Veliko Britanijo je v noči na soboto prizadelo hudo neurje. Foto: EPA
Veliko Britanijo je v noči na soboto prizadelo hudo neurje. Foto: EPA
Brata sta vojakom pomagala pri postavljanju vreč s peskom. Foto: Reuters
Temza je imela januarja rekordni pretok od začetka meritev leta 1883. Dnevni pretok vode je več kot 50-krat presegel 275 kubičnih metrov vode na sekundo. Foto: EPA

V Angleškem kanalu, kjer je neurje močno razburkalo morje, je z ladje za križarjenja odneslo 85-letnega potnika, ki je pri tem umrl. V Londonu je umrla 49-letna ženska, ko se je na njen avtomobil zrušil zid. Na Škotskem medtem pogrešajo pohodnika, ki sta se odpravila na najvišji britanski vrh Ben Nevis.

O smrtni žrtvi poročajo tudi iz Irske, kjer je 19-letnik z avtomobilom trčil v podrto drevo na cesti in pri tem umrl.

V noči na soboto je neurje prek Bretanje doseglo jug Velike Britanije, močni vetrovi in deževje pa so najbolj prizadeli jug Anglije. S hudimi poplavami se že več tednov spopadajo tudi drugod po državi. Reka Temza naj bi ta konec tedna dosegla najvišjo raven v zadnjih 60 letih, potem ko so januarja izmerili nov rekorden pretok po letu 1883, ko so začeli zapisovati rekorde. Dnevni pretok vode je več kot 50-krat presegel 275 kubičnih metrov vode na sekundo.

Številni brez električne energije tudi v Franciji in na Irskem
Na Otoku je brez elektrike ostalo 140.000 gospodinjstev, od tega okoli 100.000 v Bretanji. Težave z elektriko imajo tudi na Irskem, kjer je brez nje okoli 60.000 gospodinjstev, v Franciji pa okoli 90.000.

Na pomoč tudi člani kraljeve družine
Na pomoč Britancem, ki jih pesti najbolj moker začetek leta v zadnjih 250 letih, so priskočili tudi britanska kraljica Elizabeta II. in njena vnuka, princa William in Harry. Prizadetim pomaga več kot 2.000 vojakov, na pomoč pa sta se odpravila tudi princa William in Harry. Vreče s peskom, s katerimi se skušajo ljudje zaščititi pred naraslimi vodami, sta skupaj z vojaki poprijela v petek v vasi Datchet. Kot so ob tem pojasnili v Kensigtonski palači, želita princa tako izkazati svojo solidarnost z žrtvami poplav.

Njuno početje je privabilo tudi številne radovedneže in novinarje, ki so ju prišli pogledat. Pri tem je William novinarju Guardiana Robertu Boothu v šali dejal, naj raje odloži svoj zvezek in pride pomagat. Čeprav se je novinar na 'povabilo' odzval, pa so ga vojaki zavrnili, saj ni imel primerne opreme za delo.

Obilne snežne padavine pa povzročajo težave v ZDA in na Japonskem. Močno sneži v več delih Japonske: v Tokiu so namerili najdebelejšo snežno odejo v zadnjih 45 letih.

Nov snežni metež v ZDA
Po ameriškem severovzhodu pa divja snežno neurje, kar močno ovira promet. Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Edvard Žitnik, se srednji vzhod ZDA pripravlja na nov, ponekod že šesti veliki snežni metež letos. Bojijo se novih množic na letališčih ter zastojev na železnicah in cestah. Iz zvezne države Pensilvanije poročajo tudi o verižnem trčenju, v katerem je bilo udeleženih več kot sto vozil.

Kot je poročal Žitnik, analitiki že ocenjujejo, da bo obilen sneg za dva odstotka znižal gospodarsko rast v prvem četrtletju. Ob večjih stroških za ogrevanje je upadla prodaja v trgovinah in restavracijah, saj ljudje ostajajo doma. Samo v četrtek je brez elektrike ostalo 800.000 ljudi, od tega velika večina na jugu.