Žigan je povedal, da je med nastopom čutil posebej dobro energijo. Foto: Dare Čekeliš
Žigan je povedal, da je med nastopom čutil posebej dobro energijo. Foto: Dare Čekeliš
Electric boogie podprvak Žigan Kranjčan
Članica zmagovalne hiphop male skupine
Z zadnjima kategorijama, male skupine v hiphopu in posamezniki v electric boogiu, se je končalo štiridnevno Evropsko prvenstvo v hiphopu, electric boogiu in break dancu v Kopru, na katerem so Slovenci prejeli številna odličja.
Delegatka mednarodne IDO plesne organizacije Sissel Storbraten ocenjuje, da je delo vse štiri dneve potekalo na vrhunskem nivoju. Izredno zadovoljni s potekom so bili tudi mednarodni sodniki in glavna organizatorka, predsednica sekcije za moderne tekmovalce plese pri Plesni zvezi Slovenije in podpredsednica IDO, Fiona Johnson Kocjančič, ki že napoveduje organizacijo evropskega prvenstva leta 2014 in celo Svetovnega prvenstva leta 2015.

Delegatka mednarodne plesne organizacije IDO Sissel Storbraten ocenjuje, da je delo vse štiri dneve potekalo na vrhunskem nivoju. Izredno zadovoljni s potekom so bili tudi mednarodni sodniki in glavna organizatorka, predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese pri Plesni zvezi Slovenije in podpredsednica IDO-ja Fiona Johnson Kocjančič, ki že napoveduje organizacijo evropskega prvenstva leta 2014 in celo svetovnega prvenstva leta 2015.

Prvenstvo ni bilo zanimivo le zaradi številčnosti, pomerilo se je kar 28 držav, ampak predvsem zaradi plesnih zvrsti, saj je znano, da so prav hip hop, electric boogie in break dance med mladimi najbolj priljubljeni. Poleg tega je prvenstvo z mladostno energijo in približno 3.500 obiskovalci, tekmovalci in spremljevalci Kopru odtisnilo poseben pečat ter dodatno obogatilo dogajanje v turistični sezoni.

"Po štirih dneh fantastičnih tekem in fantastičnih občutkov smo po eni strani veseli, da je konec, saj je bilo naporno, po drugi strani pa žalostni, ker je bilo res lepo. Zdaj se gremo malo sprostit in v morje," je povedala plesalka Gaynor Johanson, ki je na EP-ju pomagala pri organizaciji.

Najbolj zadovoljni in veseli pa so bili te dni zmagovalci, med katerimi so bili številni slovenski plesalci. Danes so na stopničke stopili še Žigan Kranjčan, ki je postal drugi najboljši posameznik med člani v electric boogiju, skupina FTW je osvojila prvo mesto med malimi članskimi hiphop skupinami, skupina New generation pa drugo mesto med mladinskimi hiphop skupinami.

"Jaz, iskreno, tega nisem pričakovala. Zelo smo vesele. Najbolj pomembno nam je bilo to, da smo dobile veliko podporo občinstva, ko smo stopile z odra. Vsi so bili na nogah. Rekle smo, to je to, to je najboljše in to nam največ pomeni," je povedala članica ekipe FTW Monika Veselčič in dodala: "Me smo že vedele, da smo zmagale in kakršna koli zmaga je, naša je bila, nato pa smo še dejansko zmagale." Monika verjame, da je trdo delo vedno poplačano. Za tistega, ki dela in si nekaj močno želi ter ima močno motivacijo, zmaga pride prej ali slej, pravi hiphoperka.

Čeprav so tokrat imeli v dvorani veliko navijačev, si želijo, da bi bile dvorane v prihodnje še bolj polne: "Ples kot vsak šport potrebuje podporo, aplavz in vzdušje, to pa naredi občinstvo. Nam veliko pomeni, da plešemo nekomu. Če bi bila dvorana prazna, verjetno tudi mi ne bi plesali tako dobro," je razložila Veselčičeva.

Za Žigana, podprvaka v electric boogiju, polna dvorana ni tako pomembna, saj med plesom odmisli vse drugo. Všeč mu je, če ga občinstvo nagradi z aplavzom, ko izvede kakšen zapleten gib, vendar pravi, da je preglasno navijanje lahko tudi moteče, če preglasi glasbo, ki pa je pri plesu bistvenega pomena.

Popping je Kranjčan spoznal pri kralju popa Michaelu Jacksonu. "Doma sem imel posnetek njegovega koncerta. On je veliko sedoleval z dobrimi popperji. Bilo mi je všeč, zato sem začel trenirat hiphop s popingom, obiskal različne šole in postal to, kar sem zdaj." In zakaj pravzaprav gre? "Popping je ples, popping ni robotika. Je zelo nadzorovan, uporablja se veliko mišic, izolacijo mišic in telesa. Obstaja veliko stilov, pomembno pa je, da jih znaš združiti. Za osnovo moraš poznati najprej osnovne korake in staro šolo, da se lahko naučiš nove šole," je razložil plesalec.

Rezultate vseh dni najdete na tej povezavi, v priloženih videih pa si lahko ogledate pogovore z Moniko, Gaynor in Žiganom ter nastope naših plesalcev.

Foto: Dare Čekeliš

Electric boogie podprvak Žigan Kranjčan
Članica zmagovalne hiphop male skupine