William in Kate se bosta poročila tri desetletja po poroki njegovih staršev. Foto: EPA
William in Kate se bosta poročila tri desetletja po poroki njegovih staršev. Foto: EPA
Oznanilo princa Charlesa na Facebooku
Princ Charles je zaroko svojega sina oznanil tudi na spletnem omrežju Facebook. Foto: Facebook

Britanski princ William je le storil korak naprej v svoji zvezi s Kate Middleton - pokleknil je in jo zaprosil za roko. Poroka bo prihodnje leto, so sporočili s sedeža velškega princa Charlesa, kjer so še zapisali, da bodo podrobnosti o poroki še sporočili. Za zdaj je znano le to, da bo potekala pozno pomladi ali zgodaj poleti v Londonu.

Najprej je za Katino roko prosil njenega očeta
V sporočilu za javnost so v rezidenci velškega princa še zapisali, da je o zaroki princ že obvestil staro mater, kraljico Elizabeto II., in preostale člane kraljeve družine, še preden je svoji izbranki zastavil usodno vprašanje, pa je za njeno roko zaprosil tudi svojega bodočega tasta, Michaela Middletona. Par bo po poroki živel v Walesu, kjer William služi pri kraljevih zračnih silah (RAF). Kraljica Elizabeta pa je sporočila, da je ob novici navdušena, še poroča BBC.

Čestitke že dežujejo
Na novico o zaroki (ki so jo britanski mediji že nekaj časa vztrajno napovedovali) so se že odzvali v uradu britanskega ministrskega predsednika Davida Camerona, kjer so dejali, da jima premier želi vse najlepše. Oglasil se je tudi vodja britanske opozicije Ed Milliband, ki pravi: "Vsa država jima želi srečo."

Po pisanju britanskih medijev je prvorojenec princese Diane in princa Charlesa, ki je junija dopolnil 28 let, Kate zaprosil med počitnikovanjem v Keniji oktobra letos.

28-letna Catherine Elizabeth Kate Middleton je najstarejša izmed treh otrok nekdanje stevardese Carol in kontrolorja poletov Michaela Middletona, ki sta obogatela s podjetjem, ki po pošti dostavlja različne pripomočke za zabave.

Spoznala sta se med šolanjem
William in Kate sta sicer par že osem let, spoznala pa sta se med šolanjem na univerzi St. Andrews na Škotskem, kjer sta živela v istem študentskem domu. Njuno razmerje je prvič postalo javno leta 2005, ko so ju skupaj fotografirali na smučanju v švicarskem letovišču Klosters.

Kasneje je njuna zveza doživljala številne vzpone in padce - aprila 2007 sta se tudi začasno razšla - predvsem zaradi hudega pritiska medijev, ki ga je Kate le stežka prenašala. Zadnja leta je bodoča kraljica Williama pogosto spremljala na številnih dogodkih, Britance pa osvojila predvsem s svojo brezhibno eleganco.