Igralec Eddie Murphy (na fotografiji z dekletom Paige Butcher) pravi, da se zdaj želi posvečati predvsem glasbi. Foto: EPA
Igralec Eddie Murphy (na fotografiji z dekletom Paige Butcher) pravi, da se zdaj želi posvečati predvsem glasbi. Foto: EPA

"Svet je ponorel," pravi 53-letnik v skladbi, ki nosi naslov Oh Jah Jah, v njej pa se Murphy obregne ob policijsko nasilje, ki je lani pretreslo ZDA. "Policija strelja črne otročičke, slava mladim in nedolžnim," je uglasbil igralec v pevskih vodah.

Zaradi dveh temnopoltih moških v Fergusonu in Staten Islandu, ki sta umrla v soočenju s policijo, proti policistoma, ki sta ju ubila, pa se ni vložila obtožnica, so izbruhnili množični protesti. Ti pa so se končali v trenutku, ko je temnopolti Ismaayl Brinsley v Brooklynu konec decembra hladnokrvno umoril dva policista, pred dejanjem pa sporočil, da je šlo za maščevanje za smrt Michaela Browna in Erica Garnerja.

Lahko tudi kantri ali džez
Murphy je svoj zadnji album Love's Alright izdal pred 20 leti, med letoma 1982 in 1993 pa posnel tudi nekaj uspešnic, kot je Party All the Time z albuma How Could It Be, ki je v ZDA zasedla drugo mesto na lestvicah. Jeseni 2013 je nato izdal nov singel - reggaeskladbo Red Light, pri kateri je sodeloval s Snoop Lionom, pa tudi pri Mellow Miss Mary, ki je bila zasnovana kot "nova himna marihuani".

Čeprav so njegovi izdelki v ritmu reggaeja, pa Murphy vztraja, da je lahko doma v katerem koli žanru. "Takoj zdaj bi lahko posnel kantrialbum. Ali džezovskega," zatrjuje.