Katie Holmes in Tom Cruise sta bila poročena malo manj kot šest let, kar je znova razpihalo govorice, da sta pred poroko sklenila pogodbo o petletnem zakonu, ki bi obema pomagal k boljšemu ugledu v javnosti. Tako se je namreč govorilo že, ko sta poroko napovedala. A poznavalci dvomijo, da takšen dokument v resnici obstaja - če bi, bi bilo v njem veretno opredeljeno tudi to, kdo dobi skrbništvo nad Suri. Foto: EPA
Katie Holmes in Tom Cruise sta bila poročena malo manj kot šest let, kar je znova razpihalo govorice, da sta pred poroko sklenila pogodbo o petletnem zakonu, ki bi obema pomagal k boljšemu ugledu v javnosti. Tako se je namreč govorilo že, ko sta poroko napovedala. A poznavalci dvomijo, da takšen dokument v resnici obstaja - če bi, bi bilo v njem veretno opredeljeno tudi to, kdo dobi skrbništvo nad Suri. Foto: EPA
Katie Holmes, Tom Cruise, Suri
Katie Holmes je zaprosila za polno skrbništvo nad Suri, ki je aprila dopolnila šest let. Foto: EPA
Tom Cruise in Katie Holmes
Poroka kot iz sanj se je zgodila novembra 2006 v italijanskem srednjeveškem gradu pred kupom skrbno izbranih svatov. Foto: Reuters
Tom Cruise, Katie Holmes
Zakon je bil nepopravljiv že pred šestimi meseci, je Holmesova zatrdila v prošnji za razvezo zakona. Foto: EPA

Kdaj se je njun zakon začel krhati (in ali je sploh kdaj bil "pravi"), ni jasno, saj oba o podrobnostih molčita, je pa opravljivi spletni portal TMZ izbrskal, da je Katie v prošnji za ločitev med drugim zapisala, da je bil zakon "nepopravljiv" že več kot šest mesecev pred dnem, ko je zaprosila za razvezo - kar je po novih newyorških zakonih tudi nujni pogoj.

Jasno pa je, da je pomemben dejavnik v celotni zgodbi scientologija, ki ji je Cruise popolnoma predan, Katie pa jo je sprejela šele pred poroko (in ji zdaj očitno obrnila hrbet). Njuna hči Suri je namreč aprila dopolnila šest let, ko bi se po pravilih scientološke cerkve morala začeti formalno izobraževati o veri, česar pa menda Holmesova ne podpira.

Veliko (dodatnih) ugibanj je sprožila tudi odločitev 33-letne igralke, da za ločitev zaprosi v državi New York (čeprav je družina načeloma živela v Los Angelesu), kjer ima po mnenju pravnih strokovnjakov več možnosti, da dobi polno skrbništvo nad hčerko - za kar je tudi zaprosila. Po poročanju TMZ-ja je v ločitvenih papirjih med drugim zatrdila, da sta oba zadnji dve leti živela v New Yorku, kar Cruisu verjetno ne bo težko izpodbijati.

Vera bo v tem boju za skrbništvo pomembna
"V tem primeru je zanimivo to, da imamo v postopku dejansko tri akterje - mamo, očeta in precej kontroverzen koncept scientologije," v pogovoru za Reuters pojasnjuje newyorški odvetnik, specializiran za ločitve, Lubov Stark in dodaja: "Hči je v sredini ločitve. Do zdaj je bila očitno vzgajana v scientološkem duhu, in če sodnik odloči, da bo skrbništvo pripadlo materi, se to lahko spremeni, saj lahko Katie spremeni njeno vero." Znano je sicer, da Scientološka cerkev na odhod iz svojih vrst ne gleda ravno z naklonjenostjo, izstop tako vidnih članic, kot sta Katie in mala Suri, pa zagotovo ne bi pomenil pozitivne publicitete.

Stark sicer predvideva, da bo Cruise poskušal doseči, da bi postopek ločitve (in posledično tudi boj za skrbništvo) prestavili v Kalifornijo, kjer mu bo sodni sistem bolj naklonjen. Kalifornijska sodišča so namreč bolj na strani skupnih skrbništev, kar pomeni, da bosta zelo verjetno Cruise in Holmesova morala skupaj odločati o pomembnih temah, ki zadevajo hčerko, torej tudi o veri, ki ji pripada. "In v tem primeru Katie ne bo imela možnosti "izpisati" Suri iz te cerkve," dodaja odvetnik.

Scientološka cerkev se ne bo vpletala
"Scientologija je potencialno nevarna organizacija," opozarja newyorški izvedenec za kulte in kontroverzna gibanja Rick Ross, ki je v preteklosti že večkrat pričal kot strokovna priča na raznih sojenjih oz. v drugih sodnih postopkih, vendar se "zelo verjetno ne bo neposredno vpletal v razpravo o skrbništvu", saj bi ji to lahko prineslo negativno publiciteto, je dejal za Reuters.

Sam je večkrat naletel na ljudi, ki so imeli težave ob stiku s Scientološko cerkvijo: "Dobival sem pritožbo za pritožbo, predvsem od njenih nekdanjih članov." Tudi zato predvideva, da ravnanje Cerkve v smislu strašenja in diskreditacije Holmesove, ni izključeno. Prepričan je, da bo sodniška odločitev glede skrbništva precej odvisna tudi od tega, koliko podrobnosti o scientoloških praksah bo med sodno bitko pricurljalo na dan - če jih bo preveč ali če bodo na scientologijo metale slabo luč, se bo zelo verjetno postopek hitro končal, meni.

Dolga in grda sodna bitka bo Cruisu škodila
Delno se z njim strinja tudi Josh Forman, odvetnik, specializiran za družinsko pravo - kot pojasnjuje, v New Yorku sodišče vedno gleda, kaj bi bilo najbolje v otrokovo korist in v tem pogledu bi lahko zahtevalo razpravo tudi o tem, ali lahko Cruisova vera Suri škodi: "Vera lahko postane tema, vendar je to v bitkah za skrbništvo zelo redko." Sam je sicer prepričan, da ni pričakovati dolgega in grdega ločitvenega postopka: "Dvomim, da bi umazana bitka s Katie dobro vplivala na Tomovo kariero, zato menim, da bi morala doseči sporazum."

33-letno igralko (mimogrede, ameriški mediji so izbrskali zanimivo podrobnost - vse tri žene Toma Cruisa so se od njega ločile v starosti 33 let) so sicer v ponedeljek opazili v New Yorku na snemanju posebne oddaje resničnostnega šova Modni oblikovalci Heidi Klum, opravljivi mediji pa so najprej (poleg tega, da ne nosi več poročnega prstana) opazili, da je kot prerojena - nasmejana, vidno olajšana, kot da uživa v na novo pridobljeni svobodi, piše New York Daily News.

Odpustila publicistko in varnostnike
V zadnjih dneh je sicer Holmesova storila kar nekaj korakov, ki kažejo, da se je trdno odločila otresti moževega oklepa - najprej je odpustila tiskovno predstavnico, ki je za njeno javno podobo skrbela od leta 2007, in znova najela svojo publicistko iz predcruisovskega obdobja Leslie Sloane Zelnik, nato pa se je znebila še ekipe varnostnikov in voznikov, ki jih je najel Cruise in ki so ji zadnje mesece sledili na vsakem koraku.