Američanka po razglasitvi ni skrivala solz sreče. Foto: EPA
Američanka po razglasitvi ni skrivala solz sreče. Foto: EPA
Mis sveta 2010
18-letna Američanka je prejela svojo krono iz rok gibraltarske lepotice Kaiane Aldorno. Foto: EPA

18-letna Američanka prihaja iz mesta Louisville (zvezne države Kentucky) in je študentka na Mednarodni univerzi za družboslovje (International University of Humanities). ZDA so z njenim okronanjem po letih 1973 in 1990 še tretjič slavile na izboru za mis sveta. Druga spremljevalka je postala 22-letna predstavnica Venezuele Adriana Vasini. Prva pa 20-letna predstavnica Bocvane Emma Wareus.

Kako je potekala pot do krone?
V Sanji, kamor je odpotovala tudi slovenska predstavnica Sandra Adam, a se je domov predčasno vrnila zaradi zdravstvenih težav (izbor je sicer spremljala z domačega kavča), so že pred današnjim finalom izbrali pet izmed 25 polfinalistk.
Med njimi je bila irska predstavnica Emma Britt Waldron, ki je na Talent Showu slavila s svojim igranjem violine, Natasha Metto iz Kenije se je v polfinale uvrstila kot zmagovalka tekmovanja Lepota z namenom, predstavnica Severne Irske Lori Moore je bila najuspešnejša športnica, Norvežanko Mariann Birkedal so razglasili za Top model, Portoričanko Yaro Lasant pa za najlepšo v bikiniju.

Irki, Kenijki, Severni Irki, Norvežanki in Portoričanki se je najprej pridružilo dvajset polfinalistk, in sicer predstavnica Paragvaja, Sv. Lucije, Nizozemske, Kanade, Francije, Bahamov, Kolumbije, Rusije, Tajske, Južne Afrike, Mongolije, Francoske Polinezije, Škotske, Venezuele, Namibije, Italije, Nemčije, Kitajske, Bocvane in kasnejše zmagovalke mis ZDA.

Sledil je izbor najlepših med najlepšimi. Sodniki so med sedmerico izbrali predstavnice Venezuele, Irske, Kitajske, Italije, Norveške, ZDA in Bocvane. V nadaljevanju je peterica izbranih deklet - Venezuelka, Irka, Kitajka, Bocvanka in Američanka - morala stopiti pred polno dvorano v Sanji in v tridesetih sekundah odgovoriti na vprašanji, kaj jim pomeni naziv mis sveta in zakaj bi same želele to postati.

V žiriji pet nekdanjih misic in Julia Morley
O tem, katera izmed 115 tekmovalk je na koncu domov odšla s krono, lento in zavidljivimi nagradami, je odločala žirija, ki so jo med drugim sestavljale lastnica licence izbora Julia Morley in nekdanje zmagovalke najprestižnejšega izbora za najlepšo: Francozinja Denise Perrier Lanfranchi (mis sveta 1953), Britanka Ann Sidney (mis sveta 1964), Švedinja Mary Stävin (mis sveta 1977), Nigerijka Agbani Darego (mis sveta 2001 in prva temnopolta mis), Maria Julia Mantilla iz Peruja (mis sveta 2004), Kitajka Džang Ši Lin (mis sveta 2007) in Rusinja Ksenija Suhinova, ki je krono mis sveta nosila leta 2008.

Finalno prireditev so z glasbenimi vložki popestrili britanski pevec, zmagovalec X Factorja Shayne Ward, ameriški saksofonist Dave Koz in Carlos Aponte, pevec, ki prihaja iz Portorika. Dvourni spektakel je povezovala Angela Chow.

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate spodaj (vira fotografij: EPA in Reuters).