V Švici šolani Kim velja za velikega ljubitelja košarke. Fotografija je iz septembra lani. Foto: EPA
V Švici šolani Kim velja za velikega ljubitelja košarke. Fotografija je iz septembra lani. Foto: EPA
Dennis Rodman
Bela hiša je zaradi Rodmanovih 'bližnjih srečanj' s Kimom v nerodnem položaju, saj ne ve, kaj naj stori. Foto: Reuters
Rodman zapel vse najboljše za Kim Džong Una

52-letni nekdanji košarkar, ki je veljal za enega najboljših skakalcev, slovel pa je tudi po tetovažah, razmerju z Madonno, hitro spreminjajoči barvi las in sploh ekscentričnem življenju, velja za Američana, ki ima z nepredvidljivim in skrivnostnim mladim voditeljem Severne Koreje najtesnejši odnos. V ponedeljek je z desetčlansko ekipo košarkarjev znova, že četrtič, prišel v skoraj hermetično zaprto državo, da bi prisostvoval srednemu vrhuncu, rojstnemu dnevu mladega diktatorja. Mimogrede, rojstni dan in letnica rojstva Kim Džong Una nista uradno potrjena.

Rodman je mladega Kima že večkrat označil za prijatelja in dejal, da se gre "košarkarsko diplomacijo", a skupine za človekove pravice njuno druženje vztrajno kritizirajo, Bela hiša pa opozarja, da Rodman na noben način ne predstavlja ZDA. A košarkar se očitno še naprej zabava in ostro nastopi proti vsakemu, ki skuša problematizirati njegove poteze.

"Odlična priložnost za svet"
V pogovoru za CNN se je tako precej razjezil, ko ga je novinar vprašal, ali bo med obiskom Pjongjanga s Kimom govoril tudi o Kennethu Baeju, korejsko-ameriškem državljanu, ki je bil lani obsojen na 15-letno kazen v delovnem taborišču. Pjongjang namreč trdi, da je Bae turistične posle opravljal pod pretvezo netenja vstaje. "Če bi razumeli, kaj je Bae naredil ... Veste, kaj je naredil v tej državi? Rad bi govoril o tem," se je Rodman razburjeno odzval, nato pa dejal, da želi z obiskom "še malo odpreti vrata, čeprav se zaveda, da bodo on in njegova ekipa v domovini znova deležni psovanja".

Prepričan je, da je obisk "odlična priložnost za svet" ter dodal: "Rad imam svojega prijatelja. On je moj prijatelj." Rodman je vse bolj razburjeno nadaljeval: "Veste, tukaj je 10 moških, ki so zapustili svoje družine, da bi s športnim dogodkom pomagali tej državi. Niti približno me ne zanima, kaj si mislite. Poglejte te fante za menoj, drznili so si narediti veliko stvar, drznili so si priti sem."

Med gledalci člani elite
Med Rodmanovimi izbranci, ki se bodo pomerili z najboljšimi severnokorejskimi košarkarji, so tudi nekatera znana imena iz Lige NBA - Kenny Anderson, Vin Baker, Craig Hodges in Charles D. Smith, v Pjongjangu so tudi štirje nekdanji odlični igralci ulične košarke. Njihova povprečna starost je 48 let.

Gledalci na revijalni tekmi bodo večinoma člani tamkajšnje politične in vojaške elite, nekaj pa bo tudi tujcev, ki so plačali 8.500 ameriških dolarjev za štiridnevni izlet po državi, ki vključuje tudi vstopnico za omenjeno tekmo. Komisar Lige NBA David Stern je pred tekmo dejal, da liga s to "avanturo" nima nič in da je ne podpira, dokler ne bo takšnega druženja potrdilo tudi ameriško zunanje ministrstvo. "Čeprav je šport v mnogih primerih sredstvo za premostitev kulturnih razlik, to ni eden izmed takih primerov," je dodal.

Prijateljstvo, ki buri duhove
Rodman je to komunistično trdnjavo, iz katere pridejo le redke preverjene informacije, v kateri milijoni ljudi trpijo zaradi lakote in revščine in ki občasno zagrozi z uporabo jedrskega orožja, prvič obiskal lani februarja. Do zdaj sta Rodman in Kim stkala nepričakovano in nenavadno prijateljstvo, mladi voditelj pa svojega gosta ob vsakem obisku zasipa z darili in pojedinami.

"Zaradi njegovega strica nisem zaskrbljen," pa je Rodman med potjo v Pjongjang komentiral nedavno usmrtitev Kimovega strica Džang Song Teka, ki je dolgo veljal za drugega najvplivnejšega moža v državi.

Rodman zapel vse najboljše za Kim Džong Una