Picasso je oljno sliko Frizerka ustvaril leta 1911, njena vrednost je ocenjena na več kot 2,5 milijona dolarjev. Foto: EPA
Picasso je oljno sliko Frizerka ustvaril leta 1911, njena vrednost je ocenjena na več kot 2,5 milijona dolarjev. Foto: EPA

Po poročanju tujih medijev se je zadnjih 14 let pogrešana slika pojavila v New Jerseyju, spremljal pa jo je precej humorno "zavajajoč" pripis Joyeux Noel (slov. Vesel božič). Paket, katerega vsebina je bila opredeljena s kategorijami "umetnost/obrt/ igrače", je v Belgiji oddal pošiljatelj "Robert", namenjen pa je bil v New York.

Dejanska vsebina paketa je bila 33 krat 46 centimetrov velika in več kot 2,5 milijona dolarjev vredna oljna slika, ki jo je Pablo Picasso ustvaril leta 1911 in jo naslovil La Coiffeuse (slov. Frizerka).

Dejanski datum izginotja neznan
Slika je last Francije in je bila nazadnje razstavljena v Münchnu leta 1998, potem so jo ponovno predali v hrambo pariškemu centru Pompidou. Tam so nato leta 2001, šele ko so prejeli prošnjo, da sliko posodijo neki drugi instituciji, zaposleni opazili, da je izginila, in so jo prijavili kot ukradeno.

Prejšnji mesec so v ZDA pripotovali francoski muzealci in potrdili, da gre res za dotično Picassovo stvaritev iz leta 1911. Frizerka se je v New Jerseyju pojavila decembra, ta teden pa so ameriške oblasti najavile, da jo nameravajo vrniti Franciji.