Fižol naj bi policijski funkcionar naročil za prvomajsko proslavo. Foto: BoBo
Fižol naj bi policijski funkcionar naročil za prvomajsko proslavo. Foto: BoBo

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je več mesecev s prikritimi preiskovalnimi ukrepi nadziral in nazadnje aretiral mrežo policistov, v kateri je sodeloval sam vrh vukovarsko-sremske policijske uprave.

Obtožnica jim je očitala številna kazniva dejanja, svojim prijateljem so na primer iz evidence brisali prometne in druge prekrške.

Sodišče v Osijeku je odločilo, da so vsi obtoženci krivi, a je le namestnika Mata Kirchbauerja obsodilo na brezpogojno zaporno kazen zaradi podkupnine v obliki 22 kg fižola v protivrednosti 60 evrov. Primopredajo fižola so posneli med policijskim nadzorom Kirchbauerja.

Fižol v zameno za srbske delavce
Kirchbauerjev brat Antun, tudi policist, je obsojen na leto dni zapora, a bo namesto zaporne kazni opravljal javna dela, tako kot Miroslav Novaković, ki je podkupil Kirchbauerja s fižolom.

Novaković je nabavil 22 kilogramov fižola za Kircbauerja, ki je uredil težave četverice državljanov Srbije, ki so delali na Hrvaškem brez ustreznih dovoljenj. Fižol naj bi naročil za prvomajsko proslavo, ki jo je lokalni odbor stranke SDP organiziral leta 2013.

Nekdanji načelnik vukovarske policije Blaž Topalović je zaradi zlorabe položaja in pooblastil obsojen na devet mesecev zapora, ki jih bo moral prestati, če bo v naslednjih treh letih ponovil kaznivo dejanje.

Javna dela bodo morali opravljati tudi preostali štirje policisti ter drugi obtoženci, med katerimi je tudi direktor zdravstvenega doma v Vinkovcih. Vse policiste so medtem sicer vrnili v službo, Topalović pa se je upokojil.