragan Bulič je v svoj "studio" povabil številne glasbenike in posebne goste, s katerimi se pozna že vrsto let, med drugim tudi nekdanjega uspešnega smučarja Jureta Franka. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Repertoar:
 - San Di Ego - Roxanne (Sting)
- Babewatch - Jurja za per
- Babewatch - Ladjice
- California - Rad letel bi
- California - Ustavil bi čas
- Chateau - Lola
- Chateau - Zaradi tebe
- Drevored - Daleč od ponorelega sveta
- Drevored - Balkanska dežela
- Karamela - Želja
- Karamela - Jaz bi še
- Lačni Franz - Zanzibar
- Lačni Franz - Ne mi dihat za ovratnik
- Lintvern - Nedelja lep je dan
- Lintvern - Če padel bi na glavo
- Peter Pan - Kje so tiste stezice
- Peter Pan - Ostani mlad
- Rok'n'band - I'v Got a Thing About You Baby
- Ultimat - Usoda ženskega roda
- Ultimat - Pokaži nam Eddy
- Wellblott - Tam si ti
- Wellblott - Zlobna vila
- 1xBand - Novo jutro
- 1xBand - Tih deževen dan
California
Za to priložnost se je znova združila California. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dragan Bulič
Prvo oddajo, takrat z imenom S. O. S. ali V soboto obujamo spomine, smo na frekvencah Vala 202 predvajali 21. aprila 1979. S 30. januarjem 1990 se je oddaja S. O. S. preselila v sredne večere, na pomoč – z imenom – pa ji je takrat priskočil Draganov prijatelj Tone Fornezzi – Tof, ki si je izmislil ŠTOS ali Še v torek obujamo spomine. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
1xBand
Glasbeno obujanje spominov so sklenili 1xBand. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Dodaj v

"Ko smo bili v Jugoslaviji, smo sanjali o Kaliforniji, danes pa pogrešamo Slovenijo"

Oddaja ŠTOS je praznovala 35 let
30. april 2014 ob 17:10,
zadnji poseg: 30. april 2014 ob 17:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Radijski voditelj Dragan Bulič je za 35. obletnico svoje oddaje Še v torek obujamo spomine (ŠTOS) v svoj "studio" spustil svoje prijatelje in prijatelje glasbe ter jim ponudil zvrhano mero obujanja časov, ki jih ni več.

"Agropop so rekli, da jih ne bo, Avtomobili imajo 'špil'," se je začel sprehajati po abecedi glasbenih skupin, ki bi bile ustrezne, da nastopijo ob takšni obletnici. A bolj kot tistih, ki jih ni bilo, se je Bulič veselil s tistimi, ki so samo za to priložnost znova združili moči in se pojavili na odru. Nekatere združitve so - čeprav je želja velika - danes nemogoče.

"Šank rock so sprti. Bobnar Aleš Uranjek z Matjažem Jelenom. Pa tudi Bor Zuljan v tem času igra z nekimi Italijani na miniturneji. Pri Rdečem baronu je Saša Einsiedler na prvomajskih počitnicah, druge pevke Žane pa jim ni uspelo dobiti. Sokoli ne morejo, ker je Pero Lovšin na smučanju v Franciji," je pojasnil v intervjuju za MMC Bulič.

Vabljeni k branju intervjuja z Draganom Buličem:
Izgubil 20 tisoč evrov, a Bog ne daj, da bi izgubil Štos


Večer je udarno začela skupina San Di Ego, kjer deluje vokalist še ene skupine, kjer združitev v tem hipu ni realna - Requiem. Sergej Škofljanec se je na željo Buliča za začetek dve uri in pol dolgega obujanja spominov prelevil v Stinga in prebil led s priredbo Roxanne. "To je bila prva uspešnica skupine Police, ki se je na lestvicah znašla aprila 1979, in prav 21. aprila se je v radijskem etru pojavila ob sobotah oddaja, ki se je takrat imenovala V soboto obujamo spomine (S.O.S.)," je v oddaji poudaril Bulič.

V čast obujanja spominov na vseh 35 let oddaje so se ob voditelju na odru zvrstili - po abecednem redu - Babewatch, California, Chateau, Drevored, Karamela, Lačni Franc, Lintvern, Peter Pan, Rok′n′bend, Ultimat, Welblott in 1xBand.

Večer je nosil nostalgično noto, ki so jo poleg Buliča ustvarjali prav našteti izvajalci. Po 14 letih sta znova na oder stopila brata Šalehar, skupaj z Blažem Gregorinom za bobni, Anžetom Langusom na baskitari in Boštjanom Golinarjem za klaviaturami - z eno besedo Babewatch.

Med odmevnejšimi združitvami pred samo oddajo je izstopala skupina California. "Ko smo bili mladi, smo njegovo oddajo zelo poslušali, potem smo bili zelo jezni, ko se je morala prestaviti na drug termin. To je stalnica, ki obstaja, in Slovenci premalo izpostavljamo tradicijo. Mislim, da bi jo bilo treba bolj gojiti - ne samo s to oddajo. ŠTOS kaže, da se z vztrajnostjo da dolgo preživeti, ampak to je vzor, da je treba tudi drugje vztrajati," je za MMC dejal pevec skupine Matjaž Zupan.

Pesem posvečena slovenskim radijskim urednikom
California je svojo prvo pesem večera Rad letel bi posvetila glasbenim urednikom. "Našo prvo skladbo pred 25 leti sem posvetil vsem urednikom, ki so dihali za slovensko glasbo in glasbenike v tistem času. On je zagotovo eden izmed njih in si zasluži posebno priznanje in neke vrste spomenik. Bilo pa jih je še več. To so bili časi, ko smo vedeli, da smo v Sloveniji, in ne več v Jugoslaviji. Takrat smo sanjali o Kaliforniji, danes pa pogrešamo Slovenijo," je poudaril Zupan.

Vprašanje, ki se je porodilo ob njihovem nastopu v oddaji, se je dotikalo ponovne združitve. "Vse je odvisno od novih pesmi, ki lahko nastanejo. Če lahko ljudem predstavimo novo glasbo, ki jim bo mogoče kaj pomenila, se mi združitev zdi smiselna," je dodal Zupan.

Brez Kreslina, a z Leskovarjem
V nasprotju s praznovanjem 30. obletnice oddaje je Bulič zbral okoli sebe mlajšo ekipo nastopajočih. Pred petimi leti so na odru stali na primer Vlado Kreslin (sicer ena izmed večjih neuresničenih sinočnjih želja, da bi nastopil z Martinom Krpanom), Miro Tomassini in Lado Leskovar, ki je tokrat sedel med občinstvom in se pridružil Buliču v pogovornem delu oddaje, kjer je beseda nanesla na letošnjo predstavnico na Evroviziji Tinkaro Kovač. "Ona je preprosto predobra," je znova poudaril Leskovar.

V prihodnjih tednih si boste lahko posnetek oddaje pogledali tudi na Televiziji Slovenija.


Mladi obrazi med legendami

"Ko govorimo o Lačnem Franzu, mora biti v njem Zoran Predin. Vsi drugi so lahko mlajši," je napovedal Bulič. In res, Predin je na oder prišel s precej pomlajeno skupino. "Sam se bolj spominjam Dragana kot njegove oddaje. Če govorimo o njem, govorimo o oddaji in obratno. Dragan je vedno bolj podoben Dedku Mrazu in na takšen način tudi prinaša mlajšim rodovom spomine, znanje in vedenje o pretekli glasbi. To je vedno dobro, ko si mora kakšna mlada skupina najti prostor na slovenskem glasbenem prizorišču, saj vidi, kaj se je že zgodilo, da se ne ponavljajo," je za MMC dejal Predin in sklenil: "Mislim, da bi potrebovali vsaj še pet ali šest takšnih Draganov."

V studiu tudi Jure Franko
A ne le spomini na glasbenike, Bulič je poskrbel tudi za posebne goste, kot je bil na primer nekdanji uspešni smučar Jure Franko, in z njim pospremil nastop skupine svoje žene Simone Vodopivec Ultimat. "Simona je včasih prepevala, da so najboljši fantje že poročeni. Ko je spoznala tega fanta, je spremenila svoje mnenje," se je pošalil ob napovedi skupine Ultimat Bulič.

"Dragan, hvala za tvoj trud," so se zahvaljevali člani še ene - posebej za to priložnost - združene skupine Wellblott. A ni se končalo s črko "w", marveč s številko. S skupino 1xBand, ki je pred 21 leti zastopala Slovenijo na Evroviziji s pesmijo Tih deževen dan - zadnjo pesmijo sinočnjega praznovanja ŠTOS-a (jutri si boste lahko na MMC-ju prebrali pogovor s Colejem Morettijem o spominih na nastop).

Celotni oddaji lahko prisluhnete spodaj, prav tako pa si pogledate nekaj utrinkov v fotogaleriji.Klavdija Kopina, foto: Jani Ugrin
Aleksander Mežek in Dragan Bulič
Aleksander Mežek, Dragan Bulič in Cole Moretti
Zoran Predin
San Di Ego
Babewatch
San Di Ego
San Di Ego
Rajko Djordjevič in Dragan Bulič
Babewatch
Babewatch
Babewatch
California
California
California
Dragan Bulič
Chateau
Chateau
Chateau
Chateau
Drevored
Drevored
Drevored
Drevored
Karamela
Karamela
Karamela
Karamela
Karamela
Dragan Bulič
Lačni Franz
Lačni Franz
Lačni Franz
Lačni Franz
Lintvern
Lintvern
Lintvern
Peter Pan
Peter Pan
Peter Pan
Rok'n'band
Rok'n'band
Rok'n'band
Ultimat
Ultimat
Ultimat
Wellblott
Wellblott
Wellblott
Wellblott
Dragan Bulič in Lado Leskovar
1xBand
1xBand
1xBand
Prijavi napako
Komentarji
matjaz.s
# 30.04.2014 ob 17:24
Eden najboljših, če ne najboljši glasbeni urednik, ki mu slovenska glasba še ni tuja. Čestitke.
zokizaver666
# 30.04.2014 ob 17:26
S. O. S. ali V soboto obujamo spomine ... legendarni sobotni večeri.
Lahko povem še nekaj. Takrat, v tistih letih, ni bilo možno kar tako dobit not ali pa akordov za kitaro. Pa jih je Dragan ponudil kar v oddaji (če je kaj od koga dobil). In če si kaj od ponujenega rabil - je Dragan to tudi poslal!
Drugače pa - naj mu zdravje služi in naj dela še naprej. Ker dela dobro.
espero
# 30.04.2014 ob 17:49
Dragan Bulič , preprost , fejst in odličen glasbeni urednik , skratka legenda.! Še na mnoga leta Dragan.....!!!
fah-q
# 30.04.2014 ob 17:39
V80h je bil faca, v 90 car, zdej je pa tip že legenda...in vidim, da zgleda skoraj bolše kot v 90h, kar mu iz srca prvoščim. Upam da ga bomo še doooolgo poslušali. Na naslednjih 35 let!

In za dodatek-se strinjam z njegovo trditvijo.
CtrlDelete
# 30.04.2014 ob 18:01
Dragan, enciklopedija domače in tuje dobre glasbe! Še na mnoga leta!
generusus
# 30.04.2014 ob 17:57
Če se ne motim je pred to oddajo vodil oddajo, ki se je imenovala Jazz pred polnočjo, ki jo je nasledil od svojega predhodnika. Čestitke za takšno trdoživost in odlične oddaje.
CtrlDelete
# 30.04.2014 ob 18:00
Ej, kdaj bo to po TV?
zamudnik
# 30.04.2014 ob 18:05
Kaj za ene mladce je pa Predin tukaj prijavil kot Lačnega Franza? A se je z vsemi originalnimi člani skregal? V bistvu je bil pa on, če se ne motim, zadnji, ki je prišel v prvotno ekipo.
SloLord
# 30.04.2014 ob 19:26
Legenda!
qwertz
# 30.04.2014 ob 19:11
Po fotkah sodim, da je bil dober žur. . škoda ker nisem imel časa. . .
gesan
# 30.04.2014 ob 18:54
CtrlDelete
# 30.04.2014 ob 18:01
Dragan, enciklopedija domače in tuje dobre glasbe! Še na mnoga leta!
------------------------

To pa res!
gesan
# 30.04.2014 ob 18:42
Ne mizamerit, Dragan...ampak majico bi si pa res za takšen ljubilej lahko dal naredit malo bolj umetniško, malo bolj pristno.
Baje, da glasba, ki ti je pri srcu tudi ni glih samo nek digitalen kič.

Pa še nekrat brez zamere.

Drugače pa, vse naj za tako dolgo obratovanje... v pravem pomenu besede.
KlemenBul
# 02.05.2014 ob 16:04
Krasen večer , srečanja nekdanjih rivalov in sedaj seveda prijateljev.
Omenil bi izvajalce, ki niso igrali *cover*skladbic. Brata Šalehar sta bila OK, Sicer nič pretresljivega , vendar zelo solidna. California s svojimi legendarnimi skladbami še vedno prisegajo na lepe melodije in poenostavljen slovenski glasbeni izraz .Chateau so imeli najboljši scenski nastop in nas povrnili v čas LOle. Glasba je delovala malo zastarelo, pa vendar zelo všečno. Drevored so imeli unikaten in najboljši zvok večera Izvedli so dve rokerski skladbi, od katere je ena že ponarodela. Delovali pa so malo *zarjaveni* in škoda, da niso več prisotni na naši rokerski sceni. Legendam Karamela sploh ne bi bilo potrebno igrati ,ker bi bilo že to dovolj ,da so se znašli tam. Malikovič , Ogrin, Klun.... so legende slovenske glasbe, in so tako tudi delovali. Vsi so se hoteli fotkati z njimi ......Nastop bi lahko izvedli še bolje, če ......Predin in mladi Franzi so predstavljali pomlajeno zbirko Zoranovih skladb. Nastop je Zoran oddelal brez nekih posebnih naporov, seveda v svoji usnjeni jakni. V publiki je bilo slišati želje o ponovni združitvi originalnih članov........ Lintvern smo slišali že v boljši verziji , vendar OK. Peter Pan so bili najbolj komercialni na prireditvi. Njihove skladbice poznamo z radiev v 90 tih.
Ultimat in gospa Simona so bili dokaj uglajeni.Simona je delovala spontano in mladostno. Pričakoval sem druge skladbe, pa vendar so se dotaknili časa v katerem so delovali . Velblod imajo krasne posameznike, le glasba je malce naivna.......1X Band pa je uprizoril svojo hit pesem Evrovizije v bolj rokerski obliki. Takšna verzija je mnogo boljša in gos. Cole je na koncu pritisnil krasen solo na kitari v stilu Pink Floyd. Hvala vsem za nepozaben večer in še kdaj nasvidenje.
Glasna
# 01.05.2014 ob 20:37
Ja, Californiaaaaaaaaaaaa, to me spominja na moje lepo otroštvo v Fiesi.
gesan
# 01.05.2014 ob 08:00
7up
# 30.04.2014 ob 22:33
Predin se je z vsemi preostalimi člani stepel?
---------------------------------

Pa dajte nehajte že enkrat.
Jaz o njem nikoli nisem glih imel nevem kako posebno dobrega mnenja,

kar je res pa je res, da je dober v svojem poslu!

Da bi pa on bil takšen pretepaški osebek kot ga sedaj premnogi žigosajo zaradi enga svojega agresivnega izpada je pa res precej nesramna laž in hinavščina.
mirka
# 01.05.2014 ob 00:25
fajn se je spomnit starih pesmi. sem si jih kar zavrtela s tele playliste, pa avtomobili, šank rock bi res tud pasal notr.
7up
# 30.04.2014 ob 22:33
Predin se je z vsemi preostalimi člani stepel?
master
# 30.04.2014 ob 18:29
Uuu, lej ga, Hulk Hogan.
mariy
# 30.04.2014 ob 18:20
Chateau. Ahhh.... Oj kako se je takrat vrtela....
mravelj
# 30.04.2014 ob 18:18
Je bil pa glavni avtor.
BACK
# 30.04.2014 ob 18:26
Penal za Barco !! ( :) )
Kazalo