Foto:
Foto:

Kot je dejal predsednik stranke Dominik Černjak, raziskave med mladimi kažejo, da se ti vse manj družijo, vse več pa se zatekajo k nasilju in drogi.

Še zlasti za mlade med 14. in 18. letom naj bi bilo zelo malo ponudbe s strani družbe za njihovo kreativno preživljanje prostega časa.

Največje težave naj bi po prepričanju SMS-a imeli mladi prav v Ljubljani, saj v obdobju, ko končujejo osnovno šolo in obiskujejo srednjo šolo, nimajo možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Osnovne šole sicer nudijo precej obšolskih aktivnosti, manj pa srednje šole, kjer je ponudba obšolskih dejavnosti precej odvisna od posamezne šole. Če mladi nimajo zagotovljenega prostora, namenjenega druženju, se bodo zbirali v lokalih in ulici, kar bo še dodano spodbudilo k pijančevanju in vandalizmu.

Zato je nujen prostor za druženje, sprostitev, zabavo in neformalno izobraževanje mladih, pravijo v stranki. Dobra rešitev bi bili tako četrtni mladinski centri, ki bi bili odprti vsem, omogočali pa bi izvajanje procesa socializacije in procesa kreativnega preživljanja prostega časa. V takih mladinskih centrih bi se mladi združevali, se ukvarjali s športom, kulturo, izobraževanjem, učenjem tujih jezikov.

Černjak je prepričan, da mora ideja za ustanovitev četrtnih mladinskih centrov priti s strani države, nato pa naj bi mestne občine v okviru četrti ustanovile centre. Černjak opozarja, da je potrebno zagotoviti tudi denarna sredstva in prostor za delovanje takih centrov, pridobiti sodelavce, obvestiti mlade in nato nadgrajevati programe.