Celine in Rene sta se spoznala, ko je bilo nje komaj 12 let. Foto: Reuters
Celine in Rene sta se spoznala, ko je bilo nje komaj 12 let. Foto: Reuters
false
Celine Dion in Rene Angelil sta se poročila leta 1994, v zakonu pa so se jima rodili trije sinovi. Foto: EPA

Poti pevke in menedžerja so se križale že pri njenih 12 letih, ko so njeni starši prosili glasbenega menedžerja, naj bedi nad njeno kariero. Dionova je odrasla v Quebecu v revni družini kot najmlajša izmed 14 otrok, že kot najstnica pa je zaslovela v francosko govorečem svetu, potem ko je Angelil zastavil svoj dom, da bi lahko financiral njeno prvo ploščo, La voix du bon Dieu (Glas dobrega Boga), Celine in njeno mamo pa peljal na turnejo po Evropi, Kanadi in Japonski.

Njun profesionalni odnos je čez deset let prerasel v ljubezensko zvezo, a je zaradi 26-letne starostne razlike vzbudil precej pozornosti. Angelil, dvakratni ločenec s tremi otroki, je uradno začel zvezo z Dionovo, ko je bilo njej 19 let, ona pa je novico razodela kar v opombah svojega albuma The Colour of My Love (1993).

Leta 1994 sta se v Montrealu poročila, poroko pa so v živo prenašali po kanadski televiziji. Leta 2000 sta poročne zaobljube ponovila, tokrat v čast Renejevim libanonsko-sirskim koreninam s pravoslavnim obredom v Las Vegasu. Leta 2001 sta dobila sina Renéja-Charlesa Diona Angélila, leta 2010 pa sta se razveselila še dvojčkov Eddyja in Nelsona.

Angélil je imel že desetletja zdravstvene težave: pri 51. letu je leta 1992 preživel srčni napad, šest let pozneje so mu odkrili raka na grlu, a je okreval, leta 2014 pa se je bolezen ponovila.

Kariero postavila na stranski tir
47-letna Dionova, ki spada med najuspešnejše glasbene izvajalke vse časov, se je pred leti odpovedala turnejam in se posvetila predvsem zelo donosnim nastopom v slovitem lasvegaškem hotelu Caesars Palace. Leta 2014 se je zaradi moževe bolezni in vzgoje otrok odločila postaviti kariero na stranski tir.

Lani je v enem od intervjujev razkrila, da se pripravlja na moževo smrt. "Ko me bo zadelo, me bo zadelo. Toda moja ključna naloga je povedati možu, da bomo v redu. Poskrbela bom za najine otroke. Ti nas boš spremljal od drugod," je dejala lani za USA Today. Angélil je bitko z boleznijo izgubil dva dneva pred 74. rojstnim dnevom, umrl pa je na svojem domu v Las Vegasu.
"Z globoko žalostjo vam sporočamo, da je René Angélil, 73 let, preminil to jutro na svojem domu v Las Vegasu po dolgi in pogumni bitki z rakom. Družina si želi žalovati v popolni zasebnosti. Druge informacije vam bomo sporočili v prihodnjih dneh. Célinina ekipa," so iz tabora Dionove zapisali na njenih družabnih omrežjih.

Celine Dion je v svoji karieri pod Agnelilovo taktirko prodala več deset milijonov albumov, odkar je začela nastopati v Las Vegasu, pa je napolnila več kot 900 predstav, ki si jih je ogledalo prek 3,6 milijona ljudi, z njimi pa zaslužila pol milijarde dolarjev.