Iz sveta znanih
Prvi par ZDA se je v nedeljo vrnil z oddiha ob koncu tedna v New Jerseyju. Foto: Reuters
Trumpova je na konferenci govorila v sklopu svoje kampanje "Be best". Foto: Reuters
Ameriški mediji niso povsem prepričani, kaj naj si mislijo o Melanii Trump. Foto: Reuters
Melania je s selitvijo v Belo hišo čakala pol leta, to poletje pa jo v nekem trenutku ni bilo na spregled kar 24 dni. Foto: Reuters
V ponedeljek sta zakonca Trump ameriški javnosti predstavila dva povsem nasprotna obraza: predsednik se je na Twitterju znova spustil z vajeti, prva dama pa je opozarjala pred nevarnostmi družbenih omrežij. Foto: Reuters

Dodaj v

Se Melania s svojo kampanjo proti ustrahovanju postavlja po robu soprogu?

Prva dama opozarja pred ustrahovanjem na spletu
21. avgust 2018 ob 11:08
Washington - MMC RTV SLO

Na isti dan, ko je Donald Trump na Twitterju napadel Johna Brennana kot "najslabšega direktorja Cie v zgodovini ZDA" in političnega "šarlatana", je Melania Trump posvarila pred uničevalno močjo družbenih medijev.

Prva dama ZDA je bila slavnostna govornica na zvezni konferenci o kibernetskem ustrahovanju v Marylandu. "Priznajmo si: večina otrok se bolj zaveda prednosti in slabosti družbenih omrežij kot nekateri odrasli," je dejala 48-letna Trumpova.

"V današnji globalni družbi so družbena omrežja neizogiben del vsakodnevnih življenj naših otrok. Lahko se jih uporabi na številne pozitivne načine, ko pa se jih zlorablja, so lahko tudi zelo destruktivna in škodljiva."

Do izjav prve dame prihaja v času, ko njen soprog na Twitterju nadaljuje neobrzdano gonjo proti osebam, ki jih razume kot sebi sovražne. Tako je za Roberta Muellerja, posebnega tožilca, ki vodi preiskavo o ruskem vmešavanju v ameriške volitve, zapisal, da se "sramoti" in sam sebe "diskreditira".

Še ostrejši je bil Trump v teh dneh do Brennana, do lani direktorja Cie, ki pa je bil po odhodu iz agencije izjemno kritičen do Trumpa. Marca letos je tako Brennan dejal, da je Trump paranoičen in da nenehno izkrivlja dejstva, ter ga označil za šarlatana.

Trump je Brennanu prejšnji teden odvzel varnostna potrdila za dostop do zaupnih podatkov ter s podobno potezo zagrozil več drugim kritikom.

Melania za zaščito otrok
Melania sicer v svojem govoru ni neposredno omenila soproga in njegove agresivne rabe Twitterja, orodja, ki ga predsednik redno uporablja za blatenje in psovanje svojih nasprotnikov in kritikov.

Trumpova se je namesto tega v svojem govoru posvetila prizadevanjem za boj proti kibernetskemu ustrahovanju mladih in dejala, da morajo odrasli storiti vse, kar lahko, da bi otroke oskrbeli s podatki in orodji za varno rabo spleta.

Občinstvu v Rockvillu je povedala, kako impresionirana je bila nad skupino dijakov, ki so sodelovali na Microsoftovem svetu za digitalno dobro. "Navdahnila me je njihova iskrena predanost do zmanjševanja ustrahovanja med vrstniki prek prijaznosti in odprte komunikacije," je dejala. "Mislim, da bodo s poslušanjem zamisli in pomislekov otrok odrasli lažje pomagali mladim rokovati se s to pogosto težko temo."

"Priznajmo si: večina otrok se bolj zaveda prednosti in slabosti družabnih omrežij kot nekateri odrasli, a še vedno moramo storiti vse, kar lahko, da bi jih oskrbeli s podatki in orodji za uspešne in varne spletne navade."

Trumpova je na konferenci nastopila v sklopu svoje kampanje za pomoč otrokom, naslovljene "Be best".

Na stran Le Brona Jamesa
Do njenih izjav prihaja po tem, ko je v izjavi za javnost pohvalila zvezdnika NBA-ja Le Brona Jamesa tik za tem, ko ga je njen soprog na Twitterju užalil.

In junija, v času Trumpove politike ločevanja otrok prebežnikov od staršev na mehiški meji, je Melanijina predstavnica sporočila, da prva dama "težko gleda otroke, ločene od svojih družin". "Prva dama verjame, da potrebujemo državo, ki spoštuje vse zakone, a tudi državo, ki vlada s srcem," je takrat sporočila Stephanie Grisham.

Ob vseh teh izjavah prve dame, ki se zdijo v nasprotju s prakso njenega soproga, si zdaj ameriški mediji belijo lase, ali gre za neko premišljeno taktiko Bele hiše v slogu dobri-slabi policaj ali pa, kot se sprašuje CNN, Melania dejansko "trola svojega soproga s svojo kampanjo proti ustrahovanju".

"Če se vam vrti v glavi, ko skušate združiti ponedeljkove besede prve dame s ponedeljkovimi tviti predsednika, ni nič narobe z vami. Pravzaprav, če vas neskladje med obema Trumpoma ne vrže popolnoma, preprosto niste dovolj pozorni," piše CNN.

Melanijin izbor kampanje – proti ustrahovanju – je toliko bolj nenavaden, ker si je, navsezadnje, Trump že precej pred ne ravno diplomatskimi tviti iz Bele hiše kariero zgradil z napadi na ljudi – bodisi v času svojega resničnostnega TV-šova Pripravnik bodisi med svojo ostro predvolilno kampanjo.

Prva dama skrivnostnosti
New York Times je prejšnji teden objavil obsežen članek o Melanii, "skrivnostni prvi dami", kot je naslovil prispevek.

V njem so zapisali, da je Trump svoji soprogi predlagal, naj raje izbere drugo temo svoje kampanje, da bi se ognila vprašanjem, kako lahko soproga znanega twitterskega ustrahovalca svari ravno pred spletnim ustrahovanjem. Kot piše časnik, jo je Trump opozoril, da se s tem izpostavlja posmehu. A Melania je zavrnila soprogov nasvet in dejala, da se je pripravljena soočiti s kritikami.

Melanio Trump je tako tudi po letu in pol Trumpovega predsednikovanja izjemno težko prebrati.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
luckylucke
# 21.08.2018 ob 11:48
Vsekakor mi je Melanija bolj všeč, kot Donald!
2px_orbitala
# 21.08.2018 ob 11:38
@lukace5

Obdobje največjega miru na svetu? Ja, morda za Evropo in ZDA - Sirci, Palestinci in 90% Afrike bi te pa demantiralo.
Rasta75
# 21.08.2018 ob 12:20
Twitter je dobesedno tisti zid za gostilno v vasi, po katerem urinirajo in bruhajo vsi vaški cucki in pijanci...
Brannigan
# 21.08.2018 ob 11:57
lukace5

pa ni ta mir zaradi Trumpa lol.
Res da ni začel vojn (še - to trdim zgolj zaradi tega ker je predsednik ZDA, katerim je to v navadi))
Je pa že zmetal par bombic.
Pa tudi vojakov ni potegnil od nikoder.
vidaest
# 21.08.2018 ob 11:37
Ugasnite Trumpu račun na Twitterju, da ne bo več mogel ogrožati svobode govora s svojimi zlorabami.

Če ugasneš Trumpov račun na Twitterju, ugasneš tudi Trumpa.
dalton1
# 21.08.2018 ob 13:08
Že dolgo trdim, da je Melania najintelegentnejši del Bele hiše. Od več Američanov sem slišal, da imajo raje Melanio kot Trumpa.
kokio
# 21.08.2018 ob 13:42
Vse je del igre. Donald rabi malo protiutež da se malo omili kak hiter tweet :)
mbvana
# 21.08.2018 ob 13:27
Ta dva sta kot good cop & bad cop pod eno streho.

Pa vprašanje katerga je bolj resno za jemat.
nikagaja
# 21.08.2018 ob 12:54
"Melanio Trump je tako tudi po letu in pol Trumpovega predsednikovanja izjemno težko prebrati."

meni je ni cisto nic tezko prebrati. to je odlocna in dovolj inteligentna zenska, ki na primeren nacin pove, kar si misli.
Brannigan
# 21.08.2018 ob 12:48
lukace5
Kar se stanja ekonomije ZDA tiče je dosegel več kot njegov predhodnik, vendar menim da na plečih preostalega sveta. Sam menim, da so ZDA podpirale globalno prosto trgovino, dokler so imele od tega korist, sedaj ko se je svet prilagodil in tudi ostali žanjejo koristi tega sistema, pa bi oni radi carine nazaj.
Ker nisem ZDA državljan me njihovo blagostanje ne gane kaj preveč.
Ne morem mimo dejstva, da so njegovi predhodniki svet izkoriščali na tak način, on pa ga sedaj drugače. Tako da Trumpa tudi v ekonomiji ne vidim kot rešitelja, temveč povzročitelja težav. Iz vidika državljana ZDA, pa seveda razumem, da v njegovi politiki vidijo ekonomski uspeh.
V isti sapi naj rečem, da trgovinski deficit, o katerem je toliko govora zadnje čase, ni tako enostavna reč. Če imajo ZDA kot država minus, ni nujno, da ga imajo ZDA podjetja, kot so Nestle in podobni. Ti imajo vedno večji dobiček. Zakaj se to ne pozna v ZDA proračunu pa je zadeva njihovih notranjih davkov in pomojem nima veze z mednarodnim trgovanjem.
STANE
# 21.08.2018 ob 11:50
Melanio Trump je tako tudi po letu in pol Trumpovega predsednikovanja izjemno težko prebrati.

Res je,že zadnjič je šla kontra možu v podporo razdvojenih otrok,tokrat opozarja na spletna omrežja, preko katerih njen mož nonstop "komounicira"z javnostjo in to tako,da se smeši.
Čudno ponašanje... malo sumim,da mu kljubuje zaradi vseh teh afer z ljubicami in se res ne strinja z določenimi stvarmi,ki jih Trump počne.Močna ženska,ni kaj...
Kobalt
# 21.08.2018 ob 12:08
1. Ne vem zakaj, a mi je imidž Prve Dame čedalje bolj všeč. Hkrati se mi poraja vprašanje, da ni njen angažma morda le fasada. Težko natančno ubesedim, morda naj za primer navedem masovno hipnozo ob nastopu aktualnega papeža Frančiška, ki je zamenjal izjemno nepriljubljenega Benedikta in s tem omilil odvračanje množic od krščanske sfere. Sem v ambivalentnem precepu.

2. Hvala za nov ključnik #ustrahovalec-s-Twitterja
alcatraz
# 21.08.2018 ob 11:36
komedijanti.
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 13:32
@mbvana:
Jaz tudi tako mislim. Težko verjamem, da se njuna trenja odslikavajo v njunem javnem oglašanju, ampak mislim da namerno to počneta, ker tako vsem ciljnim publikam zadostiš.
@twwwter
# 21.08.2018 ob 13:17
"Trump rohni na Twitterju, Melania pa svari pred pastmi družbenih omrežij"

Glavna past je lahkovernost ljudi, pa naj gre za družbena omrežja ali medije. Mediji zelo hitro izgubljajo svojo verodostojnost ravno v zvezi s poročanjem o Trumpu, ki je zanje zanimiv izključno le kot čudak ali klovn, kar je vse bolj očitno tudi lahkovernim. Javnost vendarle ni toliko naivna, zato izgubljanje verodostojnosti na celi črti želijo mediji sedaj ustaviti - ne z argumenti, ki jih nimajo, temveč s splošnim navijanjem svojih zvočnikov ali z velikostjo fontov na naslovnicah.
Z verodostojnostjo pa je tako kot z nedolžnostjo...
@twwwter
# 21.08.2018 ob 12:45
Trump edini zanesljivo ve, katere novice o njem in njegovem delovanju so "fake" in katere ne. Točno tudi ve, o čem v zvezi z njegovim delovanjem mediji namerno ne poročajo. To seveda zelo žuli medije, ki želijo vsaj tisto javnost, ki se pusti slepo zapeljati, prepričati, da Trump nima pojma in da so vse njihove "novice" o njem in njegovih namerah resnične ali vsaj resničnostne, karkoli naj že to pomeni in da Trumpu ne pripada svoboda izražanja lastnega mnenja o tem.
Hopi
# 21.08.2018 ob 17:34
"Donald Trump na Twitterju napada Johna Brennana, Roberta
Muellerja..."

"Za otroke gre", je reku gun.

Sedaj vidim, kakšne sorte otrok je imel v mislih!
Trubadur
# 21.08.2018 ob 15:25
dajmo naredit iz muhe slona
CarlosNorris
# 21.08.2018 ob 15:05
Ste že slišali za Betteridgov zakon naslovov člankov?
@twwwter
# 21.08.2018 ob 13:34
"V NYT so zapisali, da je Trump svoji soprogi predlagal, naj raje izbere drugo temo svoje kampanje, da bi se ognila vprašanjem, kako lahko soproga znanega twitterskega ustrahovalca svari ravno pred spletnim ustrahovanjem."

No, to je ena taka tipčna "fake" novica, ki si je NYT ne bi smel privoščiti, čeprav je vsemogočen. Treba je le poiskati protislovja v besedilu samem in ob namenu, ki ga s takim pisanjem želijo plasirati, tega ni težko spregledati. Če bi bili namreč mediji resnično tako "ustrahovani" s Trumpovimi tviti, bi jim seveda ne padlo na pamet zapisati takega stavka.
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 13:34
Še link za trditev @abeoljkc1.
abeoljkc1
# 21.08.2018 ob 13:30
TRUMP 2020....KEEP AMERICA GREAT

Podpora med Afro-Američani za desno/Republikansko opcijo: 2004 (Bush) - 11%, 2008 (Obama) - 4%, 2012 (Obama) - 6%, 2016 (Trump) - 8% (vir WIKI)

Teden dni stara Rasmussen-ova anketa pa pravi, da Trumpa podpira že neverjetnih 36% Afro-Američanov.
nikagaja
# 21.08.2018 ob 13:05
firtoh, melanija dela po svoje, vendar na taksen nacin, da ji nihce nic ne more.
Sun1988
# 21.08.2018 ob 12:49
Bravo Melania, samo če greš v Pariz se izogibaj tunelov. Takšne ženske, ki so močne in ne ubogajo znajo doživet nesrečo v Pariških tunelih.
Zlobni genij
# 21.08.2018 ob 12:20
Mnogi ljudje, ki uporabljajo tako imenovana družabna omrežja se sploh ne zavedajo, da na račun njihove ignorance in na račun njihove arogance, praktično z vsemi njihovimi nedolžnimi podatki, ki jih posredujejo na družabnih omrežjih, velike korporacije, ki z omenjenimi družabnimi omrežji in podatki njihovih uporabnic in uporabnikov, služijo mastne denarce.
firtoh
# 21.08.2018 ob 13:00
Melanija nič ne dela po svoje,ker drugače lahko gre,skupaj s svojimi starši, nazaj v Sevnico.
as_if
# 21.08.2018 ob 12:53
"She really doesn't care", a se ne spomnite? Tale njena kampanja je krneki.
Hopi
# 21.08.2018 ob 16:48
Donald Trump na Twitterju napada Johna Brennana, Roberta
Muellerja...

»"Priznajmo si: večina otrok se bolj zaveda prednosti in slabosti
družbenih omrežij kot nekateri odrasli," je dejala 48-letna
Trumpova.«

»"V današnji globalni družbi so družbena omrežja neizogiben del
vsakodnevnih življenj naših otrok. Lahko se jih uporabi na številne
pozitivne načine, ko pa se jih zlorablja, so lahko tudi zelo
destruktivna in škodljiva."« je še dejala 48-letna Trumpova.

Sta, naprimer, John Brennan in Robert Mueller otroka?
Korošec
# 21.08.2018 ob 11:44
Po ubogem Mehičanu, ki je peljal nosečo punco v bolnišnico in se je potem izkazalo, da je bil usumljen umora in je Mehika zahtevala njegovo izročitev je danes zvezna agencija za migracije deportirala ubogega 95 letnega dedka Jakiw Palij-a, ki živi v ZDA vse od leta 1949 nazaj v Nemčijo, je bivši pripadnik SS-a v koncentracijskem taborišču Trawniki. Ne bo na RTV nobene zgodbice o tem, kako zdaj fašistoidna ICE in Trump nadlegujejo in deportirajo že uboge penzoniste?
neprilagojen
# 21.08.2018 ob 13:42
druzbena omrezaj so mrtva
obstajajo le levo propagandna omrezja
mogoce je Melanijino svarilo pred tem
Le Bron James ne bo izgradil sole, to je laz, le doniral bo nekaj malega v solo katera bo zgrajena z davkoplacevalskim denarjem in zaradi tega bo nosila njegovo ime
ne vem kako lahko obracate zeno proti mozu toliko, ce bi bilo vprasanje slovenija ali njen moz sigurno bi slovenija odpadla kot knof od gat
lahko obracate in vlecete kontekst koliko vas je volja, toda ona ni nasprotovala mozu, lahko je dopolnila ali pa le ublazila njegovo izjavo
John Brennon ne samo da je najslabsi direktor CIE kaj je bil do sedaj ima se veliko tega na plecih in njegovo upiranje in kricanje je strah pred resnico
lukace5
# 21.08.2018 ob 12:13
@Brannigan
Ne trdim, da je mir zaradi Trumpa. Je pa na drugi strani zelo pohvalno da v skoraj 2. letih ni zacel nobene vojne, kakor se je tukaj napovedovalo. Ramus in njemu podobni so napovedovali konec sveta in jaz sem repliciral temu.

Predvidevam, da si tudi mnenja da Trump nima nic s trenutnim stanjem ekonomske blaginje ZDA. Ce bi bilo slabo bi bil kriv Trump, ko so stvari dobre pa nima nic pri tem. Kako si potem razlagas trditve ekonomistov in samega Obame, ki so vsi po vrsti trdili, da novemu predsedniku (pa kdorkoli ze bo) nikakor ne bo uspelo spraviti rasti nad 3%? Torej ce so oni mislili da ni mozno, Trumpu pa je to uspelo ni to po njegovi zaslugi? Edina druga moznost je da je to po zaslugi Obame, ki pa je bil tako neumen da se niti ni zavedal da je to mogoce;-)
lukace5
# 21.08.2018 ob 11:34
@Ramus
Pojdi na sprehod in si malo oddahni. Po tvoje bi moralo biti ze zdavnaj konec sveta po Trumpovi izvolitvi, dejansko pa je trenutno obdobje najvecjega miru v zgodovini clovestva.
patriot1970
# 21.08.2018 ob 11:38
Nekateri Trumpa že imenujejo najboljši predsednik ZDA!

Jah,...če imaš opravka z pokvarjenimi ljudmi,...moraš včasih tudi zarohneti!

https://twitter.com/AngelLight2U/status/
1028351765324996609
Ramus
# 21.08.2018 ob 11:23
"Trump rohni na Twitterju, Melania pa svari pred pastmi družbenih omrežij"

Ugasnite Trumpu račun na Twitterju, da ne bo več mogel ogrožati svobode govora s svojimi zlorabami.
Kazalo