30 najpogumnejših, med njimi tudi Vlado Kreslin, je skočilo v reko Muro. Foto: Organizator
30 najpogumnejših, med njimi tudi Vlado Kreslin, je skočilo v reko Muro. Foto: Organizator
Več sto ljudi je obeležilo dan evropske Amazonke na Muri in poslalo sporočilo: Naše reke so naše bogastvo! Foto: Organizator

Natanko ob 15.00 je na tisoče Evropejcev skočilo v vse večje evropske reke in jezera ter s tem pokazalo svojo podporo varovanju in izboljšanju stanja evropskih rek.

Osrednji dogodek v Sloveniji je bil pri kolesarskem mostu v Črncih med občinama Apače in Obrajna. Zdaj že tradicionalni Veliki skok/Big Jump v Muro, Dravo in Donavo je v Črncih zbral več sto ljudi, ki so skupaj zaznamovali dan evropske Amazonke, ki slavi lepoto zdravih rek in poudarja naravne vrednote na prihodnjem petdržavnem Unescovem biosfernem območju Mura–Drava–Donava.

Zadnje je znano tudi kot evropska Amazonka, saj se razteza prek Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Srbije in Slovenije, in bo postalo največje čezmejno rečno varovano območje v Evropi. Tri reke tvorijo 700 kilometrov dolg zeleni pas, ki povezuje skoraj milijon hektarjev enega izmed najpomembnejših evropskih rečnih območij.

Povodje reke Mure je slovenska in evropska "vroča točka" biotske raznolikosti in po raznovrstnosti ribje favne najbogatejše in najbolj ohranjeno povodje v Sloveniji, verjetno pa tudi v Evropi. Gre za edino porečje v Sloveniji, ki s pregradami in jezovi ni razdeljeno na posamezne kose, in edino porečje, kamor lahko neposredno iz Donave ribe neovirano priplavajo vse do jezu v Ceršaku.

"Z organizacijo praznovanja in Velikega skoka smo želeli opozoriti na pomen ohranjanja reke Mure. Z gradnjo infrastrukture, kot so hidroelektrarne, bo Mura izgubila svoje naravne značilnosti, so zanimive za turiste iz vse Evrope, in tako neposredno vplivala na razvoj turizma v regiji. Danes nas je najbolj razveselil odziv mladih, ki živijo ob Muri in ki so se odzvali v velikem številu in izrazili jasno željo, da mora Mura ostati naravna in ohranjena, da bodo lahko na njej preživeli še veliko takšnih dni," je dejala Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje Rešimo Muro pri WWF.

To je dvanajsti zaporedni skok (prvi je bil leta 2005), ki ga organizirajo Svetovni sklad za naravo/WWF, Evropsko združenje rek/European Rivers Network in številni lokalni partnerji.

Dan evropske Amazonke je vsako leto drugo nedeljo v juliju, na rojstni dan Martina Schneiderja Jakobyja (14. julij).

Več v spodnjem prispevku.