Foto:
Foto:
Odbor za osvoboditev Bobbyja Fischerja.
Ko so ga prejeli na tokijskem letališču, so ga prepeljali v azilni center na vzhodu države.

Japonska je sporočila, da je bil ukaz o izgonu iz države izdan danes in da je bil nekdanji šahovski prvak o tem obveščen. Fischerjev odvetnik je na to odločitev že vložil pritožbo, s čimer je ustavil proces izgona.



Zaradi pritožbe izgon prestavljen
Japonski uradnik za priseljevanje je pojasnil, da so enkrat že zavrnili pritožbo Fischerjevega odvetnika, prav tako je bila zavrnjena tudi prošnja za odobritev statusa begunca. Uradniki so potrdili, da zaradi nove pritožbe Fischerja ne bodo mogli izgnati takoj.

Prijeli so ga, ko je skušal odleteti na Filipine
Ekscentrični šahovski prvak se je ameriških oblastem izogibal od leta 1992, ko je na Svetem Štefanu igral dvoboj z dolgoletnim rivalom Borisom Spaskijem, s čimer je zaslužil tri milijone ameriških dolarjev. Tako je kršil ukrepe, ki so jih ZDA uvedle proti takratni Jugoslaviji. Na tokijskem letališču so ga zaradi poteklega potnega lista prijeli pred enim mesecem, ko je skušal odleteti na Filipine.

Razburjal z izjavami v podporo napadom 11. septembra 2001
Fischer je po letu 1992 izginil iz medijev, znova pa se je pojavil po napadu na ZDA 11. septembra 2001, ko je hvalil napade na New York in Washington. Fischer, ki je po materi judovskega rodu, je s svojimi antisemitskimi izjavami razburjal tudi judovsko skupnosti.