Rdeča preproga na Viktorjih 2014. Foto: BoBo
Rdeča preproga na Viktorjih 2014. Foto: BoBo
Obiskovalke so posegle po vsem (ne)mogočem - po rdeči preprogi so se tako sprehodile slovenske Catwoman, Marilyn Monroe in Kleopatra ... Foto: BoBo
Pevka Hannah Mancini v svežem kosu z ljubljanskega tedna mode – v plašču Maje Štamol in ogrlici Dajane Ljubičič. Plus za nekdanjo evrovizijsko predstavnico, ki je izstopala v poplavi večernih toalet. Foto: BoBo
Maja Štamol Droljc pravi, da je bila najlepša na odru smučarka Ilka Štuhec. Nosila je toaleto Urške Drofenik. Foto: BoBo

To je prva groba ocena, s katero je priznana modna oblikovalka Maja Štamol Droljc pospremila modne kombinacije znanih in manj znanih Slovenk, ki so poskrbele, da je najbolj bleščeč dogodek v Sloveniji postal še bolj bleščeč.

Globoki dekolteji, razgaljeni hrbti, čevlji z visokimi petami, bleščice na 1001 način ... "Pri večernih oblekah se vedno pokaže veliko dekoltejev, hrbtov, pudrna barva je letos zelo modna, pastelne barve so zelo lepo videti, čeprav sem sama navijač črne," je podala oceno videnega oblikovalka, ki prisega na čiste, minimalistične in elegantne obleke. Kot pove sama, je med znanimi Slovenkami videla veliko oblek, ki bi jih tudi sama priporočila.

Kot pove oblikovalka, so se pripadnice nežnejšega spola za svoj videz zelo potrudile, četudi je bilo veliko tudi razmršenih frizur: "Letošnji trend je, da ni zategnjenih frizur, kar smo videli tudi na oskarjih. Na videz deluje, kot da nisi bil pri frizerju, ampak dejansko je frizer v to vložil zelo veliko dela. Gospe, ki imajo na videz razmršene lase, niso tega naredile same, to je bilo premišljeno narejeno."

In kako bi ocenila ličenje na Viktorjih 2014? Poleg klasične rdeče šminke za ustnice, s katero ne moreš zgrešiti, kot pove Maja, je opazila še: "Letos so modne poudarjene oči s kontrastnimi barvami. Na Viktorjih se niso upali, kot bi se recimo na Fashion weeku, nekaj dam pa sem vseeno opazila, da so imele nekoliko bolj drzne oči, ne klasično zadimljene oči v črnih odtenkih, temveč v živo pisanih barvah." Oblikovalka je poskrbela za videz nekdanje mis Universe Tjaše Kokalj, pohvalila pa je njeno ličenje: "Imela je zanimivo kombinacijo, obleko v roza barvi je kombinirala z mint nakitom, pa še oči je imela v mint barvi." Koliko obiskovalk pa je oblekla oblikovalka, ki je v preteklosti pri podelitvi najprestižnejših kipcev v Sloveniji sodelovala tudi kot stilistka: "Naštela sem jih sedem, ravno prej pa sem videla še eno svojo obleko, tako se je številka dvignila na osem."

Poleg Tjaše Kokalj je Štamolova pohvalila tudi videz smučarke Ilke Štuhec bila je v obleki Urške Drofenik, ki je bila po njenem na odru najlepša.

Ostale znane Slovenke pa so se odločile za naslednje oblikovalce: manekenka Iryna Osypenko Nemec je izbrala obleko Simone Lampe, za videz pevke Alye je poskrbela med estradnicami priljubljena oblikovalka Nina Šušnjara, balerina Ana Klašnja je izbrala obleko hrvaške modne znamke Elfs, nekdanja misica Sandra Adam je združila moči z oblikovalko Stanko Blatnik, Danica Lovenjak z Majo Ferme ...

Slovenke ne prisegajo na udobje
Po elegantnih oblekah niso posegle le znane Slovenke. Za "večerni" videz se je odločila tudi večina preostalih obiskovalk, večina pa jih je roko na srce s svojo izbiro "udarila mimo". Naokoli so paradirale v "maturantskih" oblekah iz nekih drugih časov, na balkon v SNG-ju so se v čevljih z visoko peto komajda povzpele, na zabavi po podelitvi pa so se spogledovale s stoli, da bi si vsaj za trenutek spočile svoje "nožice". Očitno niso vpile smernic s preteklega tedna mode, kjer so slovenski modni oblikovalci podprli "sindrom udobja" elegantna oblačila so kombinirali z udobno obutvijo, kot so superge ki je zavladal na največjih tednih mode po svetu. Razlika je očitna, s tem se strinja tudi naša sogovornica, ki se je z minimalistično in elegantno kolekcijo Molecula prav tako predstavila na minulem tednu mode na Kongresnem trgu v Ljubljani: "Fashion Week je tekmovanje v drznosti, izvirnosti, avantgardnosti, tudi odštekanosti, tam ljudje bolj tekmujejo v smislu, kdo bo bolj izvirno oblečen, Viktorji pa so bolj elegantna prireditev, kjer so ljudje po večini v večernih oblekah." In prav je tako, meni Štamolova, saj "so Viktorji edina resnejša rdeča preproga v Sloveniji in prav je, da so dame izbrale večerne toalete".

Maja za konec doda, da je podelitev viktorjev tudi odlična priložnost za oblikovalce, da pokažejo svoje kreacije širni Sloveniji.

Spodaj si lahko ogledate nekaj kreacij s prireditve.