Sijoča Angelina na nedavni podelitvi oskarjev. Foto: Reuters
Sijoča Angelina na nedavni podelitvi oskarjev. Foto: Reuters
Angelina Jolie in Brad Pitt
Videti sta neločljiva. Foto: Reuters

V pogovoru za Entertainment Weekly je dejala, da je zelo zadovoljna, da je zbrala pogum in se odločila za preventivno odstranitev obeh dojk, potem ko je spoznala, da sodi med ženske z visokim tveganjem za nastanek raka na dojkah. "Pred menoj je še ena operacija. Srečna sem, da sem dobila veliko nasvetov vseh ljudi, ki me obkrožajo in so me pripravili na ta korak." Čeprav ni bila natančna, gre verjetno za odstranitev jajčnikov.

Zvezdnica je dodala: "Zame ves čas skrbijo odlični zdravniki. Srečna sem tudi, da sem popolnoma okrevala in da že lahko opravljam velike projekte, ki mi vzamejo veliko časa in mi zaposlijo misli. Tako sem vesela, da lahko znova delam."

Angelina, ena najlepših žensk na svetu in Unicefova ambasadorka dobre volje, energijo črpa tudi od svojih oboževalcev in pozitivnih kritik, ki jih dobiva od ljudi. "Resnično sta me ganili vsa podpora in prijaznost popolnih neznancev," je dejala in dodala, da se ji pogosto približajo ženske različnih starosti, ki se želijo z njo pogovarjati prav o zdravju. "To mi je zelo všeč, saj se čutim povezana z njimi, z ljudmi, ki prestajajo enake travme ali so zaradi raka izgubili starše ali bližnje."

Njena zdravstvena odločitev
Mati šestih otrok - trije so posvojeni, trije pa biološki - je maja lani v časopisu New York Times objavila pismo z naslovom My Medical Choice (Moja zdravstvena odločitev), v katerem je opisala razloge, ki so jo privedli do odločitve za dvojno mastektomijo. Zdravniki so odkrili, da nosi gen BRCA1, ki močno poveča možnost obolelosti za rakom na dojkah in jajčnikih. Povedano drugače, po zdravniški oceni je bila 38-letna igralka in humanitarka izpostavljena 87-odstotnemu tveganju, da zboli za to boleznijo na prsih, izpostavljena pa je bila tudi 50-odstotnemu tveganju za raka na jajčnikih.

"Ko sem se sprijaznila, da je to moja resničnost, sem se odločila, da bom dejavna in da bom na čim nižjo stopnjo zmanjšala to tveganje, zato sem prestala dvojno odstranitev prsi," je zapisala. Ves postopek se je začel februarja lani in je trajal tri mesece, Joliejeva pa je v članku podrobno in zelo odkrito opisala vso izkušnjo. Pismo je začela s spominom na svojo mater Marcheline Bertrand, ki se je s to zahrbtno boleznijo borila celo desetletje, a je leta 2007, ko je bila stara 56 let, boj izgubila. Pred nekaj meseci je rak vzel tudi Angelinino teto.

Zaradi odstranitve dojk se je tveganje, da zboli za rakom, s 87 odstotkov znižalo na pet. Ves čas je imela ob sebi partnerja Brada Pitta, ki je odločitev svoje drage opisal kot "neverjetno junaško".

Prelevila se je v zlobno kraljico
Angelina pa se še ne bo kmalu oblekla v zdravniško haljo, saj jo pred tem čaka še kup obveznosti zaradi njenega novega filma Maleficent, v katerem bo igralski prvenec doživela tudi njena petletna hči Vivienne. Angie je dejala, da hčerke ni želela poriniti v igralski posel, a da je bilo to nujno, saj je bila Viv edini otrok, ki se je ni bal. V predelavi Disneyjeve zgodbe o Trnuljčici Angelina kot zlobna kraljica nosi strašljiv kostum.