Obiskovalci so lahko zbirali med štirimi odri, štirimi zvrstmi glasbe. Največ pa jih je na plesišče privabil Axwell. Foto: Renato Karba
Obiskovalci so lahko zbirali med štirimi odri, štirimi zvrstmi glasbe. Največ pa jih je na plesišče privabil Axwell. Foto: Renato Karba
Množica
Organizatorji že obljubljajo nove podvige za navdušence nad elektronsko glasbo. Foto: Renato Karba

Axwell, ki je s svojim nastopom na odru Land of Freedom začel opolnoči, je obiskovalce ogrel z uspešnicama Sweet Disposition in Leave the World Behind. Slednjega je zavrtel kar dvakrat, kar pa občinstva ni motilo. Med nastopom je švedski didžej občinstvo nagovoril, kar je povzročilo še večjo navdušenje, predvsem v prvih vrstah, kjer so se gnetla predvsem dekleta. Po njegovem nastopu je na oder stopil didžej Angel Anx, s precej manjšim številom privržencev na plesišču.

Obiskovalci so se sprehodili do drugega prizorišča, kjer je glasbo vrtel dvojec Above & Beyond, ki je ogreval trance občinstvo. S svojimi uspešnicami, kot sta On a Good Day in I Can't Sleep, sta napolnila največjo dvorano.

V manjši dvorani so na svoj račun prišli tudi oboževalci techna. Didžej Murphy in številni slovenski techno didžeji so za zabavo skrbeli vse do 5. ure zjutraj. Prav tako kot na tranceu je bilo tudi tu poskrbljeno za dobro ozvočenje in spektakel z laserji. Tisti, ki so uživali v chill out ritmih pa so se na dežju verjetno malce ohladili. Zunanji šotor pri vhodu je bil namreč slaba zaščita pred dežjem, saj je pokal po šivih.

Organizatorji že obljubljajo nove podvige za navdušence nad elektronsko glasbo. Republika Plesa bo svoje "državljane" znova vabila že 24. junija. V Ljubljano bo prišel didžej, za katerega je v Sloveniji glasovalo največ privržencev Dance Republica.


Spodaj lahko preberete intervju s članom švedske mafije, Axwellom.

Kateri glasbeni slogi in pesmi bodo letos največje uspešnice?
Mislim, da je že kar očitno kateri slogi bodo zame prevladovali letos. To je glasba, ki jo rad delam, to je stil v katerem uživam. Če ne, potem ne bi verjel v tisto, kar sem ustvaril. Tako je tudi s prihajajočim singlom Nothing But Love For You. Ko sedim v studiu in se pesem postavlja na svoje mesto, si rečem – komaj čakam, da ga lahko zaigram pred množico.

Kje črpate motivacijo in navdih za ustvarjanje?
Vedno sem si želel delati glasbo, ki bo večna. In če sem iskren, večino navdiha pridobim iz drugih glasbenih zvrsti.

Čemu posvečate več časa in pozornosti, 'didžejanju' ali produciranju?
Z ustvarjanjem glasbe sem začel daleč nazaj, leta 1993. Takrat nisem niti pomislil na didžejstvo. Bolj je predstavljalo le dodaten način zaslužka, saj sem bil kot svež diplomiranec brez službe. Kmalu pa sem spoznal, da je to najboljši način, kako testirati svojo glasbo in videti prek ljudi na plesišču, ali jim tvoj izdelek ugaja ali ne. Potem se ob koncu tedna zaprem v studio, na novo poustvarim in prihodnji teden znova testiram.

Kdo je Swedish House Mafia?
To je najboljša stvar. Najboljši izgovor, da se lahko družim s prijatelji in imam vedno velike zabave. Skupaj se res zabavamo, zato se je lepo videti vsake toliko časa. Ker je včasih, ko si sam na poti tudi dolgčas, je z njimi še toliko bolje.