Foto:
Foto:
Goriva so draga in še bodo dražja

Zdaj je ta meja 26 milijonov sodov na dan, prihodnji mesec pa bi jo utegnili zvišati na 30 milijonov sodov.

O tem bodo odločali 15. septembra na sestanku na Dunaju. Že zdaj Opec načrpa približno dva milijona sodov nafte na dan več od omenjene količine, ki si jo je postavil sam. Predsednik kvartela Purnomo Jusgiantoro je ob tem dejal, da ima nekaj rezerve pri črpanju le še Savdska Arabija.

Nižje cene nafte
Cene nafte so se danes sicer nekoliko znižale, predvsem zaradi manjše bojazni glede ovir pri izvozu nafte iz Rusije. Sod ameriške lahke nafte je stal 43,67 dolarja, kar je dolar manj od najvišje cene med petkovim trgovanjem na newyorški borzi. Podobno kot cene ameriške nafte je visoko vrednost pretekli teden dosegla tudi cena nafte Opeca. Za sod je bilo treba povprečno odšteti 39,13 dolarja. Zaradi visokih cen nafte je največji evropski letalski prevoznik British Airways napovedal podražitev letalskih vozovnic, in sicer za od slabe štiri do devet evrov, je poročal Radio Slovenija.

Cena nafte je v petek dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 21 letih, saj je bilo treba za sod ameriške nafte odšteti 44,77 dolarja.