Zahteve modnih agencij so vedno večje. Veliko izmed njih sili dekleta, da ohranjajo čim bolj nedosegljivo postavo. Foto: Instagram
Zahteve modnih agencij so vedno večje. Veliko izmed njih sili dekleta, da ohranjajo čim bolj nedosegljivo postavo. Foto: Instagram
false
Agencija, ki jo je napadla Howardova, se ni odzvala na njene besede. So pa dejali v združenju modnih agencij na Otoku, da prav tako ne morejo komentirati primera, saj "napadena" agencija ni del njihovega združenja. Foto: Reuters

"To je velik 'j*** se' moji (zdaj že) nekdanji modni agenciji, kjer pravijo, da sta višina 172 centimetrov in konfekcijska številka 28 nekaj običajnega. Sem 'prevelika' in 'iz forme', da bi delala v modni industriji," je zapisala v pismu, ki ga je objavila na družbenem omrežju Facebook.

Z njim je želela opozoriti mlade manekenke o pritiskih, ki jih izvaja modna industrija. "Ne bom več pustila, da drugi diktirajo, kaj je narobe z mojim videzom in kaj moram spremeniti na sebi, da bi ostala 'lepa' (kot je recimo, da izgubim j*** centimeter na bokih), v upanju, da mi bodo lahko priskrbeli delo. Če še niste opazili: 'Ženska sem!'" je še zapisala.

Manekenka je kritizirala svoje nekdanje delodajalce, saj bi jo naj odpustili, ker je bila "preobširna". Opozorila je, da v industriji obstajajo nerealne zahteve po vzdrževanju telesa.

"Na Instagramu sem prejemala sporočila mladih ljudi: 'Želim postati manekenka. Kako lahko postanem? Mi lahko poveš kakšen nasvet?'" Howardova se je ob tem spraševala, zakaj bi si katero dekle to želelo. "Zakaj bi hotela postati to, če lahko postaneš astronavtka," se je spraševala.

Politiki za pravice manekenk
Njena zgodba je še enkrat osvetlila težavo presuhih manekenk na Otoku, in to manj kot mesec dni za odločitvijo parlamenta, da bodo sprožili preiskavo o primernosti preveč suhih manekenov na modnih stezah.

Caroline Nokes, vodja parlamentarne skupine, ki se ukvarja s telesno podobo, za november načrtuje preiskavo, kjer bo skušala ugotoviti, ali modna industrija res promovira nezdrave standarde lepote.

"To je težava, ki jo raziskujem že nekaj časa in Charlijin primer je samo še osvetlil težavo, s katero se soočajo številne druge manekenke, nekdanje manekenke in starši manekenk, ki so prišli do mene v zadnjih mesecih," je dejala Caroline Nokes.

Po njenih besedah je jasno, da industrija zahteva od manekenk nemogoče pritiske, da ohranjajo nerealne in nedosegljive standarde. "Postava dekleta pri 14 oz. 15 letih je popolnoma drugačna kot pri 22. Večina vstopi v svet mode pri zelo mladih letih in nato težko ohranjajo najstniško postavo, ko postanejo ženske," je še sklenila.