Meghan McCain z očetom Johnom McCainom, senatorjem iz Arizone, ki se je leta 2008 v imenu republikancev potegoval za ameriški predsedniški stolček. Foto: EPA
Meghan McCain z očetom Johnom McCainom, senatorjem iz Arizone, ki se je leta 2008 v imenu republikancev potegoval za ameriški predsedniški stolček. Foto: EPA
Simpatični Malia in Sasha Obama, najstnici, ki trenutno prebivata v Beli hiši, sta ljubljenki ameriške javnosti. Foto: EPA
Tri generacije Bushevih žensk: babica Barbara, mama Laura in hči Jenna (njene dvojčice Barbare na fotografiji ni videti). Foto: EPA
Bristol Palin je bila pri 17 noseča, pri 18 pa že mama samohranilka, saj sta se z zaročencem Levijem Johstonom (na fotografiji desno) kmalu po rojstvu sina razšla. A se nato spet našla. In se po treh tednih spet razšla. Foto: EPA

Dokumentaristka Alexandra Pelosi, hči predsednice predstavniškega doma kongresa ZDA Nancy Pelosi, je pred kratkim izjavila: "Moj največji dosežek bo dan, ko bodo o meni napisali članek, v katerem ne bo omenjeno, kdo je moja mati." Pri New York Timesu pa so se v še svežem prispevku osredotočili na nekaj hčera slavnih politikov, ki nimajo težav s tem, da se ve, kdo so njihovi očki in mamice, saj jim to pomaga pri graditvi lastne medijske kariere.

Oznake "hči Billa in Hillary Clinton" se 33-letna Chelsea Clinston, zdaj poročena z bankirjem Marcom Mezvinskyjem, ne otepa. Edinka nekdanjega ameriškega predsednika in nekdanje ameriške zunanje ministrice, se je šolala na uglednih univerzah Stanford, Oxford in Columbia. Delala je kot finančna svetovalka, dejavna je v različnih človekoljubnih organizacijah, sodelovala je tudi v (sicer neuspešni) kampanji svoje matere Hillary za demokratsko predsedniško kandidaturo, nato pa je postala poročevalka televizije NBC, s katero še vedno sodeluje.

Vse bolj obraz z malih zaslonov je tudi Meghan McCain, 29-letna diplomantka univerze Columbia, ki je v času predsedniške kampanje svojega očeta, republikanca Johna McCaina, marljivo blogala o svojih izkušnjah, potem pa so ji na The Daily Beast ponudili kolumno, v kateri je pisala tudi o tem, kako ji je očetova kampanja uničila romantično življenje. Nato je bila komentatorka na MSNBC-ju, a se je letos od položaja poslovila, saj se ji je zdelo, da to delo ni bilo pravo zanjo. Je pa dobila lastno pogovorno oddajo Raising McCain, v katerem se ukvarja s temami, ki naj bi zanimale njene vrstnike oziroma predvsem vrstnice. Svoj uspeh pripisuje Twitterju, kjer ima četrt milijona sledilcev. Zaveda pa se, da bo, kar koli bo že počela, vedno "hči Johna McCaina".

Naslednja je 27-letna Abby Huntsman, hči nekdanjega guvernerja Utaha Jona Huntsmana jr., ki se je lani (neuspešno) potegoval za republikansko predsedniško nominacijo. Skupaj s svojima sestrama Liddy in Mary Anne je pod imenom Jon2012Girls začela objavljati videoparodije na portalu YouTube. Najprej v podporo očetovi kampanji, nato pa so jim večmilijonski ogledi prinesli širšo medijsko pozornost. Med drugim je bila Hunstmanova, ki, čeprav je že poročena, uporablja dekliški priimek, televizijska komentatorka, to poletje pa je postala sovoditeljica pogovorne oddaje The Cycle. Abbyjine fotografije si oglejte na Twitterju.

23-letna Katherine Schwarzenegger, hči Arnolda Schwarzeneggerja, hollywoodskega zvezdnika in nekdanjega guvernerja Kalifornije, ter novinarke Marie Shriver, je diplomirala iz komunikacij in novinarstva, ima že televizijske voditeljske izkušnje. To pomlad je predstavila lastno spletno stran, posvečeno življenjskemu slogu. Kot je povedala za NYT, se zaveda, da bo vedno hči slavnih staršev, a dejstvo, da ima mamo, ki je hči politika in je ustvarila odmevno medijsko kariero, ji pride prav tudi zato, ker ji lahko daje dobre nasvete. Tudi Mario so namreč ves čas označevali kot "potomko Kennedyjevega klana". Katherine ima še mlajše sestro Christino ter brata Patricka in Christopherja.

Precej medijske (no, tabloidne) pozornosti je pred časom pritegnila Bristol Palin, hči guvernerke Aljaske in republikanske podpredsedniške kandidatke Sarah Palin, a ne zaradi kariernih uspehov, temveč zaradi burnega zasebnega življenja. Zanosila je pri 17, sina Trippa rodila pri 18, pozneje pa postala obraz kampanj za preprečevanje najstniških in neželenih nosečnosti, v katerih je - ironično - promovirala spolno vzdržnost. Glede slednje "strategije" jo je kritizirala tudi prej omenjena Meghan McCain, saj naj v današnjem času pač ne bi bila realistična. Leta 2011, še preden je postala polnoletna v ZDA, je Bristol izdala knjigo spominov.

Omeniti velja še Jenno in Barbaro Bush, zdaj 32-letni hčerki nekdanjega predsednika Georgea W. Busha in njegove žene Laure, prvi dvojčici v Beli hiši. Jenna se je leta 2008 poročila s Henryjem Chasom Hagerjem, letos aprila, ko je rodila hčer Milo, pa je predsednik Bush prvič postal dedek. 44-letna Mary Cheney, hči podpredsednika Dicka Cheneyja v Bushevi administraciji, je kot odkrita lezbijka glasna zagovornica istospolnih zakonov in je za takšno stališče prepričala tudi svojega očeta republikanca. S partnerko Heather Poe ima Mary dva otroka.

Na sezname najlepših hčera ameriških politikov pogosto uvrščajo 31-letno Ashley Biden, hčer podpredsednika Joeja Bidena, ki velja za pravo žurerko. Lani se je poročila s plastičnim kirurgom Howardom Kreinom. Zelo kmalu bo gotovo na lestvicah tudi Malia Obama, zdaj 15-letna hči ameriškega predsednika Baracka Obame in njegove žene Michelle, ki ima še 12-letno sestro Sasho.