HIM še danes velja za enega najuspešnejših glasbenih izvoznih artiklov Finske. Foto: EPA
HIM še danes velja za enega najuspešnejših glasbenih izvoznih artiklov Finske. Foto: EPA

Potem ko so prireditelji na začetku meseca začeli razkrivati "največje adute" letošnje glasbene ponudbe, v kateri za zdaj izstopajo južnoafriški trojec rap-rava oz. zefa Die Antwoord, stari znanci slovenskega občinstva Morcheeba (ki prihajajo prvič v Slovenijo s prvotno pevko Skye Edwards), instrumentalna senzacija 2Cellos in makedonski mojster elektronike Kiril Džajkovski, so zdaj našteto postavo dopolnili še finski predstavniki t. i. "love metala" HIM.

Skupina, ki jo je ustanovil pevec in glavni pisec besedil Vaio leta 1991, je letos izdala svoj deveti studijski album, Tears on Tape. Finci so v Skandinaviji opozorili nase s priredbo hita Chrisa Isaaka Wicked Game, toda prepoznavnost zunaj meja domovine je skupini prinesla drugi album Razorblade Romance, na katerem se je znašla še danes največja uspešnica skupine Join Me in Death, ki se je pojavila tudi v filmu Trinajsto nadstropje.

HIM so sicer tudi znanci slovenskega občinstva, saj so se prvič (in do danes zadnjič) ustavili v Ljubljani 12. novembra 2000, v okviru svoje turneje Razorblade Tour 2000.