Slovenska polka in valček je vsakoletna poslastica za ljubitelje narodno-zabavnih viž. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska polka in valček je vsakoletna poslastica za ljubitelje narodno-zabavnih viž. Foto: MMC RTV SLO

Nastopajoči so se letos potegovali za nagrado za najboljšo skladbo festivala Slovenska polka in valček po mnenju občinstva, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljši trio in nagrado za najboljši kvintet.
Zmagovalca smo dobili prek dvakratnega telefonskega glasovanja, posebne nagrade pa je podelila tudi 5-članska komisija. Franc Šegovec, član te komisije, je podelil nagrado za najboljše besedilo, ki je pripadlo skupini Donačka s skladbo Vem, da nisem sama. Skupina je dobila tudi nagrado za najboljši kvintet, najboljši trio pa naj bi bil po mnenju komisije zmagovalna skupina Novi spomini.

Prireditev je povezoval Andrej Hofer, sicer tudi urednik in scenarist festivala. Dogodek pa so popestrili s humorjem v obliki razglednic pred vsako nastopajočo skupino ter glasbenimi nastopi različnih narodno-zabavnih ansamblov.
Nehvaležno tretje mesto je zasedel Domen Kumer s prijatelji.
Veterani Polke in valčka
In kdo so veliki zmagovalci, Novi spomini? Zadnja zasedba ansambla deluje že štiri leta, sicer pa skupina deluje od leta 2003. Največji uspeh do včeraj so doživeli na Ptujskem festivalu leta 2008, ko so prejeli kar štiri nagrade, torej vse mogoče. Nanizali so še kar nekaj uspehov na festivalih Vurberk, Lenart, Škofja Loka ... Izdali so štiri zgoščenke, skladbe pa doživljajo odličen odziv.
Na Festivalu polka & valček so nastopali že trikrat, prvič s skladbo "Bojim se deklet" (leta 2005). Dve leti pozneje so se predstavili z "Debeluško", leto pozneje pa z valčkom "Šopek suhih rož". Vsi člani prihajajo z dolenjskega konca, ansambel pa sestavljajo: Klemen Hribar (harmonika, vokal), Denis Barbo (kitara, vokal), Rok Barbo (bas, vokal) in pevec Jože Mikec.