Jason Russell ni zdržal izjemnega medijskega pritiska, ki ga je sprožil njegov film KONY 2012. Foto: Reuters
Jason Russell ni zdržal izjemnega medijskega pritiska, ki ga je sprožil njegov film KONY 2012. Foto: Reuters
Joseph Kony
Film Jasona Russlla se osredotoča na domnevne zločine Ugandčana Josepha Konyja in njegove Gospodove odporniške vojske (Lord's Resistance Army - LRA). Foto: EPA

Američan, ki si je za cilj zadal aretacijo ugandskega vojnega zločinca Josepha Konyja, namreč trpi zaradi duševnih težav, ki so "posledica izčrpanosti, stresa in dehidracije", je pojasnila njegova žena Danica.

Kot je znano, so 33-letnega režiserja prijeli v četrtek zjutraj, potem ko so ga našli oblečenega le v spodnje perilo, ko je masturbiral in vandalsko uničeval avtomobile. "Policisti so ugotovili, da je iracionalno in čudaško obnašanje moškega bolj zdravstvene narave," je prejšnji teden pojasnjevala predstavnica sandieške policije. Russlla niso aretirali, ampak so ga pospremili v bližnjo bolnišnico.

"Zdravniki pravijo, da se to pogosto dogaja - sploh glede na to, da je bilo njegovo telo v zadnjih dveh tednih izpostavljeno duševnemu, čustvenemu in fizičnemu šoku," še pravi Russllova in poudarja, da je družini težko razumeti "ta nenadni prehod od relativne anonimnosti do vsesplošne pozornosti".

Niso bili krivi mamila ali alkohol
Ob tem žena 33-letnega aktivista še poudarja, da zdravniki v telesu njenega moža ob pridržanju v bolnišnici niso našli sledov mamil ali alkohola in da je bilo stanje, v katerem so ga našli, izključno posledica psihičnih težav. A kljub vsemu tako zdravniki kot Russllova družina verjamejo, da mu bo kmalu bolje: "Vemo, da je pred njim dolga pot, ampak smo prepričani, da si bo povsem opomogel." Danica je ob tem še pojasnila, da bo njen mož v psihiatrični bolnišnici predvidoma nekaj tednov, lahko pa tudi več mesecev.

Video si je ogledalo že več kot 84 milijonov ljudi
Russell je zaslovel pred nekaj tedni, ko je na svetovnem spletu objavil 30-minutni film z naslovom Kony 2012, ki se osredotoča na Josepha Konyja, zloglasnega vodjo ugandske uporniške vojske LRA, obtoženega, da je v 26 letih ugrabil več kot 30.000 otrok, deklice prisilil v spolno suženjstvo, dečke pa izuril za otroške vojake. Video je od 5. marca pritegnil več kot 80 milijonov ogledov, navdušil na tisoče mladih za politični aktivizem, Russllova organizacija Invisible Children pa je z njim do zdaj zbrala okoli pet milijonov dolarjev.

Kritike zaradi nedoslednosti, metod, financ
A tako organizacija kot Russell in projekt sam so bili v zadnjih tednih deležni tudi številnih kritik zaradi sporočila filma, (pre)pozne pozornosti, namenjene Konyju, in enostranskosti zgodbe - prebivalci Ugande namreč opozarjajo, da je tudi ugandska vojska kriva podobnih zločinov, da oboroženih spopadov v Ugandi zdaj skoraj več ni in da je Konyjeva vojska, ki je že pred leti zapustila Ugando, danes že tako šibka, da jo sestavlja le še nekaj sto pripadnikov.

Organizacija se je sicer morala zagovarjati tudi zaradi finančne netransparentnosti - precejšen delež sredstev so namreč porabili za potovanja in filmsko produkcijo, namesto da bi jih namenili pomoči prizadetim.

Russell je na vse kritike skušal odgovoriti z vrsto intervjujev, organizacija je posnela tudi 10-minutni video, v katerem odgovarja na vprašanja kritikov, a so se protesti vseeno nadaljevali, tako da so morale ugandske nevladne organizacije odpovedati vrsto načrtovanih projekcij filma.

Tretjina ameriških senatorjev Konyja obsodila
V sredo je organizacija dosegla eno večjih zmag - 33 ameriških senatorjev, pripadnikov obeh političnih opcij, je predstavilo resolucijo, ki Josepha Konyja in njegovo Gospodovo odporniško vojsko (Lord's Resistance Army - LRA), obtožuje zločinov proti človečnosti. "Joseph Kony predstavlja najslabše v človeški rasi. On in njegovi sodelavci morajo odgovarjati za vojne zločine," je ob predstavitvi resolucije dejal demokratski senator iz Delawara Chris Coons, ki je bil skupaj z republikancem Jimom Inhofom pobudnik resolucije.