Moda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 36 glasov Ocenite to novico!
Kreacija Sare Valenci
Perpetuum je latinska sopomenka za trajnost, ki združuje predavanja, delavnice, zbiranje starih oblačil in druge dejavnosti na temo trajnostnega modnega oblikovanja. Najpomembnejši del pa so projekti študentov, v katerih ti izražajo alternative, ki jih vidijo v modi. V kolekcije oblačil, modne dodatke in tekstilije so vtkali lastna razmišljanja o novih, do okolja prijaznih metodah in konceptih, o inovativnih tehnikah in tehnologijah, o etičnosti in odgovornosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kreacija Petra Movrina
Modni teden je bil tudi v znamenju magistrskih študentov NTF-ja, ki so skozi celostno zasnovan projekt Perpetuum prikazali svoj pogled na temo trajnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kreacija Anđele Lukanović
Letos se je na Fashion Weeku predstavilo skupno 80 študentov različnih letnikov, ki lahko v modnem smislu postanejo sila spreminjanja zavesti in delovanja skupnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
       Imamo potencial in vedno znova prihaja nov potencial.       
 O slovenskih študentih oblikovanja
Modni oblikovalci
Študenti magistrskega študija na 6. Fashion Weeku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
       Njihova možnost je Evropska unija, študentje že zdaj izkoriščajo izmenjave prek mreže Erasmus, hodijo na delo, hodijo za pol leta študirat na druge fakultete, se navezujejo ... Mislim, da je predvsem za oblikovalce zelo dobrodošlo, če poiščejo delo kje drugje, da dobijo izkušnje, in da s temi izkušnjami pridejo nazaj.       
 Almira Sadar svetuje študentom odhod v tujino
Kreacije mladih oblikovalskih upov si lahko od blizu pogledate na prodajni razstavi v blagovnici Midas do 10. maja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Foto: "Fenomenalni in nadarjeni NTF-jevci ali Slovenija ima oblikovalski potencial"

Ovacije za magistrske študente NTF-ja
3. maj 2014 ob 12:41,
zadnji poseg: 3. maj 2014 ob 13:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Ko sem si ogledala kolekcije študentov Central Saint Martinsa (prestižni londonski kolidž oblikovanja in umetnosti, op. a.), ki se predstavljajo na londonskem tednu mode, in ko sem si ogledala kolekcije naših študentov magisterija, bi težko rekla, da jih je bilo toliko dobrih, kot jih je bilo naših."

"In tega ne govorim iz sentimentalnosti, ker so to pač Slovenci, ampak res, ker so današnje kolekcije izdelane, dodelane z nekakšnim drugačnim konceptom, tako da res velike pohvale."

Petra Windschnurer je po končanem 6. Fashion Weeku, na katerem so se poleg že uveljavljenih imen slovenskega modnega oblikovanja predstavili tudi študentje oblikovanja tekstilij in oblačil z Naravoslovnotehniške fakultete, izrekla pohvale predvsem na račun zadnjih. Natančneje, pohvalila je kolekcije študentov in absolventov magistrskega študija, ki so se predstavili v sredo.

Pa naštejmo imena, na katera, po besedah urednice mode in lepote pri reviji Elle, lahko v prihodnje še kako računamo: Minka Rozman, Karmen Koren, Martina Blažko, Maja Leskovšek, Sara Valenci, Janja Koren, Katarina Muller (1. letnik magistrskega študija), Anđela Lukanović in Barbara Vrbančič (2. letnik magistrskega študija) ter absolventi magistrskega študija Marita Narobe, Sanija Reja in Peter Movrin.

"Študentje so bili fenomenalni; tudi tisti, ki niso zmagali, so prikazali odlične kolekcije. Študentje v svojih kolekcijah pustijo duh, ne govorim, da drugi oblikovalci ne, ampak oni res dajo vse od sebe, saj je to zadeva, s katero začnejo, s katero se pokažejo svetu."

Strokovna žirija v sestavi Nataše Čagalj, Barbare Sekirnik, Urše Draž in Metoda Črešnarja je med prej naštetimi študenti nagradila Anđelo Lukanović, ki je prejela nagrado za najboljši trajnostni koncept, Peter Movrin je bil nagrajen za inovativnost in izvirnost v raziskavi, konceptu in izpeljavi kolekcije, Sara Valenci pa za vsebinsko kreativnost in ponovno uporabo materialov. Z nagradami želijo podpreti najkreativnejše in najbolj inovativne mlade oblikovalce, hkrati pa strokovno in širšo javnost opozoriti na talente, na presežke.

Eden izmed nagrajenih študentov, Peter Movrin, je za MMC dejal, da mu tako pohvala prej omenjene Windschnurerjeve kot tudi nagrada žirije zelo veliko pomeni, še posebej, ker "gre za ljudi, ki obvladajo svoj posel, super res, sem si pa že mislil, da ne bom nikoli več dobil nagrade v Sloveniji".

Ena izmed mentoric študentov, priznana modna oblikovalka Almira Sadar, ki se je tudi predstavila na Fashion Weeku, je kolekcije svojih študentov prav tako označila za zelo dobre: "Letošnja tema je bila trajnostna moda, od prvega do tretjega letnika pa vse do absolventov so izdelali svoje kolekcije na različen način, imeli pa so eno in isto temo." Kot najboljši izpostavi kolekciji Anđele Lukanović in Petra Movrina. Sadarjeva se strinja, da se naši študenti lahko postavijo ob bok katerim koli študentom oblikovanja na svetu: "Mislim, da se lahko primerjajo s katerimi koli študenti, so zelo kreativni, na razpolago imajo enake materiale, tako da ni nobenih razlik med našimi in ostalimi študenti." Za konec doda: "Imamo potencial in vedno znova prihaja nov potencial."

Prav Sadarjeva je svojemu učencu Petru Movrinu odprla vrata v tujino: "Almira mi je prva rekla, ali boste delali zame. In bil sem čisto preplašen ... začel sem delati z njo v trgovini, naredil sem kolekcijo 'limited edition' majic, z Almiro sem prvič šel na 'showroome', z njo sem delal v Parizu. Odprla mi je vrata, kar se tiče dela v tujini, ob njej sem spoznal, kaj dejansko moda je. Res jo imam rad."

O projektu Perpetuum
Sklepna modna revija študentov NTF-ja, imenovana Perpetuum (latinska sopomenka za trajnost), je s tokratno temo želela ozaveščati širše občinstvo o pomembnosti in nujnosti vključevanja trajnostnih principov v modo.

Med procesom raziskovanja so s pomočjo sodobnih tehnologij, materialov in konceptov predstavili inovativne trajnostne rešitve. Na podlagi predavanj so se študentje poglobili v raziskovanja trajnostnih metod in konceptov. V kolekcijah so vključeni principi recikliranja, preoblikovanja, ponovne uporabe, oblikovanja brez odpadkov oziroma materialne in socialne trajnosti. Prav tako je velik poudarek namenjen samemu procesu nastajanja oblačil in tudi razmisleku o njihovi življenjski dobi.

Oddelek za tekstilstvo na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil, s svojim delom in usmeritvijo pušča viden pečat v domačem modnem prostoru. Študente spodbujajo k razvijanju lastne oblikovalske identitete skozi tekstil, grafiko in oblačila, ki je nujna za prodor na lokalni in tuji trg. Uspešnost študijskega programa potrjuje nagrada za vizualno ustvarjalnost "trend", ki jo je katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil prejela 2010, ter številne nagrade in drugi odmevni dosežki študentov.

Na 6. Fashion Weeku se je predstavilo skupno 80 študentov različnih letnikov, mi pa vam v spodnji fotogaleriji ponujamo vpogled v kolekcije magistrskih študentov NTF-ja, ki so prejeli daleč največ pohval.

Dolores Subotić, foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prijavi napako
Komentarji
MMCpodrepnik
# 03.05.2014 ob 13:11
Fenomenalni in nadarjeni NTF-jevci ali Slovenija ima oblikovalski potencial

Prva slika ga pokaže v vsej veličini, mislim fak kje se vse denar ne obrača....
am shagar
# 03.05.2014 ob 14:56
@farmergirl

ker na NTF se lahko učiš pa sam oblikovanje tekstila kajne? Ker geologije,rudarstva in geotehnologije pa grafike, pa industriskega oblikovanja itd to pa itak ni pomembno.
DejanD
# 03.05.2014 ob 13:52
Na smeh mi gre, ko vidm, kaj ima on na ušesih na prvi slikci.
Alchemist
# 03.05.2014 ob 13:51
Toliko oblikovalskega potenciala, naša tekstilna podetja pa proizvajajo oblačila iz jugoslovanskih časov. Nerazmuljivo!
DirtTrials
# 03.05.2014 ob 13:21
High fashion je čist mim... Japi scena... Po svetu dajo še vedno na to da Simple pa RocknRoll moda bo vedno in....
MIRNČAN
# 03.05.2014 ob 13:13
Kaj ma to na ušesu?
rdečinavijač
# 03.05.2014 ob 13:00
Pa koga oni farbajo?
DirtTrials
# 03.05.2014 ob 13:21
Ta kič pa naj NTFjovci prodajajo afnam in drugim stvorom.
MMCpodrepnik
# 04.05.2014 ob 01:46
MIRNČAN
# 03.05.2014 ob 13:28
Najboljša je slika 48, dve zavesi za tuš je skup dal pa oblekel.
zo-diacal
# 03.05.2014 ob 13:24
Hahahahaha, a je to kakšna slaba šala? Fotka 47. Kako pričakujejo, da bodo to nosili navadni ljudje, če še nek maneken ni zadovoljen s tistim kar nosi.
kurt-china
# 04.05.2014 ob 01:43
vsi drugacni, vsi hipsterji
Troyan
# 03.05.2014 ob 16:20
Grozno!
1-2-3
# 03.05.2014 ob 15:01
Drugače point modnih revij visoke mode ni to, da bodo na njih pokazali nekaj zares nosljivega (ja mogoče kakšen kos). Point je tudi v tem, da predstavijo obleke, materiale, vzorce, barve... , ki potem nekako oblikujejo modne smernice za tisto leto in pa da predstavijo oblačila, iz katerih potem črpajo navdih za nastanek bolj normalnih, nosljivih kolekcij.
Farmergirl
# 03.05.2014 ob 22:10
@Milkijevizakladi
Ne buni se toliko na moj sarkazem.... In ja poznam kaj je vse pod streho NTFja.
TG
# 03.05.2014 ob 19:11
a to je letos modern?
TG
# 03.05.2014 ob 19:10
kristus
ann123
# 03.05.2014 ob 15:45
7. slika: tepih za v kopalnico :D
STRIKE
# 03.05.2014 ob 15:12
Eni ne ločijo visoko modo, ki je zgolj umetnost kreiranja in je fantazija, od komercialne mode za vsakdan!
Untamle
# 03.05.2014 ob 13:57
Foto: Fenomenalni in nadarjeni NTF-jevci ali Slovenija ima oblikovalski potencial

Avtorica, kje ti vidiš potencial?
Jaz vidim morje zadev, ki jih ne bi oblekel noben zdrav človek. Če bi jih, je v vprašanju njegova osebna varnost. Je potencial ustvarjati nekaj absolutno neuporabnega, kar ne bo nikoli uporabljeno v praksi?
Če je tako, potem se s tisoči presežka filozofov, sociologov, etnomuzikologov in ostale "dodane vrednosti" sprašujem, zakaj nismo Švica!
Milkijevizakladi
# 03.05.2014 ob 19:29
"Po komentarjih sodeč lahko razpišemo referendum za ukinitev NTFja"

hahah:D

S tem ukineš ne le katedre za tekstilstvo (ki že tako ali tako ni samo oblikovanje ampak tudi proizvodnja in načrtovanje oblačil) ampak tudi grafiko in interaktivne komunikacije(video, 2d in 3d oblikovanje, dinamični splet, tipografija, fotografija, fizikalno kemijo, geologijo, metalurgijo. Ja, vse to je na NTFju, česar verjetno nisi niti vedel ker pač sploh nima veze da utemeljeno nekaj kritiziraš ker je to brezveze. Lažje in predvsem intelektualno manj naporno je tako počez, populistično.

Sicer pa sami poznavalci mode. Začuda je slovenska modna scena, pri takšni količini profijev, še vedno na psu. Morda poslovna priložnost? Čas da se izkažete.
Untamle
# 03.05.2014 ob 13:32
Slika1 - resno!?
diospyros
# 03.05.2014 ob 22:28
@mikijevizakladi!

stvari smo pa vzeli resno v roke, tudi miško in tipkovnico, igle in niti pa ne ravno.

Dragi moj,
1.vitkost ni enako podhranjenosti in podhranjenost ni enako vitkost ( tukaj naj ti razjasnim pojme in oglej si še enkrat slike ubogih deklet(zgolj nekaterih, da te ne preveč prizadanemo)

vítek -tka -o prid., vítkejši (i)

1. skladno raščen in glede na višino
primerno ozek, zlasti v pasu: vitek in
velik človek; vitka ženska; vitek kot
jelka / ima vitko postavo; vitko telo

2. ki ima glede na višino, dolžino
primerno majhen obseg, premer:
vitka smreka; vitko steblo / vitki prsti;
vitke noge / v pasu je vitka

♦ teh. vitki steber steber z velikim
razmerjem med uklonsko dolžino in
najmanjšo debelino

2.na podlagi česa sklepaš oz. arogantno zatrjuješ, da nimam pojma o modnih revijah in tudi če človek nima pojma ima vseeno pravico do lastnega mnenja.

3.Namen modnih revij je predstaviti klekcijo., Ne tega pa res nismo vedeli.
Vendar, če še enkrat prebereš komentar, (ker očitno ne znaš brati)se je navezovalo na to, če je namen, da so dekleta nezdrava in dajejo na sebe te elitne oblekice?

4.še ENKRAT, tu ni šlo za nikakršno poniževanje, prej ponižuješ ti mene. Ne rabim se izražat v terminih, da izrazim tisto kar mislim in ŠE ENKRAT: vsak človek lahko komentira, tudi če nima veliko znanja, ZNA BIT, DA SI TI ULTRA KULT, HODIŠ V LJUBLJANČKO SI MODNI/ MODNA KREATORKA IN DAJAŠ NA DRUGE RIBIŠKE MREŽE.
SE IZRAŽAŠ V TERMINIH IN SI PO MOŽNOSTI, RES ŽE DOSTI DAL SKOZI (RIT)...Super če te to veseli in super, da s svojo glavo dojameš, DA NE PALI TO VSAKEMU...
LP, pa hvala za odgovor mi zelo veliko pomeni, mi je všeč, ker si se posvetil vsaki povedi..NAMREČ TVOJ ZADNJI ODSTAVEK RES VSE POVE O DANAŠNJI CIVIIZACIJI S ČIM SE POSTAVLJA...S TAKIMI PAMETNIMI (MODRIMI) KULTURNIKI KOT SI TI.
Milkijevizakladi
# 03.05.2014 ob 19:57
diospyros

"Nekatera dekleta na fotografijah se mi zdijo podhranjena in popolnoma nezdrava."
Če vitkost enačiš s popolnoma nezdravim priporočam ogled kakšne statistike. Tisti posamezniki ki so popolnoma nezdravi so takšni večino zaradi lastnega stila življenja, ki pogosto vključuje tudi nezdravo hranjenje. Zmerno hranjenje in redna telesna aktivnost pač zagotavljajo vitkost. Ne vedno, v večini primerov pa.

"Ali skrbijo kaj za njih tile oblikovalci, ali pa jim samo turijo obleke gor...(in punči ti sam hodi po pisti)?"
Ker verjeno veš manj od nič kako modne revije potekajo naj ti zaupam, da so dekleta polnoletna in očino znajo skrbeti zase. Celo prehranjujejo se sama. Šokantno! In ja, pred revijo je naloga oblikovalca(pa še to zgolj znotraj izobraževalnih programov ne pa tudi v "realnem življenju") da dekle ali fanta obleče. In kolikor se sliši neumno, si predstavljaj 20 ljudi, vsak izmed katerih ima 7 izhodov vsak izmed katerih sestavljata povprečno dva kosa. Manekenk je max 10 in kot si mogoče že imel možnost videti, si revije sledijo ena za drugo. Vse skupaj pa se pogosto dogaja v zakulisju piste, kjer ni ravno veliko prostora. Zato oblikovalec pred revijo "samo" oblači. Ker seveda vse ostalo mi naredijo prostovoljci ki jih prikličejo z ultrazvočnimi frekvencami iz prostranega vesolja.

"Je to namen modnih revij?"
Je. Namen modne revije je predstaviti kolekcijo. No, spet odvisno v kateri vlogi si.

"Vse skupaj se mi zdi poplnoma brez smisla."
Različnim ljudem se različne stvari zdijo smiselne in nesmiselne. In prav je tako. Je zaradi tega treba poniževati oziroma še bolje: komentirati z očitnim manjkom same terminologije in vedenja o stvari? Če ne zaradi drugega, ker se z vsakim naslednjim osmešenjem nižaš verodostojnost. Če o stvari nimaš pojma - evidentno - se komentarja vzdržiš.

"Nekatere obleke so čudovite, druge pa so še ne-reciklirane, kot bi jih pobral iz smeti, ali pa kot bi ukradli ribiško mrežo mornarju.. brez okusa..."
Spet smo pri obvladanju teme. Naj ti skrajšam pot do informacije: vsakoletna NTF revija ima temo. Letošnja je bila trajnost. Če ti kaj zgleda da je iz smeti je popolnoma možno da je. Zakaj pa ne. Trajnost je zelo širok pojem (čeprav slovenska modna "elita" stvar kategorizira kot passé - verjetno iz nagonske potrebe po "hočem biti nekaj posebnega" izvirajoče iz porazne samopodobe in katastrofalnega odnosa do same sebe) in iz vidika tekstilnega oblikovanja je stvar moč začeti iz različnih koncev. Tudi smeti.

"vendar saj vemo, mi že vemo, da tu gre le za javno hišo, le nekoliko bolj prefinjeno,..."
Prej edino kot prefinjeno.

"...kreatorji, so pa več ali manj geji ali pa lejzbe..."
kot bi reku da na agronomiji so sami kmetje. Posploševanje+stereotipizacija.

"...v stilu, bi se reklo. vse je le en velik šov, za ljudi brez okusa..."
Stvar postaja show tudi zaradi pristopa, ki ga kažeš tukaj. Kako bi bila revija kaj drugega kot show če sodelujejo shirana, napol bolna dekleta in nabildani homoči oblečeni v ženske in vse kar je moč videti so smeti, pustne maske in ne točno definirane hibride med prej omenjenima. Štekaš kaj hočem reči? S takšnim pristopom več enostavno ne moreš pričakovati.

"they have money, but no taste. nič novega."
Kje si pa izvedel informacije glede finančnega stanja sodelujočih? Spoimnjam te, da se gre za magistrski študij visokošolskega izobraževalnega programa. Ok, finančno stanje posameznikov je različno ampak "they have money" predstavljaš kot bi folk to počel ker pač nima kaj početi v lajfu medtem ko si nekateri res prizadevajo in predstavljajo kvalitetne zadeve (ki jih žal tu ni moč videti - hvala MMC za selekcijo na podagi neznanih kriterijev), tudi taki, ki si študij in bivanje v Ljubljani komajda privoščijo.
Balaž
# 03.05.2014 ob 19:38
Ve kdo ime manekenke na 3.sliki? :)
diospyros
# 03.05.2014 ob 16:14
Nekatera dekleta na fotografijah se mi zdijo podhranjena in popolnoma nezdrava.
Ali skrbijo kaj za njih tile oblikovalci, ali pa jim samo turijo obleke gor...(in punči ti sam hodi po pisti)?
Je to namen modnih revij? Vse skupaj se mi zdi poplnoma brez smisla.
Nekatere obleke so čudovite, druge pa so še ne-reciklirane, kot bi jih pobral iz smeti, ali pa kot bi ukradli ribiško mrežo mornarju.. brez okusa...
vendar saj vemo, mi že vemo, da tu gre le za javno hišo, le nekoliko bolj prefinjeno, kreatorji, so pa več ali manj geji ali pa lejzbe... v stilu, bi se reklo. vse je le en velik šov, za ljudi brez okusa...they have money, but no taste. nič novega.
Spuzva
# 03.05.2014 ob 15:38
Sara Valenci se je lepo poigrala z moškim svetom... hehe

+1 zarad jeb*** v glavo.
rokec2
# 03.05.2014 ob 15:38
Da sem jaz meneken,si dam vrečko na glavo,ko bi to nosil.
Farmergirl
# 03.05.2014 ob 15:02
@am shagar
joj, kot da ne vem......ampak, če ne razumeš sarkazma nisem pomagati.
Milkijevizakladi
# 04.05.2014 ob 10:21
diospyros

stvari smo pa vzeli resno v roke, tudi miško in tipkovnico, igle in niti pa ne ravno.

Dragi moj,
"1.vitkost ni enako podhranjenosti in podhranjenost ni enako vitkost ( tukaj naj ti razjasnim pojme in oglej si še enkrat slike ubogih deklet(zgolj nekaterih, da te ne preveč prizadanemo)"

Am. Videl sem vse. V živo. Vitke nedvomno so. Ampak zakaj bi bile uboge pa mi ni jasno.

"2.na podlagi česa sklepaš oz. arogantno zatrjuješ, da nimam pojma o modnih revijah in tudi če človek nima pojma ima vseeno pravico do lastnega mnenja."

Sklepam iz tvojega zapisa. Mnenja pa ti nikoli nisem preprečil. Nisem stisnil minusa, niti prijavil komentarja. Samo odzval sem se.

"3.Namen modnih revij je predstaviti klekcijo., Ne tega pa res nismo vedeli.
Vendar, če še enkrat prebereš komentar, (ker očitno ne znaš brati)se je navezovalo na to, če je namen, da so dekleta nezdrava in dajejo na sebe te elitne oblekice?"

Od kod nezdrava? Oziroma še prej: je njihovo nezdravje v povezavi z njihovo vitkostjo ali je to ločeno? Enostavno ne razumem zakaj bi bila vitkost ne zdrava medtem ko je klinično dejstvo da več ne zdravih situacij med populacijo z višjim odstotkom itm.

"4.še ENKRAT, tu ni šlo za nikakršno poniževanje, prej ponižuješ ti mene."
Dej dej ne jokaj. Če bi te poniževal bi verjetno bil moj komentar s strani administratorja izbrisan. Ful sem neprijazen.

"Ne rabim se izražat v terminih, da izrazim tisto kar mislim in ŠE ENKRAT: vsak človek lahko komentira, tudi če nima veliko znanja,"

Nisem rekel, da se moraš izražati na točno določen način pač pa da je slog s katerim si komentiral dotično novico neverodostojen za utemeljeno kritiko predstavljenih oblačil in skoraj oblačil. "všeč" in "ne všeč" ni kritika pač pa mnenje, do katerega pa imaš seveda vso pravico.

"ZNA BIT, DA SI TI ULTRA KULT, HODIŠ V LJUBLJANČKO SI MODNI/ MODNA KREATORKA IN DAJAŠ NA DRUGE RIBIŠKE MREŽE. SE IZRAŽAŠ V TERMINIH IN SI PO MOŽNOSTI, RES ŽE DOSTI DAL SKOZI (RIT) "

ultra kult hahahha:D zakon. To ti ukradem.
Sicer pa več ko ješ, več daš skozi (rit). Logično.

"NAMREČ TVOJ ZADNJI ODSTAVEK RES VSE POVE O DANAŠNJI CIVIIZACIJI S ČIM SE POSTAVLJA...S TAKIMI PAMETNIMI (MODRIMI) KULTURNIKI KOT SI TI."

Nisem ravno kulturen, še manj kulturnik amapak wow, hvala za komplimente.
kozorog1973
# 03.05.2014 ob 17:02
Da sem jaz meneken,si dam vrečko na glavo,ko bi to nosil.

...in nadaljujem:

in svinčnika v nos:)
oliva
# 03.05.2014 ob 16:34
Meni pa se ne zdi vse tako grozno.
Pravzaprav so eni pisi kar kul, delujejo sveže in dejansko imajo potencial.
In to skoraj med vsemi oblikovalci, razen Sare Valenci.
Sama vidim to kot norčevanje iz moških in moškosti.
(ne motijo me kakšni odštekani kosi na moških, pisani, niti krila v bistvu, sam tole je pa direkt za* moških).
Farmergirl
# 03.05.2014 ob 14:52
Po komentarjih sodeč lahko razpišemo referendum za ukinitev NTFja. Tako se prihrani veliko pa denar preusmeri v najboljši FDV bodoči kader.
are
# 03.05.2014 ob 14:48
Wtf? Ble bleh BLEH!!! Ne, ne in NE! Če je to kakršenkoli potencial... Še dveletna sestrična se boljše obleče, ko si vsega boga na sebe navleče. Prvo pa drugo obleko Petra Movrina si še nekako predstavljam na kaki znani osebi na podelitvah nagrad, ostalo pa samo na smetišču. Zame to ni nobena umetnost, samo malo prevelik ego in domišljavost.
temnazarja
# 03.05.2014 ob 17:09
Samo ob branju teh komentarjev se zgrozim nad tem kako omejeno razmišljamo Slovenci. Članek govori zgolj o tem, da imajo slovenski dizajnerji potencial (ja, prav ste prebrali potencial) za uspeh na svetovni ravni in možnost širjenja slovenske kulture, vendar s takšno podporo sodržavljanov se sploh ne čudim, ko oblikovalci in umetniki nasploh se počutijo manj vredne od angleških, italijanskih in drugih ustvarjalcev. Smešno se mi zdi, da večina podpira športne dosežke, ko pa omenimo nekaj bolj abstraktnega vsi le-to takoj zaničujejo. Prav je da podpiramo slovenske dosežke ne glede na področje, kajti oni so ponos/bodočnost Slovenije. Zato vse vas prosim samo za to, da odprete oči in širite vaša obzorja.
MIRNČAN
# 03.05.2014 ob 13:58
Ubistvu sta dva prta ne zavesi za tuš. Narobe povedal.
Kazalo