Sasha in Malia ob vnovični izvolitvi Baracka Obame. Foto: EPA
Sasha in Malia ob vnovični izvolitvi Baracka Obame. Foto: EPA
Chelsea Clinton s starši. Foto: EPA
Bushevi dvojčici in Steven Ford na okrogli mizi v Austinu. Foto: Youtube

Bila je Stevenova prva noč na Pensilvanijski aveniji 1600, potem ko je njegov oče, Nixonov podpredsednik, po 25. členu ameriške ustave prevzel položaj in se preselil v verjetno najslavnejšo hišo na svetu.

"Bilo je kot v filmu Butec in butec," je razlagal zbranim na okrogli mizi v predsedniški knjižnici v Austinu v Teksasu danes 56-letni Ford, ki se je skupaj z drugimi predsedniškimi otroki spominjal življenja v Beli hiši. "Še vedno se lahko povzpnete na streho, ker sem tam doživela svoj prvi poljub z mojim možem," pa je povedala bolj nedavna stanovalka Bele hiše, Jenna Bush Hager, mlajša dvojčica Georgea W. Busha.

Prvi otroci
Thomas "Tad" Lincoln,
najmlajši sin Abrahama Lincolna, je trpel za težavami pri učenju, a se je rad zabaval in je nekoč naenkrat pozvonil zvonce vsakega hišnega pomočnika v Beli hiši.
Chelsea Clinton, hči Billa in Hillary, se je v Belo hišo preselila, ko ji je bilo 13 let. Med odraščanjem je prenašala številne neslane šale na račun svojega videza, a je bila živahno dekle, zaradi česar ji je tajna služba nadala tajno ime "Energy" (Energija).
Poni Caroline Kennedy, Macaroni, je kolovratil po vrtu Bele hiše, medtem ko je bilo za Johna Kennedyja mlajšega znano, da se je rad igral pod očetovo mizo v ovalni pisarni.

Ford se spominja, kako je nepričakovano povišanje njegovega očeta pomenilo, da je bila hiša še vedno vsa polna osebnih predmetov Nixonovih, ko je njegov oče 9. avgusta 1974 prisegel kot 38. predsednik ZDA.
Fordi so morali pred selitvijo še živeti v svoji hiši v predmestju Washingtona, tako da na večer ustoličenja še ni bilo nobenih predsedniških kuharjev in je slavnostno večerjo pripravila kar Fordova mama Betty. "Med kuhanjem se je ozrla k mojemu očetu in rekla: 'Gerry, nekaj tu je zelo narobe. Pravkar si postal predsednik ZDA, jaz pa še vedno kuham'," je pripovedoval Ford mlajši.

Agencija na pomoč pri snemanju nanizanke
Lynda Johnson Robb
, starejša hčerka Lyndona in Claudie "Lady Bird" Johnson, pa se spominja, kako je ljubezen njene mame do priljubljene TV-serije vesterna Gunsmoke prisilila predsednika Johnsona, da je sklical sestanek Agencije za komunikacije (WACA), vojaške agencije, pristojne za obveščanje prvega moža Amerike. Ker so državniške večerje včasih zmotile TV-spored prve dame, je Ford agencijo zaprosil, naj najde rešitev. "Nekako mu je uspelo prepričati WACA, da je našla način, da posname Gunsmoke za mamo," je povedala Robbova.

Vsi v Johnsonovi Beli hiši pa niso dobili tistega, kar so hoteli. Mlajša sestra Robbove, Luci Baines Johnson, se spominja, da je očeta prosila, da v Belo hišo na zasebni koncert povabi Beatle, ki so obiskali ZDA kmalu po Kennedyjevem atentatu, a jo je zavrnil, ker je ljudstvo še vedno žalovalo.

Sasha in Malia Obama imata očitno več sreče, saj naj bi prvi par ZDA na željo hčerk na Pensilvanijsko avenijo 1600 povabil priljubljeno britansko fantovsko skupino One Direction.