Hubertova naj bi serijo Princ z Bel Aira zapustila zaradi nosečnosti, s katero naj bi kršila pogodbo. Toda nosečnost in rojstvo so vključili tudi v serijo, saj je njen lik Vivian rodila sina Nickyja. Za tem pa so jo odpustili. Smith je v preteklih intervjujih povedal, da je imel s Hubertovo že prej nesoglasja - še preden je zanosila. Foto: EPA
Hubertova naj bi serijo Princ z Bel Aira zapustila zaradi nosečnosti, s katero naj bi kršila pogodbo. Toda nosečnost in rojstvo so vključili tudi v serijo, saj je njen lik Vivian rodila sina Nickyja. Za tem pa so jo odpustili. Smith je v preteklih intervjujih povedal, da je imel s Hubertovo že prej nesoglasja - še preden je zanosila. Foto: EPA
Jada Pinkett Smith in Will Smith
Jada Pinkett Smith se je burno odzvala na seznam letošnjih nominirancev tudi zato, ker na njem ni njenega soproga, ki si je po njenem mnenju zaslužil nominacijo za svojo vlogo v filmu Concussion. Foto: EPA

Igralka, ki je tri sezone upodabljala teto Vivian (preden so jo odpustili - tudi na račun nesoglasij s Smithom), je objavila videoposnetek na dan Martina Luthra Kinga Jr., v katerem se je obregnila predvsem na besede Jade Pinkett Smith, ki je izjavila, da ima akademija pravico, da podeli priznanje komur koli. "Naša odgovornost pa je, da spodbudimo spremembo," je zapisala predtem Pinkett Smithova in s tem navezovala svoje besede na igralce različnih ras.

Hubertova je soprogo Willa Smitha označila za "Miss Thing" in začela svoj posnetek z nagovorom: "Ali tvoj mož nima svojega jezika, s katerim lahko govori?" Nato pa je strnila svoje misli okoli perečega vprašanja. "Zdi se mi ironično, da nekdo, ki je zaslužil na milijone in milijone ameriških dolarjev na račun ljudi, zdaj te želi bojkotirati, samo zato, ker ni bil nominiran ali ker ni zmagal," je razmišljala Hubertova. "Tako ne gre v življenju."

Poudarila je, da nihče izmed njih ni Barack ali Michelle Obama. "Morata prek sebe. Imate veliko produkcijsko podjetje, pod okriljem katerih producirate filme svojim prijateljem, družini in sebi. Ste del Hollywooda in ste del sistema, ki je nepravičen do drugih igralcev. Zato se zresnita," je še dodala Hubertova.

Hubertova se je ob tem spomnila, kako je med snemanjem serije Princa z Bel Aira pristopila k Smithu in ga prosila, da bi skupaj zaprosila za povišico, tako kot to počnejo v "belih serijah", kot so Prijatelji. "Odgovoril si mi: 'Moj dogovor je moj dogovor. In tvoj dogovor je tvoj dogovor." Na koncu objave pa je še dodala: "Veš, nekateri moramo odplačati hipoteke, plačati račune in se obremenjevati z večjim s***, kot so oskarji."

Bojkot oskarjev kot opozorilo akademiji
Toda Pinkett Smithova ni edina igralka v Hollywoodu, ki je izrazila nasprotovanje glede rasne raznolikosti nominirancev na oskarjih. Podobno kot ona se je oglasil tudi režiser Spike Lee, ki bo prireditev že drugo leto zapored izpustil. Pridružil pa se mu bo tudi režiser Michael Moore.

Le nekaj ur po Leejevi odločitvi so se oglasili tudi predstavniki akademije."Medtem ko slavimo izredne dosežke nominirancev, sem strtega srca in razočarana zaradi pomanjkanja raznolikosti. To je težek, a pomemben pogovor. In čas je za veliko spremembo. Akademija dela dramatične korake, da bi spremenila postavo naših članov. V prihajajočih dneh in tednih bomo pregledali svoje člane, da bi s tem vnesli čim več - močno potrebne - raznolikosti," je zapisala predsednica akademije Cheryl Boone. Ob tem pa je še poudarila, da je naloga akademije doseči čim večjo raznolikost članov - tako v spolu, rasi, narodnosti kot spolni usmerjenosti.

Kolegi pri reviji Vikend so na svoji Facebook strani opozorili, da je res, da so glasovalci Akademije v veliki večini stari beli moški, a to še vedno ni srž problema. Kot primer so izpostavili prispevek Daily Beasta, v katerem so (brez potrebe) užali kup belih nominirancev - od Christiana Balea do Stevena Spielberga - in potem pride na dan s svojimi predlogi za temnopolte oskarje.

"Zmogli so le štiri: Idrisa Elbo, Straight Outta Compton, Willa Smitha in Tangerine. Če mu prvega priznamo, drugega in tretjega niti slučajno ne, četrti pa je sicer res biserček, a precej nišen, je povsem jasno, da problem tiči drugje," so zapisali in ob tem še citirali Leeja, ki je pred kratkim izjavil: "V ZDA je lažje postati temnopolti predsednik države kot temnopolti šef filmskega studia." Tako se težave začnejo že v fazi nastajanja filma.